smaki innych krajów i kultur. Przede wszystkim chodzi o to, aby szerzyć ręcznie robione pierogi, z wysokiej jakości produktów, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Musi być domowo, zdrowo, naturalnie i pysznie. (strona oficjalna: smakfonia.pl) W piątek blogerzy spotkali się na miejscu wieczorem. Oczywiście, jak to blogerzy kulinarni, zaopatrzeni w same pyszności. Pogoda dopisała, rozpalili blogerzy ognisko i tak przyjemnie, relaksacyjnie(...)blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak, by wykorzystać kaszę quinoa oraz ser lazur. Powstał ciekawy duet smaków. Popołudniu, obładowani pierogami blogerzy, pożegnali się ze sobą i rozjechali do swych domów. Reasumując: nauczyłam się robić pysznych pierogów, zawijać falbankę, spędziłam przyjemne chwile przy ognisku, zjadłam
W kuchni Karmel-itkiwaniliowy,mąkę,cukier,kakao,proszek do pieczenia,sodę,szczyptę soli Następnie do suchych składników dodajemy mokre i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką, nie mikserem. Mamy uzyskać piękne, gładkie,lejące ciasto :-) Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy masę do połowy wysokości-babeczki ładnie rosną :-) \ Muffinki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy na kratce(...)fixami. Następnie dajemy śmietanę do szprycy, wbijamy szprycę do babeczki w ciskamy trochę śmietany. Następnie wyciągamy i robimy rozetę na babeczce. Babeczki możemy posypać czekoladą lub posypką. I gotowe :-) Pyszne, rozpływające się w ustach :-) I babeczka w przekroju :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru z wanilią
Kucharzycaptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach, są puszyste i pyszne. Można polać je lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem(...)garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuściło wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę. Energicznie wszystko wymieszałam. Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło. W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczenia kwadratów o wymiarach około
potrawyregionalnedomowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec baby czy mazurka, to kupcie ciastko w cukierni. I dajcie rozładować się smartfonowi, niech też odpocznie;) Wesołych, pogodnych, spokojnych i pysznych świąt! Składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru(...)masę, dodajemy kolejno żółtka i jajka, ucieramy do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem wlewamy ajerkoniak i mieszamy. Mąkę dodajemy partiami, po 1 łyżce, po czym każdorazowo dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ajerkoniaku 2 łyżeczki soku z cytryny
Smakowity Blog Kulinarnyczekoladowym też wyjdzie pyszne :) Herbatniki to u mnie klasyczne małe, niegdyś nazywane Be Be, teraz występujące pod milionem nazw, ale użyć równie dobrze możecie innych. Ilość zależna jest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie
Kulinarne zapędy KokosaWitam! Z racji z tego, że trwają jeszcze święta postanowiłam dorzuć się i przedstawiam przepis na babkę cytrynową, która ku mojemu zdziwieniu okazała się pyszną (nie za suchą i nie za mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sok z 1 cytryny Lukier(...)wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę. Gotowe! :) Dodaję do akcji
Emcia PichciMONTAŻ TARTALETEK (7 min) Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około 1 lub 2 łyżek masy serowej (do około ¾ wysokości ciasta) i nakładamy po dwie ćwiartki moreli na wierzch – pamiętajcie, aby masy nie było zbyt dużo, bo nałożenie moreli nieco podniesie jej poziom i wyleje się z foremki. 9. PIECZENIE(...)upieczeniu tartaletki odstawiamy do ostygnięcia. Warto dodatkowo schłodzić je przez ok. 20 min w lodówce (koniecznie pod przykryciem). Przepyszne tartaletki wyciągnąć z foremek tuż przed podaniem. I tak oto pyszne słodkości z Dunwall od dziś w Waszych domach! OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
Nerds Kitchenwkrótce mogą zagościć na waszych stołach z okazji Dnia Dziecka. Babeczki są pyszne, a z dodatkiem czekolady Gorzkiej z bakaliami z Goplany masa jest doskonała. Polecam wypróbować. Dzieci będą zachwycone. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 12 Kolorowe muffinki CIASTO : 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru
Gotuję TestujęProsta i pyszna zielona kremowa zupka przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego. składniki: 1 l bulionu drobiowego pęczek koperku ( ok 4 łyżki po posiekaniu ) ok 600 g obranych ziemniaków 4 łyżki śmietanki 30 % Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić
Monia miesza i gotujestaram się unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami. Wyobraźcie sobie teraz jak smakują takie pyszne, lekko cieplutkie jeszcze drożdżowe bułeczki z jagodowym środkiem, kuknij na przepis, a następnie upiec je w swoim domu i delektuj się smakiem. Składniki: Na 6-7 bułeczek Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml mleka + 1 łyżeczka 2 łyżki cukru 2 jajka
Kuchnia w czekoladzieDziś pyszne ciasteczka maślane.Szczególne ciasteczka bo z wzorkami .Czasami kiedy nam trudno wydusić dziękuje to wystarczy podarować ciasteczko z tym słowem które wiele znaczy dla każdego z nas :) Ciasto na niedzielę i wspólne wypiekanie ciasteczek :) Składniki na 20 szt : mąka pszenna 200 g masło 100 g zmielony ksylitol 70 g szczypta proszku do pieczenia jajo
Różowa kuchniajadłam. Najlepiej smakują oczywiście jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Z tych proporcji wyszło mi 16 pysznych drożdżóweczek. Delikatny serek, słodkie truskawki i moja ulubiona kruszonka to połączenie idealne. Moja córcia pokochała je od pierwszego kęsa. Jestem pewna, że i Wam przypadną do gustu :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 150 g cukru jajko
Smakołyki AsiBardzo lubię piec ciastka. Kilka dobrze dobranych składników i błyskawicznie można mieć coś pysznego do schrupania Do tej pory moim numer jeden były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około
WYSPA SZCZĘSLIWAdobrej mąki zawsze wychodzi, więc i tym razem wyszedł znakomity. Podałam go z sosem grzybowym, pyszne leśne grzyby podgrzybki,koźlaki i prawdziwki. Składniki na makaron jedno-jajeczny penne: mąka Szymanowska 1 szklanka jajo 1 szt ciepła woda 4 łyżki mąka do podsypania ciasta Polski olej rzepakowy 2-3 łyżki do gotującej wody Składniki na sos grzybowy
Różowa kuchniatylko z surowego. Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :) Krokiety z mięsem mielonym Naleśniki: 2 jajka + pół łyżeczki soli 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i ½ szklanki mąki pszennej 50 ml oleju *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka
Takie tam pichceniebardzo dotkliwie odczułam pewna swą kulinarną ułomność - ciągłe poszukiwanie nowości. Nawet jak ugotuję coś naprawdę pysznego to przepis ten w mej głowie - nawet aby nie wiem jak był dobry - jest stracony. Bo już wypróbowany... identyczna sytuacja jest z daniami obiadowymi jak i z ciastami. Dobra... ciasta zdarza mi się powtarzać, ale dania obiadowe to chyba nie. Z ciastami to jest
sierotka maRysia w kuchniPyszne, mięciutkie knedle nadziane śliwkami węgierkami. Wspaniały pomysł na słodki obiad:) Z podanych składników przygotujecie około 20-22 knedli - w zależności jak duże śliwki wybierzecie i jak cienkie ciasto lubicie. Przepis pochodzi z listopadowego wydania magazynu KUCHNIA. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej
My Culinary Artnależy się gruszce równouprawnienie. Te bardzo kobiece owoce, pasują nie tylko jako dodatek do ciast, czy deserów, ale również do mięs i dań wytrawnych. Są bardzo wdzięczne ale równie wymagające ... Ale żeby nie zasypiać gruszek w popiele, podam Wam szybki przepis na pyszny deser. I chociaż wszem wiadomo, że od gruszek boli brzuszek( bo są ciężko strawne
FarmażonyRogaliki dyniowe to pyszne, kruche ciastka z nadzieniem. Purée z dyni i soda oczyszczona nadają im wyjątkową miękkość, a dzięki dodatkowi cynamonu są bardzo aromatyczne. Jeśli tak jak ja, rozwałkujecie cienko ciasto przed formowaniem rogalików, będą też bardzo kruche. Jako nadzienie wykorzystałam czekośliwkę , która idealnie pasuje do smaku dyni i cynamonu, ale sprawdzą się także klasyczne powidła śliwkowe. Z poniższej
