pieczenia zależy od tego jak wielkie paszteciki zrobiliśmy). Gotowe - pyszne na ciepło i zimno. Mąż stwierdził, że lepsze niż kiedykolwiek jadł. A ja - ich producentka nieskromnie przyznam, że naprawdę ciężko było im się oprzeć. Przekąska na mecz - pierwsza klasa. Na seans filmowy i małe party też boskie. A, że gotowe ciasto francuskie?... no cóż czemu sobie życia czasem nie ułatwiać
Kuchnia po mojemumiałem robić? Po prostu wymyśliłem szybkie bułki śniadaniowe. Okazały się pyszne. Madzia chwaliła :) 300 g mąki pszennej 150 ml wody 90 g aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką
Marder&Marder ManufactureWitajcie kochani dziś kolejny przepis z cyklu słodkości, które nie tuczą ;) Czyli pyszna razowa tarta bez dodatku cukru na bardzo cienkim spodzie z budyniem i brzoskwiniami. Wygląda dość niepozornie, ale jak dla mnie to idealny deser, niezbyt słodki, mocno owocowy, do kawy idealny. Za nim jednak przepis chciałam się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat budyni dostępnych w sprzedaży(...)łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez 10 minut
Cynamonowe szczęściePiernik trochę czasochłonny, trzeba do niego powracać kilka razy by w końcowym efekcie móc się częstować pysznym, pachnącym i aromatycznym piernikiem. Robiłam go po raz pierwszy i przepis mam stąd . Ja nie robiłam kremu tylko przełożyłam powidłami śliwkowymi. Jeden piernik zostanie wykorzystany do przygotowania moczki która jest obowiązkowym smakołykiem na moim świątecznym stole. Składniki: 0,5 l miodu prawdziwego(...)podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Zdjąć i odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, szczyptę soli, jajka, sodę rozmieszaną w mleku i zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste. Naczynie z ciastem nakryć ściereczką, włożyć do worka i odłożyć w chłodne miejsce na 4-5 tygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić
Ala piecze i gotujesię trochę, że drożdże nie poradzą sobie z dźwiganiem tego, dość ciężkiego jednak, serowego ciasta, zupełnie niepotrzebnie; pączki wyrosły ślicznie. Są wyjątkowo mięciutkie, smaczne również drugiego, a nawet trzeciego dnia. Posypałam je cukrem pudrem, część z nich po usmażeniu nadziałam różaną konfiturą; obie wersje smakowały pysznie! Przepis znalazłam przeglądając książkę "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Z. Waszczukowej składniki(...)rozetrzeć z żółtkami, najlepiej drewnianą łyżką. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, wlać do sera, wymieszać. Wciąż mieszając dodać rozpuszczone, letnie masło i sól, następnie przesianą mąkę. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na godzinę. Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok 7 mm. Wykrawać szklaneczką niewielkie kółeczka. Zostawić w ciepłym miejscu
6niebosię wielkimi krokami. Pora zastanowić się nad wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół. Jednym z najpopularniejszych ciast jest babka piaskowa, często dwukolorowa. Niestety, tradycyjna wersja tego wypieku jest dość kaloryczna i zawiera spory dodatek masła i pszennej mąki. Jeśli nie chcecie rezygnować z pysznych wielkanocnych słodkości zapraszam na zdrową babkę waniliowo-czekoladową o obniżonej kaloryczności :) Składniki: 4 jajka 2 łyżki(...)pomocą łyżki. Na koniec dodać jogurt i aromat, bardzo delikatnie połączyć z masą. Przygotować dowolną formę silikonową lub metalową (tą trzeba wysmarować tłuszczem - olej kokosowy lub inny). Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao i wymieszać. Wylać na jasną masę. Piec 35-40 minut w 160*C. Dekoracja to gęsty jogurt naturalny lub serek homogenizowany wyciśnięty przez szpryckę
Chocolate Muffin Blogzaczynam już także myśleć o świątecznych wypiekach. Tak tak - ciasto na dojrzewający piernik już leżakuje w piwnicy a ja siedzę wygodnie na kanapie z moim kochanym rudo - białym futrzakiem i wertuję książki, gazety i własne bazgroły w poszukiwaniu łakoci na świąteczny stół :) No ale należałoby chociaż słówko wspomnieć o tych pysznych pierogach! Jak dla mnie bomba - dynia w połączeniu(...)patelni z łyżką ;) Zatem, jeśli macie jeszcze trochę dyni - gorąco Wam polecam te pierożki :) A przepis znalazłam w książce kucharskiej Świata Kobiety, tom 25. Składniki na 4 porcje Na ciasto: 40 dag mąki (ja dałam 20 dag mąki pszennej i 20 dag mąki pełnoziarnistej) 1 jajko spora szczypta soli około 1 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 cebula
My simple kitchendrożdżowych, cynamonowo-omigdałowych bułeczek z truskawkami i kruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Co prawda nie jest to żadne wyszukane ciasto, przypomina klasycznego wilgotnego murzynka, jest naprawde smaczne. Można wzbogacić jego smak, orzechami, żurawiną, czy suszonymi śliwkami, do tego dodać gałkę lodów śmietankowych i już mamy szybki i pyszny deser, co prawda nie w minutę, ale w 5-6 minut na pewno :) SKŁADNIKI ( 2 porcja(...)miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować). Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać. Nałożyć do szklanek, tak aby ciasto sięgało maksymalnie do 1/2 wysokości. Wstawić do mikrofali na 3-5 minut ( trzeba wyczuć swoją mikrofalę). Lekko wystudzić. Nałożyć
DefinicjaSmakuDzisiaj przepis z mojego starego zeszytu, a mianowicie przepis na jabłecznik na biszkopcie z budyniem i masa kokosową. Pyszny! Puszysty biszkopt, orzeźwiające owoce, kremowy budyń i słodka masa kokosowa idealnie się ze sobą łączą, a smaki harmonijnie ze sobą współgrają. Polecam na większe bądź mniejsze uroczystości lub do popołudniowej kawy! Składniki na jabłecznik na biszkopcie z budyniem i kokosem(...)miksując dodajemy po 1 łyżce przesianego cukru pudru i po 1 żółtku. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy mątewką lub łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C na złoto około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika
Rozpustne gotowaniesię okrutnie i były smutne i niezadowolone z powodu tego, chwilowej rozłąki z rodzicami i braku atrakcji u cioci. Wymyśliłam, że zrobimy wspólnie babeczki. W lodówce chłodziło się już ciasto zagniecione wcześniej, więc szybko wylepiłam nimi foremki i upiekłam oraz przygotowałam puszysty krem. Później już wspólnie zabrałyśmy się do napełniania babeczek i dekorowania ich kolorowymi posypkami. Dziewczynki były bardzo zadowolone(...)głównej. Wszystkie trzy zadowolone i uśmiechnięte siedziałyśmy na dywanie i zajadałyśmy się pysznymi kruchymi babeczkami. Taka prosta rzecz jak wspólne robienie i dekorowanie babeczek, zapewniła nam doskonałą zabawę i radość na całe popołudnie. Jak się okazało przyrządzanie słodkości może być także wspaniała zabawą dla wszystkich. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki kostka margaryny lub masła 15 dkg smalcu 1 szkl
Cynamonowe szczęścieBigos z pieczarek. Z dodatkiem papryki, ogórka konserwowego i dużej ilości mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem to, w jaki sposób pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany(...)dużo). Na blogu mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z kapusty, na bigos z cukinii, danie gołąbkowe i inne jednogarnkowce a dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie :) tak na szybko przy sobocie zostawiam Wam babkę krówkową w polewie z Wiśni w czekoladzie Eterno . Pyszna, puszysta szybko znika z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki : 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju nie pełna szklanka oranżady czerwonej 2 kopiaste łyżki masy krówkowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Wiśnie(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, olej, masę krówkową i oranżadę, wszystko delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem natłuścić margaryną, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka. Wiśnie w czekoladzie lekko podgrzać i polać nimi zimną babkę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowania tych babeczek użyłam przepisu na Ciasto czekoladowe Patrycji . Ciemną czekoladę zamieniłam na białą, dodałam żurawiny, polewę zrobioną w 5 minut i jakoś same wyszły;) Mięciutkie, wilgotne, słodkie od czekolady i kwaskowe dzięki żurawinie... po prostu pyszne! Składniki na ok 16-18 babeczek masło 2 białe czekolady pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru(...)ogniu. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło z czekoladą. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem. Odsączyć żurawiny z wody i wymieszać z ciastem. Formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Każą napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Polewa: biała czekolada łyżeczka soku z buraka 3 łyżki smietanki
Kulinarne InspiracjeFantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki. 8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 10. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Mała Cukierenka