Witajcie :) dzisiaj zimo i szaro aż się nie chce wychodzić z domu nawet mój piesek siedzi w kocyku i tylko nosek mu wystaje :) Mam dla
Sama słodycz i szczypta chiliSuper retro babeczki z Pacmanem spodobają się pewnie tym nieco starszym chłopakom, którzy spędzili przed konsolami swoje dzieciństwo grając w Tetrisa, Mario, Pacmana i pewnie jeszcze
CiastkozercyJeżynowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś z porcji najnowszych zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe , możecie jednak użyć
CiastkozercyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jakiś czas temu przyszła do mnie zdrowa paczuszka od Dobra Kaloria, a w niej znalazłam m.in. ciasteczka
Marta GotujeMieliśmy ochotę na jagodzianki jednak w związku z tym, że dostaliśmy małą przesyłeczkę z malinkami to stwierdziliśmy że trzeba je wykorzystać i zrobiliśmy słodziutkie malinianki Pyszne
Kuchenne WariacjeBatoniki owsiane bez pieczenia... Proste i szybkie w wykonaniu. Słodkie i pyszne w smaku. Wypełnione bakaliami. Delikatnie chrupiące. Polane czekoladą. Pycha! Składniki: 100 g płatków owsianych
Gospodyni MiejskaChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować. I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta). Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to
Przepisy Aleksandryciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być. Łatwo się je wałkuje i wycina, można pokusić się również o bardziej skomplikowane kształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie(...)stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę powideł śliwkowych lub ulubionej marmolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia
głodny alergikgości nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Na tę okoliczność przygotowałam garść sprawdzonych, niezawodnych przepisów, które sprawią, że nadchodzące Święta będą nie tylko rodzinne i magiczne, ale także pyszne! Dania na Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą(...)buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się
Kulinarne Inspiracjeczekolady w łapkach" (Zachwyt mojej pociechy na widok tych ciasteczek przesądził o wszystkim. Dziękuję za podzielenie się przepisem, niedługo wraz z moją księżniczką będziemy piec te urocze niedźwiadki.) Wybrany przez zwycięzcę kurs języka obcego na okres 6 miesięcy od platformy Multikurs.pl otrzymuje Pani Anita J. za przepis na "Ciasto Banoffee" (Pyszne ciasto w ujmującej aranżacji zasługuje na nagrodę
Słodkie okruszkipięknym połyskiem. Na bazie tej czekolady robiłam popękane ciasteczka , może się skusicie?:) 2.Gorzka ze skórką pomarańczową. Bardzo podobna do zwykłej gorzkiej, tyle, że znajdziecie w niej smakowitą skórkę pomarańczową. Pachnie obłędnie i również świetnie nadaje się do wypieków ;) 3. Crunchy z owocami Ta czekolada z kolei ma w sobie pyszne, słodziutkie owoce i bardzo fajnie chrupie ;) Idealnie sprawdza się
Czerwona PorzeczkaPyszna, gorąca, idealna! Tahini to pasta popularna w kuchniach bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z prażonych ziaren sezamu, zmielonych na gładki krem. Bez żadnych dodatków, pięknie pachnąca. Od jakiegoś czasu mam w lodówce słoiczek takiej właśnie tahiny. Używałam jej już do stworzenia ciasteczek lub chałwy , a także hummusu . Tym razem postanowiłam wypróbować dość niecodzienne połączenie. Owsianka z tahiną smakuje
Chocolate Muffin BlogTakie ciasteczka to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama robiła je w maszynce do mielenia ze specjalnymi przystawkami, jak dobrze pamiętam to była jeszcze ręczna maszynka... z siostrami zjadałyśmy je kiedy były jeszcze ciepłe, a następnego dnia zabierałyśmy do szkoły - docierały pokruszone, ale nadal pyszne. Z okazji zbliżających się Walentynek nadałam im odświętny kształt kółek z wyciętymi serduszkami pełnymi malinowego nadzienia zrobionego
Kulinarne Inspiracjepoprzedniej. W ten sposób mamy cały czas zapas pysznego cukru waniliowego. Kiedy w składnikach moich przepisów widzicie cukier waniliowy, to jest to właśnie taki cukier. Polecam i zachęcam do zamiany waniliny na wanilię :) p.s. jeśli przygotujecie w taki sam sposób brązowy cukier, to będzie on wspaniałą posypką do kruchych ciasteczek na przykład :) Wpis został opublikowany również na portalu
Codzienna kuchnia niecodzienna