Smakołyki Berenikipiekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Moje domowe kucharzenie Moje Małe Czarowanie Kulinarna Maniusia Sama słodycz ze szczyptą chilli Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki Słodka babeczka Izioni pyszne smaki Kuchnia u Krysi Moje Wypieki I Nie Tylko Różowa Kuchnia Prawo do gotowania
Kuchnia co dniaramach konkursu organizowanego z marką Marwit, mam przyjemność zaproponować Wam pyszną i zdrową słodycz! Z wielu z nas ma często ochotę na coś słodkiego, niestety zbyt często sięgamy po proste węglowodany w czystej postaci jak czekolada, cukierki, batony, ciasta i ciasteczka. Ja jako fanka zdrowego stylu życia, proponuję aby coś słodkiego było także czymś zdrowym, i aby miało szansę odżywić
SMYKWKUCHNIciasta , piec na loty kolor. Ja mam taką formę Upieczone orzeszki obkroić z nadmiaru ciast jeśli coś Wam wyszło po boczkach . Nadziewać orzeszki Nutellą i złączyć ze sobą. można posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie większą ilość to proponuję zrobić z podwójnej porcji . Pyszne , proste , i szybkie w wykonaniu :) Smacznego :) http://www.sklepbghnetwork.pl/category/new-hollis-gold
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne! ciekawe w smaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne, kruche i delikatne ciasteczka. Są wspaniałe jako przekąska na wycieczkę, jako słodki deser do kawki. Zakochałam się w nich! To najpyszniejsze ciasteczka jakie jadłam od dawna. Składniki: CIASTO: 200g zimnego masła 250g mąki 1 jajko 1 łyżka miodu MASA SŁONECZNIKOWA: 150g łuskanego słonecznika 4 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 50g masła Przygotowanie
Cakes By KejtPyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE
Rozpustne gotowaniePyszny naleśnikowy deser z białą czekoladą lodami i owocami. Zimne lody sprawiają że czekolada w środku zamienia się w chrupiącą skorupkę,a potem wszystko zaczyna płynąć..mniam! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 laska wanilii szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 jajka 3 szklanki mleka 1 łyżka oliwy olej do smażenia Nadzienie: 20 dag białej
Wanilia i Kardamonjest więc to takie cięzkie ani czasochłonne zajęcie, a do tego można podjeść odrobinkę pysznych ziemniaczków :) Przygotowanie: 1. Ugotować ziemniaki na miękko, nastepnie przepuścić przez praskę. 2. Dodać pozostałe składniki,mąki dodać 300 g i następnie dodawać w zalezności od uzyskanej konsystencji ciasta; ciasto nie może się za bardzo kleić jednoczesnie nie może być zbyt ubite 3. Resztę mąki
KreatywnePinyrazu widziałam, że muszę go zrobić, bo byłam przekonana, że wyjdzie pyszny i się nie pomyliłam! ;) pewnie większość z Was odrzuci fakt, że głównym składnikiem kremu jest fasola, jednak ja po wielu eksperymentach z wypiekami fasolowymi i próbowaniem surowego ciasta wiedział, że nie będzie czuć smaku fasoli i tak właśnie jest, krem tak przypadł
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnich podałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię na ciepło. Mogę Wam tylko powiedzieć, że było pysznie! Składniki : * 200g mąki pszennej * 2 łyżki stopionego masła * pół szklanki wody * szczypta soli Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zagnieć i odstawić na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na omączonym blacie i rozwałkować. Rozgrzać piekarnik - u mnie
Magiczne Życie MartyŚwiatowy Dzień Czekolady, nie mogłam przepuścić takiej okazji, musiałam przygotować coś czekoladowego. Jednak po wszystkich ciastach, babach, sernikach świątecznych chciałam, żeby w dzisiejszym wypieku pojawił się zdrowy akcent, wykorzystałam w tym celu kaszę jaglaną, którą przemieliłam na mąkę. Babeczki wyszły mocno czekoladowe, słodkie, pyszne. Muffinki jaglano czekoladowe robi się błyskawicznie, ozdobiłam je kremem na bazie nutelli i chudego twarogu
