wyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Przepis trochę zmodyfikowałam dodając warstwę herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao. Biszkopt kakaowy: 10 jaj 10 łyżek cukru cukier waniliowy
Smakołyki Asiczyli szarlotka w trochę innym wydaniu: pyszne półkruche ciasto przełożone orzeźwiającą masą jabłkową, zwieńczone słodką, orzechowo-karmelową skorupką. Prawda, że brzmi smacznie? :) Zapewniam, że całość komponuje się idealnie, choć przyznaję, że nie miałam w domu cytrynowych galaretek, tylko wiśniowe (na agarze, czyli wegetariańskie) , każda na 250 ml płynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo. Składniki (na tortownicę
Domowa Cookierenka Agimożna jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca
moj przepis napyszną i aromatyczną szarlotkę z chrupiącą bezą. Wyznacznikiem idealnej szarlotki jest dla mnie duża ilość kwaskowych jabłek, odpowiednio doprawionych cynamonem, mielonymi goździkami i prawdziwą wanilią. Do tego pyszne kruche ciasto i już możemy zapraszać gości. Dzisiejsze ciasto zyskało iście królewski charakter za sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy. Zdradzę Wam jeszcze szarlotkowy sekret mojej mamy. Aby kruche ciasto
Mia Cucina Sofietawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na stronie: winiary.pl. Troszkę go zmieniłam i dodałam lukier na bazie mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej
Di gotujeprzygotować w nieco mniejszej tortownicy - wyjdzie wyższe. Choć mi takie odpowiada - więcej miejsca na owoce... Polecam Wam je ogromnie! A końcem truskawkowego sezonu nie przejmujcie się ani trochę - ciasto wyjdzie pyszne z malinami, jeżynami, a nawet śliwkami, które już pojawiają się na targach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko czyli Kruche z jagodami i kruszonką . Więc można powiedzieć że sezon jagodowy rozpoczęty :) Ciasto wyszło pyszne , ledwo udało mi się ukroić z resztek kilka kawałków do zdjęcia
Sama słodycz i szczypta chiliNajprostsza pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Składników jest niewiele,… ale taka jest Margherita. Prosta i pyszna Składniki na 2 duże pizze: Ciasto na pizzę: 35 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczkę soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin Sos pomidorowy
Oryginalny smakoryginalnym przepisie było 40 dkg cukru, ja zdecydowanie wolę dodać mniej – wtedy ciasto jest mniej słodkie i zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko
kuchcikowniaciasto jest powszechnie znane jako makowiec. Tutaj wersja z kakao zamiast maku. Ciasto jest pyszne, pięknie wyrasta i bardzo szybko znika. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a wygląda efektownie. Ciasto jasne: 5 jajek 25 dag margaryny 35 dag mąki 25 dag cukru 0,5 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę utrzeć z cukrem
Praktyczna plBył już późny wieczór lub wczesna noc jak kto woli, a nasze gotowe ciasto wołało z lodówki: zjedz mnie! I tak się też stało. Objadaliśmy się na noc pysznym, wspaniałym ciastem marchewkowym… Ale przecież marchewkowe to niczym sałatka. Wyszło cudowne, wilgotne, soczyste. Wspaniały, puszysty, delikatny krem idealnie wpasował się między blaty ciasta. Jest pożywne, pięknie się kroi
Made By Mom And Sonczekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ... Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka
Moje domowe kucharzenieobyć bez żadnej słodyczy, ale żeby nie zasłodzić się za bardzo , pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;). Składniki: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru brązowego
Słodkości i nie tylkojakże pyszne i innowacyjne ciasto jest całkowitym dziełem przypadku. Po ostatnich ulewach zebrałam trochę jabłek i żeby ich nie zmarnować usmażyłam z ostatnimi wiśni jakie mi pozostały, a że wyszło tego nie za wiele, aby "schować" na zimę, postanowiłam coś upiec. Podobno potrzeba jest matką wynalazków, więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi(...)czemu by nie spróbować z jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną szarlotką i chcesz oczarować gości czymś nowym to polecam to ciasto ;) Jego wygląd i smak na pewno zaskoczy Ciebie i gości :) a co Ty myślisz o takim połączeniu? Skusisz się??? Składniki: CIASTO KRUCHE (tortownica
Kulinarna (nie)codziennośćCiasto z oliwą z oliwek, do tego cytrynowy krem i prażone ziarna pszenicy - połączenie dość intrygujące, ale za to jak smaczne! Sceptycznie podchodziłam do tego ciasta i niepotrzebnie! Ciasto jest pyszne! W smaku trochę przypomina cynamonowego murzynka. Jest puszyste i delikatnie słodkie. Połączenie cytrynowego kremu z tym ciastem jest połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego(...)termoobiegiem) lun 180C (bez termoobiegu), do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu, ciasto ostudzić. Serek wymieszać z miodem i z sokiem z cytryny, który dodajemy stopniowo, wg. własnego smaku. Posmarować ciasto. Posypać prażoną pszenicą. Odstawić do lodówki na minimum 1h. Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ W przepisie wykorzystałam Oliwę Extra Vergine Originale, marki Bertolli , którą otrzymałam w ramach współpracy, od Pani
CookYourself