Delikatne, rozpływające się w ustach bezy, czyli słodkie ciasteczka z białek i cukru w kształcie nieregularnych stożków. Pysznie smakują same lub jako dodatek do deserów :) Składniki: 3 białka szczypta soli 190 g cukru pudru Dobrze schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana będzie bardzo dobrze ubita, dosypywać stopniowo cukier puder i miksować
wyzwania kuchennejeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu ! A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie. Składniki: Na spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek amaretti ( lub innych kruchych ) 80 g masła Pianka: 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego ( np. Gostyń z kartonika ) 4 łyżki cukru 20 g żelatyny
kolorowotorcikowoMoja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe a zarazem smaczne ciastka. Idealne zarówno do kawki jak i na drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj . Składniki na ok.40szt. : - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl mąki orkiszowej
Smaczne Zdrowedodałam ubite białka i wyszedł lekki jak pianka, gdy zależy Wam na bardziej zwartej konsystencji dodajcie całe jajka. Bardzo polecam, bo schłodzony w lodówce smakuje pysznie. Waniliowy lekki sernik Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru
Mia Cucina Sofietasprawą niepozornych waniliowych ciasteczek . Już czekają na świąteczne dni, W ciepłych , delikatnych wiosennych kolorach ( to tak na przekór pogodzie ;) ) Przepis na ciasteczka wzięłam z tej strony : http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/03/wielkanocne-kruche-ciasteczka.html Są pyszne , waniliowe , chrupiące . A od siebie dodałam zdobienia wykonane lukrem królewskim . Polecam
Malinowa Kawiarenkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z opakowania cukru wanilinowego. Ciasteczka są idealnie kruche i nie za słodkie. Oprócz swojego pysznego smaku - zachwycają wyglądem! (23 dość duże ciastka) 250g mąki pszennej 130g masła/margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) W misce dokładnie wymieszać(...)mleko i kakao. Oba kawałki owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie oba ciasta rozwałkować (osobno) na grubość 5 mm. Z placków wycinać ciasteczka a z każdego z nich mniejsze kształty. Oba wzory uzupełniać tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 minut
Di gotujePrzepis jest dość stary, znaleziony dawno temu w gazetce z kulinarnej. Testowałam już wiele receptur na ciasteczka owsiane, ale ta jest zdecydowanie najlepsza. Są po prostu pyszne! Chrupiące nawet na drugi dzień, w sam raz słodkie i błyskawiczne w przygotowaniu - nie trzeba nawet wyciągać miksera. Idealne do popołudniowej kawy :) Składniki : 60 g masła 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki(...)płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin BlogTakie ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, umilą nam Świąteczny czas Są pyszne. Migdały w skórkach zmielić na proszek razem z cukrem, odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek, potrzebne mam będą tylko białka. Żółtka ubić na sztywną pianę i powoli dodać proszek z migdałów. Po dodaniu proszku z migdałów, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Za pomocą łyżki nakładać
Kuchnia Pokoleńciasteczek. Oczywiście cynamon dodałam do masy jednak zminimalizowałam jego ilość. Osobiście uważam, że można by go było dodać śmiało więcej. W proporcjach na ciasteczka podam już jego zwiększona ilość. Ciastka wyszły mięciutkie bardzo puszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i migdały doskonale się ze sobą komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego. Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć
Mania GotowaniaDietetyczna wersja ciastek owsianych wzbogacona o dużą ilość bakalii. Ciasteczka są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Na pewno nie są tak pyszne jak te z użyciem masła, ale również bardzo mi smakowały. Różnica jest przede wszystkim w kruchości. Osoby nie będące na diecie śmiało mogą dodać zamiast mleka około 150 g masła:) Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki
Mania GotowaniaIntensywnie kakaowe ciasteczka bezglutenowe. Pachnące, kruche, z małą ilością cukru i z pysznymi dodatkami. Polecam do chrupania w zimne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 150 g mąki kasztanowej 100 g mąki jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta łyżka cukru trzcinowego 90 g ciemnego kakao 60 g zimnego masła 2 łyżki śmietany(...)około 1-2 godziny. Po tym czasie na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i na środek wciskamy bakalie i orzechy. Pieczemy około 5 minut. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego :) Artykuł Kruche
Mienta blogwieczorem nie było już nic! Postanowiłam upiec kolejną porcję ciasteczek, tym razem kokosowych. Na szczęście ten przepis jest bardziej rodzinny (tzn. ciasteczek wyszła cała fura!) i spokojnie mogłam je odłożyć w pudełeczku, lecz są tak pyszne, że długo nie poleżą ;). Przede wszystkim są kruchutkie, rozpływają się w ustach, a kokos nie dominuje tak jak przy tradycyjnych kokosankach, lecz idealnie
Rozpustne gotowaniemałe z dodatkiem świeżego imbiru i czekolady. Do środka dodałam perłowy cukier, który niewinnie wynurza się z czekoladowej otchłani. Ciastka są pyszne, lekko ostre i aromatyczne! Imbir i czekolada to świetna para, mocno powiązana ze świętami. Ciasteczka imbirowe Składniki: na 22 ciasteczek 50 g cukru 85 g czekolady, 70% kakao 180 g mąki grahamki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego
codojedzeniapracy, dużo nowych przepisów, kilka wpadek i niezrobione zdjęcia. Ale to nic. Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz. Teraz zapisuję przepis na ciasteczka, u mnie jeszcze wielkanocne, ale pasują na każdą okazję, można wycinać różne kształty, są pyszne, maślane, delikatne. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis z zeszyciku mamy. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka
NA MOIM TALERZUprostu zmielonych migdałów. Dodałam jednak do ciasta trochę mąki pszennej, żeby zachowało odpowiednią konsystencję (jeśli ktoś z Was zna przepis na zupełnie bezglutenowe ciasteczka migdałowe chętnie go poznam!). Wyszły delikatne, idealnie chrupiące i pyszne :) Składniki: 200 g mąki migdałowej 50 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczy Suche(...)kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej ilości mąki do podsypywania. Jeśli jednak nie macie na to ochoty (lub czasu) ciasteczka można po prostu uformować w dłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce – będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić
Ciastkozercy