pora na sernik na zimno. Nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie w pełni usatysfakcjonował. Rabarbar jest popularny, ale serniki z jego udziałem to ciągle nie najbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą(...)udekorować truskawkami. Smacznego! Hmm... Sama nie wiem, czy to już ostatnie rabarbarowe pyszności w tym roku. Aktualnie na tapecie inne owoce, ale któż wie, może jeszcze wrócę do tych pysznych łodyg i zaserwuję je Rodzince...? Nie zdążyłam się bowiem rabarbarem nacieszyć(jak co roku zresztą) i ciągle mam ochotę na więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzebłogi nastrój w chłodne, jesienne i zimowe wieczory, a do tego zostają po niej wspaniałe, alkoholizowane wiśnie, których można użyć jako dodatek do wielu deserów, od lodów po wymyślne ciasta. Przy tym wszystkim przygotowanie nalewki z wiśni jest naprawdę proste i każdy, również mniej doświadczony amator nalewek, może ją z powodzeniem wyprodukować:) Nalewkę nastawiam regularnie co roku od kilku ładnych(...)niełatwo się tak długo powstrzymać...:) Na zdrowie! Pozostałe wiśnie przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy (można zalać je wódką, choć nie jest to konieczne), można będzie je wykorzystać podczas przyrządzania pysznych deserów
Aromatyczne PodróżeTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzejedna robota, której przy nich nie brakuje). Choć nie wiem, czy w tym roku raz wystarczy bo odkąd moja najmłodsza pociecha stwierdziła w ubiegłym roku, że "...to jest tak pyszne, że mama musi robić częściej bo ona to bardzo lubi..." Tak więc w ubiegłym roku były wyjątkowo dwa razy... W tym dopiero raz ale zima tak naprawdę dopiero się zaczyna(...)dnie - skrobia zimniaczana, dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Dodajemy do masy jajka, wsypujemy mąki ziemniaczaną, żytnią i część orkiszowej (lub pszennej) i dokładnie mieszamy. Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski powinno być dość gęste (gdy nie mamy pewności najłatwiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i sprawdzić czy się nie rozpadnie. Kluski zsuwać przy pomocy łyżki do wrzącej, osolonej wody
Smaczne Zdrowepolecić! Świetny skład, bez dodatku cukru, a dodatkowo bezglutenowe i ekologiczne. Używam ich do zagęszczania i nadawania dodatkowego smaku moim śniadaniowym owsiankom. Dobrze sprawdzą się również jako krem do ciast i innych wypieków. Dotychczas próbowałam tylko wersji waniliowej i czekoladowej, także poniższe bardzo mnie interesują, a szczególnie ten z dodatkiem herbaty matcha :) truskawkowy morelowy ananasowy z matchą PRZYPRAWA CURRY(...)subtelnie, gdzieś się tam ukrywa :) Bardziej przypomina mi karmel, czyli palony cukier. Ma odpowiednią konsystencję, gęstszą niż syrop klonowy, podobną do nektaru z agawy. Jest przyjemnie słodki i nadaje pysznego smaku potrawom. Ciekawy zamiennik dla innych substancji słodzących. DAKTYLE Suszone owoce, które zawsze są u mnie mile widziane. Jak je mam to często robię owocowo-orzechowe batony czy kulki
Zdrowie na języku :PWyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło to
Z Kuchni Do KuchniDrugi raz w życiu robiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie
Blondynka GotujeHongkong, policjant pod przykrywką, krwawe rozgrywki wewnętrz triady, spektakularne walki wręcz, pościgi w lewostronnym trybie jazdy, strzelaniny, hackowanie kamer, liczne zlecenia na boku, walki kurczaków, randki
Nerds KitchenJamiego w książce "Comfort Food", następnie odnalazłam odcinek jego serialu, w którym gnudi przyrządzał. To było straszne, ponieważ w tym samym odcinku robił też Hummingbird Cake- jedno z najlepszych ciast świata. Nie obyło się bez kilku okrzyków, ciężkiego odwodnienia (ślinotok...) i wylizania ekranu. A potem było gnudi. I przyniosło szczęście. Kluczem do idealnych gnudi jest odpowiednia ricotta. Niestety jedyna jaką(...)mistrzowskiej kombinacji tworzy niezapomniany zestaw smaków i aromatów. Nie da się tego przepisu przyspieszyć- trzeba gnudi dać czas na poleżakowanie w mące, inaczej kluski nie będą miały tej pysznej otoczki. Z drugiej strony przepis jest banalnie prosty i zepsuć to danie mogą tylko złej jakości składniki. Jeśli jednak spędzicie ze swoim gnudi opowiednio dużo czasu, potraktujecie je z należnym namaszczeniem
les mirabellesbyć inaczej, ale chciałabym również wreszcie trochę odpocząć. Ostatnio mój organizm wyraźnie się tego dopomina, a ja zdecydowałam się w końcu go posłuchać :) Dlatego postanowiłam dziś dodać przepis na pyszne ciacho, a właściwie tort, który może stać się bohaterem zarówno wielkanocnego jak i urodzinowego stołu. Natomiast jutro oddam się kulinarnym eksperymentom, a później już tylko błogiemu lenistwu :) Ale, ale... Najpierw(...)Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Całkowicie ostudzony kroimy na trzy blaty i wyrównujemy krawędzie. (Ja zwykle nacinam sobie nożem tylko brzegi, by później całkowicie przekroić ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie
Ratunku obiadpewo zauważyliście, że na moim blogu wśród przepisów dominują propozycje śniadaniowe i desery. Były placuszki różnego rodzaju, były fit ciasta, ciasteczka z kubeczka, muffiny, naleśniki, gofry i wiele, wiele innych. A dzisiaj przyszła pora na OWSIANKĘ. Z reguły robię ją na wodzie, bo tak jest szybciej i prościej, a równie smacznie, jak na mleku. Często ważną rolę w owsiance spełniają(...)całej rodziny, grill Russell Hobbs Legacy Floral stanie się nieodłącznym elementem Twojej kuchni. Jest to idealne urządzenie do tworzenia smacznych, grillowanych kanapek z serem, hamburgerów, świeżych ryb czy innych pysznych dań. Oprócz przyciągającego oko kwiatowego wzoru grill posiada innowacyjną technologię, która umożliwia odpływ nadmiaru tłuszczu do osobnej taki ociekowej. Skutecznie redukuje zawartość tłuszczu w posiłkach o 42%, bez utraty smaku
TetiisheriZebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych(...)przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę
Wyprawy kulinarneZ aczęły się wakacje, które zakończyły bardzo ciężki rok. Na szczęście tuż przed końcem roku szkolnego pozytywnie rozstrzygnęło się sporo wątpliwości i te dwa nadchodzące miesiące
W mojej kuchniWyrabiamy je ok 10 minut, do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Wtedy oprószamy je delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Delikatnie urywamy kawałki masy i kształtujemy z nich bułeczki. Odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godziną. Bułeczki pieczemy(...)kolejnej kombinacji użyłam plasterków świeżego ogórka, a na kotlecie położyłam plasterek sera cheddar, który się rozpuścił i cudownie dopełniał smak kanapki. Oczywiście wg nas, burgery były pyszne! Jednak najważniejsze jest to, jak wiele radości dostarczyło nam komponowanie ich i przygotowywanie wszystkiego od zera :) Teraz możemy z czystym sumieniem oceniać dokonania innych, w tym "profesjonalistów". Jeśli lubicie spędzać czas w kuchni
Taste Of My Day