Dzisiaj chciałam się podzielić obłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają. Składniki na spód ciasta: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże
W kuchennej krainieplanach. Przygotowanie ich to był totalny przypadek. Zostały mi białka po przygotowaniu ciasteczek, a w szafce czekał na wypróbowanie barwnik. Najzwyczajniej w świecie nie mogło być inaczej, musiałam je przygotować. I wiecie co? Jeśli zostały Wam jakieś białka, nie wyrzucajcie ich. Po co? Przecież możecie zrobić pyszne bezy ;) No i te serduszka... Będą piękną ozdobą deserów Walentynkowych. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjizapiekania - niestety - nie mam takowych i musiałam dalej improwizować. Użyłam papilotek - niestety ciasteczka mocno do nich przywarły od spodu - trudno odkleić papier. Muszę kupić foremki :) Do foremek/papilotek włozyc trochę ciasta, ułożyć na nie jabłka i posypać znowu ciastem. Zapiekac około 25 min. w 180 stopniach. Są pyszne - polecam ! Smacznego
kolorowotorcikowoJakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż duńskiego(...)pojęcia. C. stwierdził, że jeszcze takich nie jadł, ale że są pyszne i z marcepanem, więc kto wie, może w stolicy podają takie w cukierniach. Muszę przyznać, że przepis nastręczył mi pewnych problemów. W składnikach pojawia się dżem porzeczkowy, który w opisie przygotowania nie występuje. Czytamy natomiast o żelatynie, o której wcześniej nikt nie pisnął słowa. Ponieważ dżemu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedyś taki pomysł wykonania podpatrzyłam na zagranicznych stronach. Pomyślałam ,ze i ja je wykonam bo dlaczego nie! i tak oto powstał bardzo pyszny deser. Weekend
Radość kipiąca uśmiechem.Suflet - moje drugie podejście. Pierwszy raz za krótko piekłam i wyszedł zbyt płynny, ale dziś już go wyczułam i był pyszny. Muszę się przyznać, że suflet
W kuchni u MonikiCzy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? Pewnie nie;-) Ja uwielbiam czekoladę a najbardziej gorzką. I dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z dodatkiem
Passion of CookingRewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości
VioletoweKucharzeniePierwszy raz zrobiłam te pączusie już lata temu, nawet dokładnie nie wiem kiedy. Przepis znalazłam chyba w jakiejś gazecie. Są pyszne, delikatne i dość szybkie w
Smakowy RajOto prosty i szybki sposób na szybkie pączki. W sumie nie wyglądają jak te prawdziwe pączki, są znacznie mniejsze, ale smakują równie pysznie :) Przepis znaleziony w
Kuchnia domowa Anigniazdka, faworki, dyniowe oponki, racuchy i rurki z kremem. 4. Bardzo ciekawe ciasteczka idealne na karnawał, na pewno kiedyś je przygotuję może jeszcze przed ostatkami http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/365-przepis-na-churros 5. I pączki tradycyjne. Taki sam przepis mam od mamy zapisany na kartce, kilka lat wstecz je robiłam są pyszne http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/69-przepis-na-paczki-tradycyjne Polecam! Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUpóki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek
potrawyregionalneżyciu! A my na tym Bolko siup do Laby. Gazetki, zupa dyniowe, pyszne ciasto marchewkowe. Ciężkie, ciemne, inne od mojego! Po powrocie do domu zrobiłam marchewkowe właśnie. Przerobione i udoskonalone (tu przepis pierwszy ), w tej chwili już nic innego do niego nie dodałabym. Jest idealne! Do tego ciasteczka cynamonowe. Sałatka, kurczak, kanapki. I na drugi dzień ruszyliśmy całą rodziną
bistro mamamożna, wszak “uno tira l’altro” (jeden pociąga drugi) Trufelki wychodzą pysznie kawowe, z lekką nutą alkoholu i charakterystycznym miekkim środkiem. Za sprawą serka ricotta, są zdecydowanie mniej kaloryczne niż klasyczne tiramisu. Do zrobienia ich wykorzystałam resztki jasnego ciasta biszkoptowego (równie dobrze nadadzą się zwykłe pokruszone ciasteczka), filiżankę mocnego espresso i pół kieliszka rumu. Oczywiście możecie użyć Wasz ulubiony likier
Mia Cucina SofietaBardzo smaczne ciasteczka o fantazyjnym kształcie. Przepis znalazłam na blogu Trzeci talerz , troszkę go zmieniłam, aby nasz alergik też mógł się nimi zajadać. Kruchutkie, z dodatkiem wiśni, ale można użyć ulubionego dżemu (w oryginalnej wersji są jabłka). Jako przekąska do podjadania, deser, na przyjęcia dla dzieci. Polecam, bo są pyszne i wbrew pozorom proste do wykonania(...)Umieścić kilka wiśni (lub łyżkę dżemu) na każdym trójkącie i zawinąć lewy róg do prawego rogu, a prawy róg do lewego (na zdjęciu widać dokładnie jak nacinać i zawijać ciasteczka). Ciastka piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Pasy ciasta dzielimy na trójkąty i nacinamy Kilka wiśni umieszczamy w środku i zawijamy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie