roku zagości na stole świątecznym. Po zeszłorocznych wpadkach, dwukrotnie nieudanym serniku wiedeńskim postanowiłam nie robić ciasta w ciemno tylko wcześniej kilka wypróbować. Na pierwszy ogień poszedł sernik creme brulee, który znalazłam u Cioccolato gatto i który połączyłam z tym sernikiem Kasi . Wyszedł pyszny kremowy sernik z chrupiącą skorupką. Zjedliśmy z przyjemnością. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikStuffed Pumkin Cookies nadal śnią mi się po nocach, Musiałem je w końcu zrobić! Są pyszne, kruchutkie, mooocno cynamonowe z wyczuwalnym aromatem dyni i bardzo, ale to bardzo słodkie. Dla mnie po prostu ciastka idealne. Spróbujcie i Wy! ;) * SKŁADNIKI na 30 ciasteczek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru ⅓ szklanki purée z dyni* ½ łyżeczki ekstraktu
Food SquareSkoro jest piątek to jest też słodkie na weekend ;) Dziś zapachnie jesienią a to za sprawą pysznych polskich jabłek i aromatycznych przypraw - cynamonu, imbiru i gałki
Pyry na GazZapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE
W kuchennym oknie Ewydziś przyszedł czas na coś z kuchni brytyjskiej, jeden z moich ulubionych deserów, eliminujący z ciasta to, co w zasadzie jest zbędne i zostawiając to, co najlepsze. Owoce pod pierzynką z chrupiącej kruszonki, najlepiej wzbogaconej grubo zmieloną mąką orzechową. Proszę Państwa oto pyszne crumble ze śliwkami, rewelacyjne do kawy w chłodny, jesienny dzień. Śliwkowe crumble 1 kg śliwek (najlepiej węgierek
Przepysznik - BLW i nie tylkoObiecałam dzieciakom gofry na śniadanie, więc nie miałam wyboru. Tym razem dodałam drożdże. Wyszły pyszne :) 1,5 szkl mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 80 g miękkiego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 10 g drożdży szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zmiksować razem i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Dobrze rozgrzać gofrownicę
Polska ZupaDziś z tej okazji że się tak złożyło że mam akurat imieniny, zapraszam Was na pyszne domowe lody kawowe. Dzięki dodatkowi alkoholu są one całkowicie dla
Z Majeczką w kuchniponiższe pierogi lepi się z lekkim utrudnieniem, ponieważ czereśnie puszczają sok. Pomimo tego, pierogi wyszły pyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli czereśnie cynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać
Ugotowaćtarta jest wariacją na temat oryginału autorstwa Mai Sobczak. Różni się nieco, ale i tak jest pyszna niesamowicie. Kiedy dusiłam koper włoski (farsz do tarty), do drzwi zapukał pan kurier. Otworzyłam i pierwsze co usłyszałam to było mmmm...jak pachnie! :) A pachnie i ciasto, i farsz. Smak i zapach, jak już wspomniałam, są dość lekkie i bardzo orzeźwiające, jednak - gwarantuję
Codzienna kuchnia niecodziennaZ każdego kąta zerkają truskawki , ale co się dziwić jak sezon w pełnii. Pyszne : same , z cukrem , z jogurtem , z lodami - smakują w każdej
Malinowa Kawiarenkazimno ale mimo to się skusiłam. Zaufałam kremówce z mascarpone i świeżym owocom. Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru
Dzieje kuchennej Wiewiórymusem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty mus z mrożonych truskawek. Sernikowi co prawda trzeba poświęcić nieco uwagi ale nakład pracy jest niewspółmiernie
Milion SmakówKolejny (pyszny) lekki deser z dodatkiem truskawek. Sezon na te owoce zbliża się wielkimi krokami, a ja już teraz nie mogę się powstrzymać przed dodawaniem truskawek do wszystkich ciast i deserów ;) Deser pełen smaku i białka ;) Połączenie mleka, twarogu i jogurtu greckiego, ukoronowane musem truskawkowym. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy
Domowa cukiernia Ewypiec w temperaturze 150-160 stopni przez około 35-45 minut. Kroić po przestudzeniu, gdyż ciasto z wierzchu ma chrupiąca skórkę, a w środku jest bardzo miękkie i wilgotne. Można posypać cukrem pudrem. Nie dodałam, że przepis znalazłam na blogu Dziękuję Było Pyszne
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewióry