Witajcie moi drodzy w NOWYM ROKU! Większość z Was zapewne postanowiła sobie wiele na ten nowy rok. Schudnąć lub przytyć, zacząć się więcej uczyć lub
CzarnawisienkaOd 23-31 października 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo
Niezły MłynekJeśli boicie się rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pysznych, domowych chlebów, to ten przepis jest dla Was. Co tu dużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności(...)letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą na 2-2,5h. W tym czasie ciasto składamy 3 krotnie. formujemy bochenek, przekładamy go do kosza i odstawiamy na kolejne
Mieszam w Garnkudziecko przy niej gotuje... Po drugie - książka często lubi się zamykać w nieodpowiednim momencie, a jak przepis nie był zaznaczony zakładką, a tu ręce ulepione, bo na przykład akurat zagniatamy ciasto... Sami wiecie :) Bardzo mnie ciekawiło w jaki sposób podane będą ilości poszczególnych składników i aż się uśmiechnęłam, gdy zobaczyłam, że tak jak najbardziej lubię, czyli na sztuki, szklanki, łyżki(...)potrzebny do wykonania i poziom trudności. Na odwrocie karty szczegółowy opis krok po kroku z pomocnymi rysunkami oraz praktyczne rady. Wszystkie przepisy (bardzo uważnie przeczytałam każdy) uważam za pyszne i - co bardzo ważne - zdrowe! Bo właśnie taka powinna być kuchnia dla dzieci - zdrowa! Bez nadmiaru smażonych, mocno przesłodzonych lub mocno przyprawionych potraw! Za to z mnóstwem warzyw i owoców
Kolorowy Przepisownikzarówno w funkcjonowaniu bloga, jak i w samych wpisach - dajcie znać (w komentarzach lub na psgotujemy@gmail.com), na pewno przemyślę każdą sugestię :D No, a z racji pierwszej rocznicy mam pyszny tort orzechowy , smacznego! BISZKOPT ORZECHOWY I (na formę o średnicy 25 cm): Składniki: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej(...)dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków
psgotujemyPrzepis na to cudo znalazłam u Avy klik , zapisałam w ulubione i jak zrobiłam, to stwierdziłam, że to będzie jeden z ulubionych moich deserów. Troszkę się
Codzienna kuchnia niecodziennasłodkie wypieki. Babeczki robiłam może raz w życiu, ale tym razem nie chciałam korzystać z gotowego przepisu, więc zdałam się na totalną improwizację. Efekt... ? Zdecydowanie do powtórki. Muffinki są pyszne, miękkie i smakują lepiej niż niejeden piernik! Dodatkowo dzięki odpowiednio użytym przeze mnie składnikom, stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Na zdrowie! :) Składniki (na 6 babeczek) : - 100 g mąki(...)czekoladę drobno posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka". Smacznego
Kuchnia Elliewygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu sprawiają, że czujemy się dobrze, błogo i przytulnie. Agnieszka Maciąg namawia nas do aromaterapii - chce, abyśmy zapachem zaczarowali zimę! Dokładnie przedstawia informacje(...)końcu przejść do przepisów! Przepisów jest sporo - ponad sto - z podziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa
Plate of JoySurówka z czerwonej kapusty, przyznam dość rzadko gości na naszym stole. Może za rzadko, bo przecież jest pyszna i zdrowa. Może to dlatego, że ciężko znaleźć małą główkę czerwonej kapusty? A może dlatego, że wymaga nieco większych zabiegów przy przygotowaniu, bo jest zdecydowanie bardziej sucha niż kapusta biała? Tak czy siak, zapraszam dzisiaj na surówkę z czerwonej kapusty. Swoją drogą(...)smaku i polewamy olejem. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-czerwonej-kapusty-surowka-modrej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutwaróg domowy podawałam już na blogu , ale za każdym razem przygotowuję go z innych składników i proporcji - takich, jakie akurat posiadam. Muszę przyznać, że ten twaróg wyszedł wyjątkowo pyszny i dodatkowo jest to najbardziej wydajny przepis. Wyszło mi z niego 1,2 kg tłustego twarogu oraz ok. 550g kremowego twarożku. Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka. Składniki(...)rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :) Wydrukuj przepis The post Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoświęta i po świętach! Za kilka dni Sylwester, może nie doradzę Wam w co się ubrać, ale w kwestii menu możecie na mnie liczyć, zwłaszcza, że lista liczy 100 pysznych i pomysłowych przekąsek na Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! A co ciekawego znajdziecie w menu? Sałatki z całego świata, koktajle, najlepsze desery, kanapki, które zachwyciły podniebienia podczas mojego gotowania na żywo(...)Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
Moja smaczna kuchniazdjęcie ucywilizować:-) A może ktoś z was skusi się na ten smakołyk i zechce przesłać mi zdjęcie- z radością je tu też umieszczę. RABARBAROWE TIRAMISU (porcja dla niewierzących, że pyszne- polecam podwoić składniki!) Na mus (pełna porcja- nadmiar zużyłam do gruszkowych placuszków pofukując ze szczęścia) 500g rabarbaru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć
les mirabellesprzyjęcia). Wreszcie mam chleb, który się nie kruszy i długo pozostaje świeży, a to nie lada wyczyn. Polecam gorąco nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, ten chleb jest pyszny, że zdrowy nie muszę chyba wspominać... :-) Z podanych składnikach wychodzą dwa chlebki w formach o wym.23x8cm. Ci, którzy pieką chleby na zakwasie, z uzyskaniem własnego zakwasu bezglutenowego nie będą mieli(...)krok. Gotową masę przekładamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem kokosowym (używam silikonowych form), gdy używamy form metalowych należy je przesmarować i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto w formach dokładnie ubijamy (łyżką maczaną w zimnej wodzie), wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie płatki gryczane, pestki dyni i siemię lniane), skrapiamy dość obficie wodą i odstawiamy najlepiej
Smaczne ZdroweDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzemocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej tych mrożonych, też wychodzi świetna. Tort smakuje najlepiej następnego dnia(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie
Słodko-Słony Świat Ilony