gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Na tę okoliczność przygotowałam garść sprawdzonych, niezawodnych przepisów, które sprawią, że nadchodzące Święta będą nie tylko rodzinne i magiczne, ale także pyszne! Dania na Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą(...)buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się
Kulinarne Inspiracjeczekolady w łapkach" (Zachwyt mojej pociechy na widok tych ciasteczek przesądził o wszystkim. Dziękuję za podzielenie się przepisem, niedługo wraz z moją księżniczką będziemy piec te urocze niedźwiadki.) Wybrany przez zwycięzcę kurs języka obcego na okres 6 miesięcy od platformy Multikurs.pl otrzymuje Pani Anita J. za przepis na "Ciasto Banoffee" (Pyszne ciasto w ujmującej aranżacji zasługuje na nagrodę
Słodkie okruszkipięknym połyskiem. Na bazie tej czekolady robiłam popękane ciasteczka , może się skusicie?:) 2.Gorzka ze skórką pomarańczową. Bardzo podobna do zwykłej gorzkiej, tyle, że znajdziecie w niej smakowitą skórkę pomarańczową. Pachnie obłędnie i również świetnie nadaje się do wypieków ;) 3. Crunchy z owocami Ta czekolada z kolei ma w sobie pyszne, słodziutkie owoce i bardzo fajnie chrupie ;) Idealnie sprawdza się
Czerwona PorzeczkaPyszna, gorąca, idealna! Tahini to pasta popularna w kuchniach bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z prażonych ziaren sezamu, zmielonych na gładki krem. Bez żadnych dodatków, pięknie pachnąca. Od jakiegoś czasu mam w lodówce słoiczek takiej właśnie tahiny. Używałam jej już do stworzenia ciasteczek lub chałwy , a także hummusu . Tym razem postanowiłam wypróbować dość niecodzienne połączenie. Owsianka z tahiną smakuje
Chocolate Muffin BlogTakie ciasteczka to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama robiła je w maszynce do mielenia ze specjalnymi przystawkami, jak dobrze pamiętam to była jeszcze ręczna maszynka... z siostrami zjadałyśmy je kiedy były jeszcze ciepłe, a następnego dnia zabierałyśmy do szkoły - docierały pokruszone, ale nadal pyszne. Z okazji zbliżających się Walentynek nadałam im odświętny kształt kółek z wyciętymi serduszkami pełnymi malinowego nadzienia zrobionego
Kulinarne Inspiracjepoprzedniej. W ten sposób mamy cały czas zapas pysznego cukru waniliowego. Kiedy w składnikach moich przepisów widzicie cukier waniliowy, to jest to właśnie taki cukier. Polecam i zachęcam do zamiany waniliny na wanilię :) p.s. jeśli przygotujecie w taki sam sposób brązowy cukier, to będzie on wspaniałą posypką do kruchych ciasteczek na przykład :) Wpis został opublikowany również na portalu
Codzienna kuchnia niecodziennaSzybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i
Walijskie Pichceniepojawiając się w domu z koszyczkiem pachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę nie musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki Pieczenie jest proste(...)sklepu, pozmieniałam więc troszkę. Zamiast truskawkowej galaretki użyłam soku jabłkowego zgalaretkowanego za pomocą żelatyny. Nie miałam też tak dużej foremki jak proponowano w przepisie, wyszło mi więc więcej mniejszych ciasteczek. O tyle mniejszych, że nijak nie mogłam na nich zmieścić całej truskawki. Nie miałam też w domu twarożku, ubiłam więc po prostu kremówkę z cukrem waniliowym, i jest to naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje dzieci zażyczyły sobie dzisiaj jakieś pączusie :) a że dostałam ostatnio przepyszną marmoladę wieloowocową od firmy Jamar to postanowiłam zrobić takie oto nadziewane pół kwiatki
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo lubię różnego rodzaju babki, ta jest trzy smakowa. Gdy go zobaczyłam ją na tym blogu pierwszy raz, wiedziałam że muszę wypróbować, i było warto
Kulinarne życieTo jest mój przedostatni wypiek karnawałowy w tym roku, bo planuję zrobić jeszcze mini pączusie z serem. A dziś postawiłam na chrust lany, który jest szybki
Kulinarne życieJuż tylko jeden dzień nas od Nowego Roku. Ja mam swojego Sylwestra w domu i co roku zawsze był torcik. Jednak w tym zabrakło czasu i
Magiczne Życie MartyWszyscy ostatnio pieką pierniczki , u mnie w domu za nimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę
Sama słodycz i szczypta chilijest naprawdę bardzo smaczna :) Poniżej przedstawiam przepis na pyszną śniadaniową jaglankę z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw i jabłka. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 3/4 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki syropu klonowego 1 jabłko 1 cytryna 3 owsiane ciasteczka 2 łyżeczki masła 2 szczypty cynamonu 1 szczypta
My Culinary Artproszeeeee bardzo. Tak jak powiedziałam tak zrobiłam. Łapcie przepis. Jestem na prawdę z siebie dumna. trochę miałam obiekcję czy nie zostawić go dla siebie ;p Smak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość