pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:568/1162)

Miodownik z kremem mascarpone 382

Miodownik to drugie ciasto po pierniku , które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko! Biszkopt miodowy: 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki sody Krem: 250 g mascarpone(...)odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów.     Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce.      Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania na Spotify opiera się

sama złodycz
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 200

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas , popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów.  Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a następnie smaży lub piecze, uzyskując grube, sycące pierogi zawierające soczyste nadzienie. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa(...)dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe 163

Słodka propozycja na Dzień Dziecka  Tematem ostatniego, niedzielnego pieczenia były ciasteczka "Pieguski" . Przepis banalnie prosty w wykonaniu, a jego efekt jakże pyszny! Miałyśmy tu szerokie pole do popisu, gdyż w zależności od użytych bakalii, wyszło mnóstwo ciekawych wariacji do wypróbowania.  Ciasteczka z tego przepisu już kiedyś piekłam - Ciastka Pieguski z Żurawiną. Tym razem postawiłam na klasyk - czekoladę jako(...)Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę.   Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser

Grunt to przepis!
Biszkopt z jabłkami i galaretką 353

Biszkopt, jabłkowa masa z galaretką i na wierzch jeszcze odrobina galaretki. Co tu dużo pisać proste i pyszne ciacho choć troszkę nierówne wyszło przez nową blaszkę. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa ok 1,5 kg jabłek 2 galaretki agrestowe oraz galaretka o dowolnym(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut. Masa jabłkowa Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuścić w 450 ml wody. Obie galaretki agrestowe rozpuścić

Monia miesza i gotuje
Jagodzianki orkiszowe pełnoziarniste 161

Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec. Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez zdrowsze.Zachecam bardzo do wypiekow z maka pelnoziarnista(...)suche i mokre oraz jajka umiescic w misie robota i wyrobic gladkie,lsniace ciasto.Trwa to okolo 10 minut.Mozna zamiast 3 zoltek dodac 2 cale jajka,ale z samymi zoltkami ciasto bedzie delkatniejsze.Calosc przykrycfolia spozywcza i wstawic na cala noc do lodowki. Rano,pol godziny przed planowanym pieczeniem wyjac ciasto z lodowki,zeby sie ogrzalo W tym czasie przygotowac jagody.Dokladnie przebrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Letni tort - nie tylko na urodziny 399

większość zniknęła na imprezie, a resztę zjedliśmy sobie do kawy. Mniam . Pyszny był. Biszkopty: ciemny i jasny, do tego puszysta kremówka ubita z dodatkiem mascarpone i tyle owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek tego ciasta - nie jest ciężkie, nie zapycha. Idealny letni tort. Nie tylko(...)blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat.  Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną. Boki obsypać płatkami, wierzch udekorować owocami i listkami melisy. Smacznego! Lista składników może się wydać długa i przytłaczająca, ale wystarczy się w nią wczytać, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Wiedeński 179

Właściwie nie potrafię powiedzieć, dlaczego ma opinię takiego trudnego ciasta, bo mojego sernika wiedeńskiego w zasadzie nie sposób zepsuć. Nawet jeśli zdarza mu się trochę opaść, wcale się tym nie przejmuję, bo nadal jest pyszny. Przygotuj kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera (nie może być kwaśny. Możesz też ułatwić sobie zadanie i kupić zmielony już ser), dwie niepełne szklanki cukru(...)zerkasz przez szybkę, czy aby sernik z wierzchu nie za bardzo zbrązowiał. Jeśli tak, otwierasz na moment piekarnik, wyciągasz delikatnie tortownicę (nie zapomnij o włożeniu rękawicy) i przykrywasz ciasto płatem folii aluminiowej. Szybko wsuwasz ciasto z powrotem i zamykasz drzwiczki piekarnika, uważając, by nie klapnęły, bo sernik może „się przestraszyć” i opaść. Gdy minie dalsze

Kocham Czekoladę
Paruchy / pampuchy na słodko 178

wiem , że wielbiciele takich są ( i ja też do nich należę! ) Ciasto robi się dokładnie tak samo , a do środka dodajemy ulubione powidła , marmoladę czy też gęsty dżem. W dzieciństwie polewałam je jeszcze koktajlem! Te zrobiłam z dżemem malinowym z dużymi kawałkami owoców – było pysznie! SKŁADNIKI: - drożdże świeże – 50 g - mąka pszenna – 500 g - ciepłe mleko(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). W każdej wygniatamy dołek. Nakładamy po łyżeczce marmolady. „Ściągamy

Ostra na Słodko
Jeszcze trochę rabarbaru... 142

Truskawki, odkąd pojawiły się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marchewkowiec 172

wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki ( MW ). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca(...)olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany: • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietany 36% • 3 łyżki cukru pudru

Mia Cucina Sofieta
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 203

żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli w żadnych kotletach. W roladzie o dziwo mi nie przeszkadza. Tutaj dodaje się surową i gdy jadłam kotlety(...)koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze. I tutaj wyszło, że czasem opis przepisu jest za mało precyzyjny. Bo ile to jest 3 ziemniaki? Ziemniak ziemniakowi nierówny... Ciasto na szare kluski mi wyszło, ale sądzę, że za mało ugotowałam ziemniaków, więc efekt

Anioszek w kuchni
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 186

zresztą też. Chciałam opracować taki przepis, który umożliwia zrobienie ciasta wieczorem, wyrastanie w piekarniku przez całą noc i upieczenie. Dzięki czemu nie muszę wstawać z rana, zajmować się przyrządzeniem chałki, czekać minimum 30 min na wyrastanie, a później 30 min na pieczenie. Wyciągam z piekarnika jeszcze ciepłą, pyszną chałeczkę – jak dla mnie rozwiązanie idealne. Jeżeli macie piekarnik z funkcją(...)duże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru u mnie brązowy 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 400 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 720 z Biedronki (Nowość)) 150 gr mąki żytniej typ 2000 100 gr masła, roztopionego i przestudzonego

moj przepis na
PLACEK CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA) 250

Prościej się nie da, prawda? No dobra, można zamiast tego skoczyć po kawałek chemicznego ciasta do cukierni, ale to już nie będzie to samo :D  Spróbujcie koniecznie, a jeśli chcecie, zawsze możecie wymienić śliwki na inne ulubione owoce. W każdej kombinacji ciacho będzie pyszne! SKŁADNIKI (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1,25 szklanki mąki pszennej(...)wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Przełóż ją do formy i wyrównaj łyżką lub łopatką wierzch. Ułóż na nim przekrojone na pół i wydrylowane śliwki (przecięciem do góry).  Piecz ciasto przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie oprósz go cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zdrowa szarlotka 261

jabłkami i tak sobie pomyślałam ,że przeszukam net pod kątem czegoś zdrowszego niż standardowe ciasto :) Jak zwykle znalazłam kilka przepisów ,zmodyfikowałam po swojemu i wyszła ....pachnąca cynamonem ,mocna krucha a jednak rozpływa się w ustach :) nie jest za wysoka a to sprawia ,że bardziej czujemy pyszny mus jabłkowy :) Składniki : - 150 g mąki pszennej krupczatki - 200 g maki pszennej(...)masła - 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka ścieramy na grubej tarce i wszystko dusimy na wolnym ogniu do rozgotowania ,studzimy ,do letniej masy dodajemy mąkę i mieszamy. Sposób wykonania ciasta : Wszystkie składniki mieszamy robotem lub  zagniatamy ręcznie, ja wolę robotem bo ręcznie masło za szybko się rozpuszcza . Oddzielamy 1/3 ciasta ,dajemy do woreczka i do lodówki na ok godzinkę

Wypieki Rene
Deser z truskawkami z konfiturą na herbatnikach 149

Uwielbiam wszystkie ciasta z owocami. Mniam. Dziś polecam doskonały deser. Jedyny minus: czas, ale warto. Z racji końca sezonu na truskawki, można go przygotować, np. z malinami. Będzie tak samo pyszny :D                           TRUDNOŚĆ: średnie(...)śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki. Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia. Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje

Gotuję Testuję

Proponowane wyszukiwania