Uwielbiam keksy. Lekko słodkie ciasto nadziane ulubionymi bakaliami… czasem nie ma nic lepszego. Takie wypieki zazwyczaj piekę na Święta, bądź do weekendowej kawy lub herbaty. Dzisiaj polecam Wam mój przepis na pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. Spróbujcie. Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. A Wy jakie bakalie najczęściej dajecie do swoich keksów? * przepis(...)starego rodzinnego przepisu z moimi zmianami Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką 2016-05-09 22:43:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from
Słodkie okruszkiprzepis od szwagierki, dawno mi go polecała, ale zawsze zrobiłam coś innego. Teraz mogę powiedzieć szkoda. Ponieważ jest idealny, pyszny i szybko się go robi. Dziękuję Gosia i pozdrawiam. Przepis na thermomix na dole. Do garnuszka wsypać 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować chwilkę aż postanie karmel. Nie za długo bo powstanie kamień. Cukier ma się rozpuścić(...)piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Dużą keksówkę (podłużną formę) lub dwie średnie wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C , godzinę. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Jak jest suchy to ciasto jest gotowe. Jeśli będzie mokry to proszę przedłużyć czas
Kuchnia Pokoleńbezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków. Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne! A posypka z mleka w proszku faktycznie zachwycająca - nadaje zwykłemu cukrowi specyficznego smaczku, który(...)Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut. Do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniczego nie spalę. Szczerze mówiąc planowałam zrobić ciasto z cieciorki, niestety gdy zabierałam się do pracy, było zbyt późno na długie gotowanie. Idealna okazała się soczewica, która potrzebuje 15 min, być gotową do spożycia. Jako dodatek sporządziłam krem jaglany i dla osłody wkroiłam na wierzch kawałki brzoskwini. Pyszna całość była śniadaniowym strzałem w dziesiątkę ! SKŁADNIKI: 4 łyżki czerwonej(...)miękkości, odcedzamy soczewicę blendujemy z bananem i cynamonem wodę gotujemy, dodajemy agar- energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min- agar dodajemy do zblendowanych składników- dokładnie mieszamy składniki na spód ciasta przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym- do wchłonięcia całego płynu- po ugotowaniu blendujemy gotowym kremem smarujemy ciasto, ozdabiamy kawałkami brzoskwini
healthy dreamsjeśli zrobicie ją rano, to po obiedzie będziecie cieszyć się pysznym deserem. Prawdopodobnie składniki potrzebne do jej przygotowania macie w domu, zatem do dzieła SKŁADNIKI: na mus: 150 g ciemnej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej) 4 jajka + 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru na ciasto: 1,5 szklanki mąki (może się okazać, że potrzeba trochę więcej
Kuchnia w bieguPrzed położeniem pierniczka na blachę strzepać nadmiar mąki lub zmieść pędzelkiem. Tak jak wspomniała ciasto jest miękkie i niesamowicie delikatne, ale przekłada się to również na jego teksturę po upieczeniu. W zaledwie 3 dzień po upieczeniu pierniczki u mnie są już miękkie i obłędnie pyszne wprost rozpływają się w ustach. Intensywnie korzenne i odpowiednio słodkie.... W sumie martwię się(...)Mąkę, sodę i sól przesiać. Do wystudzonej masy dodać pojedyńczo jajka dobrze mieszając za każdym razem. 4. Masę wystudzoną przelać partiami do mąki za każdym razem wyrabiając ciasto. Pod koniec zmiksować na dużych obrotach. 5. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin lub na całą noc. 6. Przed wałkowaniem oprószyć blat intensywnie mąką
vaniliowoczekoladowaŚwięconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami(...)jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku
Kuchnia BeatySkładniki na ciasto: 1 szklanka wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mąki 4 duże jajka płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 1,5 kostki masła 1,5 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka Dziś kolejny przepis(...)mojego starego zeszytu z przepisami. Tym razem pyszna, rozpływająca się w ustach "Karpatka". Wodę zagotować w rondelku. Dodać margarynę. Gdy margaryna się już rozpuści, rondelek zdjąć z ognia i wsypać do niego przesianą mąkę. Dobrze i energicznie wymieszać całość drewnianą łyżką - do momentu aż wszystkie składniki się połączą a ciasto zrobi się szkliste i łatwo będzie odchodzić od krawędzi rondelka
Świat Ciastamiarę możliwości, postaram się regularnie dodawać coś nowego;) Drożdżóweczki są bardzo pyszne, a połączenie truskawek i rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj . Składniki na rozczyn: -30g drożdzy -1 łyżka letniego mleka -0.5 łyżki mąki orkiszowej -1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Składniki na ciasto: -500g maki orkiszowej białej -90g ksylitolu -1 łyżka cukru waniliowego
Smaczne Zdrowemałym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką w ręku otulonym puchatym kocykiem człowiek nabiera poczucia bezpieczeństwa i pewności, że wszystko będzie dobrze. Zapachy, które koją i pozwalają oderwać się od rzeczywistości. Smaki dzieciństwa, kiedy można było wtulić się w ramiona prababci. Bezcenne. Dziś zapraszam Was na pyszne razowe bułeczki. Mięciutkie i puszyste
Plate of JoyNa zrobienie sosu namówił mnie Kupiłam ponad 10 kg, tych pysznych pomidorków i zaczęłam działać, a żeby nie było mi smutno i żeby szybko poszło, poprosiłam
moj przepis naTak jak obiecywałam znowu pojawia się kasza jaglana :) i to w wersji obiadowej zamiast ziemniaków. Kotleciki są świetnym dodatkiem do obiadu ale również są pyszne
Niezły Młynekkarmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy
Plate of Joypierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi o moją korzenną przyprawę, to namęczyłam się z moim malutkim moździerzem, ale jak po staropolsku, to i zaszalałam
Kuchenna Kontrrewolucyafaworki a gdy wystygnie mięciutkie i puszyste jak pączusie.Ciasto na tłuszcz można wlewać na różne sposoby , jak radzi autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis. Ja robiłam to za pomocą woreczka do pieczenia mięsa i chruściki wyszły troszkę grubsze i bardziej puszyste ale i tak były pyszne. składniki: 200 g mąki tortowej 3 jajka 150 ml mleka szczypta soli(...)dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę i mleko. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto tworząc różne zawijaski. Ciasto można wlewać za pomocą worka cukierniczego, butelki po keczupie czy zwykłej butelki plastikowej w której zrobiliśmy dziurkę. Ja wykorzystałam woreczek do pieczenia mięsa, nałożyłam masę a potem
Monia miesza i gotuje