dom-agi.plroboczych" jest jeszcze chleb :) Ale teraz coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące. 'dyniowe placuszki' Składniki: - 1 szklanka pur é z dyni ( klik ) - 2 jajka od szczęśliwej kurki - 0,5 szklanki mąki pszennej (lub więcej, do zawiązania gęstego ciasta) - 0,5 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - cukier puder Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać
CookYourselfPyszna babka wielkanocna z kokosem , którą polecam szczególnie miłośnikom kokosu .Jest szybka w wykonaniu i prosta w przygotowaniu . Koniecznie powinna znaleźć się na świątecznym stole . składniki na formę ciasta 30 dag maki 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych przepis Masło ucieramy z cukrem
Smakowite DaniaKolejna pyszna rzecz, w której zakochałam się w Stanach, czyli Pancakes’y :) Pancakes’y to małe i delikatne naleśniki, podawane zwykle z syropem klonowym, czasami z borówkami dodanymi do ciasta. Podczas mojego pobytu w USA były stałym gwoździem naszego menu, a przed wyjazdem na naleśniki patrzeć nie umiałam. W Stanach wszyscy robią gotowe naleśniki z proszku, do którego dodaje się
Smakowy Rajsię na sos holenderski ale zapieczony.To był strzał w dziesiątkę. Dawno nie jadłam, coś tak pysznego i życzyłabym sobie, żeby jakiś Alvaro przygotował specjalnie dla mnie takie cudo. Do tego białe winko, goździk, no i może rajstopy i prezent jak znalazł :-) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła 1 całe jajko szczypta
pieprzny smaczekPyszne małe co nieco do kawy, herbaty.. 20 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] Dodatkowo dowolne nadzienie Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy
Moje domowe kucharzenieTortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą podjęłyśmy wyzwanie stworzenia najbardziej wymagającego dania warsztatów z Alpro. Przygotować ciasto makaronowe, przygotować farsz, ulepić tortelini, usmażyć krewetki, przygotować sos i ostatecznie skomponować całe danie - sporo tego było ! Ale efekt ostateczny wynagrodził trud pracy - danie było PRZE-pyszne, najlepsze ze wszystkich. Nie wzgardziła bym także dodatkową porcją ( jeśli by się tylko takowa ostała - niestety
kolorowotorcikowoWięc olej wskoczył do garnka, nagrzał się. I usmażyły się pyszne maleńkie pączusie. Składniki: 1 szkl wody 125 g masła / margaryny 1 szkl mąki 4 jajka olej do smażenia Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i dobrze wymieszać trzymając stale na ogniu. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna garnka i łyżki, ma szklisty wygląd. Odstawiamy
Malinowe Pocałunkimąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min. Ostudzamy. Dopóki babeczki stygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Białka ubijamy na pyszną pianę. Z cukru i wody na małym ogniu gotujemy przez ok. 7 min syrop. Ciągle ubijając
Kuchnia Łukaszacałe mnóstwo, ja w końcu postanowiłam zrobić, sama tak jak uważałam i chleb wyszedł mega pyszny! Szczerze polecam. składniki : na zaczyn: - 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego - 3/4 szklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne: - w/w zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja
SMYKWKUCHNIposiłek. Tarty pikantne mają to do siebie, że można je upiec z lekkim wyprzedzeniem, smakują pysznie na ciepło i na zimno, więc doskonale nadają się na piknik lub brunch. Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta, boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej. Warianty quiche są niezliczone, jednakże charakerystyczną rzeczą jest
Mia Cucina Sofietalasach rośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące
Z miłości do słodkościkonsystencji gęstej śmietany - czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju gofrownicy, a także od ilości nałożonego ciasta, ja piekę je około 2,5-3 minuty Gofry można oczywiście łączyć z różnymi dodatkami, natomiast takie, jakie prezentuję na zdjęciach, są mniej kaloryczne, a tak samo pyszne i mogą być nie tylko formą deseru, ale zwykłej przekąski
Smakołyki Bereniki