pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:587/1162)

Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 241

mieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Mój rósł w koszyku, pod folią spożywczą, przez godzinę i dziesięć(...)pozwolić odparować wilgoci i żeby skórka została chrupiąca. Wyszedł pyszny. Miąższ o drobnych oczkach, równomiernie wyrośnięty, pachnący. Chleb w smaku jest delikatnie orzechowy, lekko kwaskowy. Zaraz po upieczeniu jedliśmy ciepły, chrupiący — po testowej kromce z masłem. Na drugi dzień równie smaczny. Kompozycja mąk bardzo przyjemna, praca z samym ciastem łatwa. Spróbujcie, jeśli chcecie upiec domowy chleb — zniknie szybko! SKŁADNIKI 500g

Karo in the Kitchen
Cynamonki- Cinnamon rolls 189

Zapraszam na cynamonki, bajecznie pyszne i niebywale aromatyczne, doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, lub podwieczorek dla naszych milusińskich. Zapach wydobywajacy się z piekarnika podczas pieczenia, bezcenny. Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego cynamonka, jak nakazuje tradycja... J Cynamonki- Cinnamon rolls Składniki na 2 duże blachy bułeczek. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej

Mia Cucina Sofieta
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 196

sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta. Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.) No dobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego pysznego placka! Z podanych proporcji robię 4 duże(...)dokładnie zebrać utworzoną pianę. Całość przelać do garnuszka (bądź głębokiego talerzyka/miski). Do dużej miski wsypać mąkę, bazylię poszarpać na małe kawałki, dodać przyprawy, wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie miękkie i sprężyste. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale też trzeba uważać z dosypywaniem mąki, bo za duża ilość sprawi, że placek będzie twardy

Kraina Miodem Płynąca
Rafaello na krakersach 398

Ciasto kokosowe chodziło już za mną od dłuższego czasu Aż w końcu postanowiłam że zrobię, troszkę zapomniane przeze mnie Rafaello. Żeby nie było za słodko, robię je zawsze na krakersach. Połączenie słodkiej masy i lekko słonych krakersów daje niesamowicie pyszne połączenie! Składniki: 2 opakowania krakersów po 180g 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 2 żółtka(...)połączyć. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem i wykładamy krakersami. 1/4 masy kokosowej smarujemy krakersy i tak 3 razy. Ostatnią część masy (najmniejszą) wykładamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami. *ja czasami do masy dolewam troszkę Malibu

Olikowa kuchnia
Sernik z truskawkami i rabarbarem 149

wiedziałam, że muszę go upiec. Jest pyszny, wilgotny i taki w sam raz. Wprawdzie słońca brakuje za oknem, ale jego smak jest typowo letni. Ja upiekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 20 cm, ale przepis cytuję na tortownicę 26-28 cm. Składniki: (cytuję za Kasią na tortownicę 26-28 cm) Ciasto:   * 3 szklanki mąki * 200 g miękkiego

dom-agi.pl
PANCAKES Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 163

proszku do pieczenia.  Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy.  Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego nie znoszę (wiem, wiem jest bardzo zdrowy) skutecznie mnie do tego odstraszyła.  Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież ... truskawki też(...)sól. Dodać jajko, mleko, roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną  patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 2-3min.). Następnie przewrócić

Walijskie Pichcenie
Chleb z kakao. I pierwsze objawy jesiennej depresji 176

szybko, bez dodatku żadnych wymyślnych składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb. Kakao jest lekko wyczuwalne w smaku, ale chleb nie jest słodki. Wszak porządne, gorzkie kakao jest... Gorzkie . Chleb jest pyszny z dżemem czy nutellą, ale z wędliną czy serem również smakuje wyśmienicie(...)drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100 ml wody. Odstawić. Po 15 minutach do pierwszej miski (bez kakao) wlać 75 ml wody i 1 łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Do drugiej miski (z kakao) dodać resztę wody i 1 łyżkę oliwy, zagnieść i dobrze wyrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podróże kulinarne - Tunezja 200

cytrusowymi i winoroślami. Jest najbardziej „europejskim” krajem wśród krajów arabskich. Mimo, że jest to kraj muzułmański, dozwolone jest tu picie alkoholu, a nawet znajduje się tu wiele winnic produkujących pyszne wina. Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna dzięki wpływom kuchni tureckiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Harissa W kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże(...)Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak, aby się nie pobrudzić jest nie lada wyzwaniem. Tunezyjska przystawka

Zawsze głodna!
Kremowa babka śmietankowa 430

tylko nadaje się idealnie na świąteczny stół ale także jako zwykłe ciasto do niedzielnej kawy Wiele osób mnie pyta jakie są zamienniki serka kremowego typu Philadelphia… Ponieważ od lat nie mieszkam w Polsce, to nie jestem w stanie osobiście tego sprawdzić ale żeby Wam ułatwić przygotowanie tej pysznej babki poszperałam w internecie i przedstawiam Wam takie zamiennki serka Philadelphia(...)proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułą. Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm ( u mnie forma do babki ) wysmarować dokładnie miękkim masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować lukrem. Smacznego Źródło

UgotujmyTo.pl
Tarta z brzoskwiniami na orzechowym spodzie. 176

czas leci... Czy też macie wrażenie, że za szybko?! Tak czy inaczej, jeść coś trzeba, bez deseru też nie zawsze da się obejść więc dziś zapraszam na pyszną tarte z brzoskwiniami, z obłędnym nadzieniem budyniowym... pycha! Składniki na spód; 20 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich 10 dag masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany(...)żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy     Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy, także dodajemy do mąki razem z  pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem

Radość kipiąca uśmiechem.
Lekki sernik na orzechowym spodzie. 211

obiecałam pewnym Osobom, zamieszczam przepis na odchudzony sernik. Sernik według mnie to ciasto, które najbardziej nadaje się na te odchudzone. Dobrze dobrany twaróg to dużo białka, przy niewielkiej ilości tłuszczu. A i my sami, dodając składniki wcale nie musimy szaleć z kalorycznością. Ciacho i tak będzie pyszne, delikatne, wręcz aksamitne. kg twarogu półtłustego 2 żółtka 4 białka 4 łyżki śmietany(...)według własnej fantazji. Mamy aksamitny, delikatny sernik nawet po kilu dniach, a to dlatego że dodana jest do niego śmietana, a nie masło, które twardnieje i tworzy zwartą strukturę ciasta. Jak widać w przepisie nie miksowałam, nie ubijałam piany. Należę do lobby które uważa, iż masa serowa nie lubi być napowietrzana. Tego się trzymam i polecam

Dieta moja pasja
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 222

słodkie zamienia się w wytrawne i na odwrót. Pamiętacie ciasto pomidorowe i lody z camemberta ? Taki kulinarny bal przebierańców. Tym razem padło na wytrawne biscotii , od których zdążyłam się już uzależnić. Są rewelacyjne! Zielony pieprz cudownie tu ekscytuje, choć daje się delikatnie złagodzić słodyczą suszonych pomidorów. Chrupiąco, serowo, wytrawnie - pysznie! A do tego zniewalające confit z czosnku . Jeśli lubicie smak(...)łyżeczki soli Jajka zmiksować z serem (ok. 1 minutę). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zielony pieprz. Ponownie zmiksować, na koniec wrzucić pokrojone drobno suszone pomidory.  Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i delikatnie zagnieść, aż stanie się plastyczne i wszystkie składniki dobrze się połączą.  Uformować, aby uzyskało podłużny  kształt, lekko docisnąć z wierzchu. Wstawić

KUCHARNIA
Ciasteczka maślane z marmoladą 130

Eweliny, u której można znaleźć wiele pysznych przepisów! Składniki na ok. 50 małych ciasteczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka małe opakowanie twardej marmolady Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać żółtka, masło i zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do maszynki/dekoratora i wyciskać

Moja Galeria Smaku
Kominy z serkiem Almette 254

mamy wrzesień. A jednak... Jako, że pora śniadania się zbliża pomyślałam, że dziś zaserwuję pyszne śniadanie. Jest sycące, szybkie i proste w przygotowaniu. Warto spróbować. Do przygotowania go użyłam pysznego serka Almette. Warto spróbować użyć różnych smaków serku, dzięki czemu smak kominów będzie inny za każdym razem(...)TRUDNOŚĆ: średnie          -CZAS: 30-60 min       -PORCJE: 12 Kominy z serkiem Almette CIASTO 1 opakowanie serka Almette śmietankowy 1/2 kostki margaryny szczypta soli 10 dag mąki DODATKI różnego rodzaju szynki (kilka plastrów) 10 dag pieczarek nieduża ilość papryki marynowanej 2-3 plasterki sera żółtego w plasterkach

Gotuję Testuję
Naleśniki zapiekane z farszem. 26208

dzisiejszy obiad przygotowałam pyszne naleśniki z farszem warzywno-mięsnym. Wszelkie wariacje z naleśnikami w moim domu są mile widziane, te na słodko i te wytrawne. Dzisiejsze rozpieściły podniebienia domowników i gości. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe(patrz krokiety z mięsem) 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 średnia cebula 2-3 łyżki masła klarowanego FARSZ

Kuchnia Beaty