malutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy(...)Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się nam kruszyć i pękać. Z jednej porcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek. Jest to stosunkowo mało czasochłonny i warty wypróbowania przepis. Smak takiego ciasteczka jest niepowtarzalny, jedząc ma się ochotę sięgać po kolejne i jeszcze kolejne malutkie cudo. Rozpuszcza się w ustach
Kuchnia Pani WiosnyWitam serdecznie po przerwie. :-) Dzisiaj podam przepis na najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Niesamowicie wciągające i uzależniające. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Znalazłam ten przepis w jednym ze starych numerów gazety z modą „BURDA”. Ponieważ chciałam uszyć sobie kilka kreacji, wyciągnęłam z pudła w piwnicy gazety z modą z lat 70 i 80. Kiedyś byłam namiętną ciułaczką(...)takich gazet no i właśnie w niektórych z nich znalazłam przepisy, które zaczęłam wypróbowywać. Z podanego przepisu wyszły mi 3 duże blachy ciasteczek. Na zdjęciu jest wersja próbna i niestety nie najlepszej jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku
Na słodko lub wytrawniePrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego
Kto ugości moich gości?Dzisiaj poszłam "za ciosem" i przygotowałam kolejna partię orzeszków, tym razem z moim ulubionym nadzieniem. Są pyszne!!! Słodkie, kokosowe, obłędne... Szkoda, że do Wielkanocy jeszcze kilka dni, bo znając mnie i moją silną wolę, mogą Świąt nie doczekać, a im dłużej leżakują, tym są lepsze. Najlepiej trzymać je w lodówce, lecz trzeba pamiętać, że najlepiej wyjąć(...)najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku). Przygotowujemy krem. Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując wiórki kokosowe. Mieszamy
Rozpustne gotowaniekarpiem, ja natomiast piernikiem staropolskim i ciasteczkami. Pierwsze w kolejce ustawiły się kruchutkie Cranberry Noël. Od dawna polowałam na odpowiednią chwilę, by je upiec. Na zdjęciach wyglądają jak dla mnie zjawiskowo. Uwielbiam kontrast zielonych pistacji i czerwoniutkiej żurawiny. Nie wspominając już nawet o ich smaku, bo to, że są pyszne jest oczywistą oczywistością. Przepis jest też nieprzyzwoicie prosty
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejna propozycja na domowe lody to połączenie smaków malin, jagód, lawendy i limonki czyli pyszne lody owoce leśne. Możecie zrobić je w kupnych pojemnikach lub w
CiastkozercyCiasto , które nie wymaga skomplikowanych składników ani dużej ilości poświęconego czasu - całe wykonanie i upieczenie zajęło mi 35 min. Rolada jest pyszna , ja nie mogłam wytrzymać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazwiązku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy wyjątkowy deser Składniki: Na około 4 dżdżownice: 1 galaretka truskawkowa „Winiary” 1,5 szklanki wody 1/4 szklanki śmietanki 30 % Będą potrzebne: rękawiczki jednorazowe (rozmiar S) gumki recepturki Reszta deseru: 1 galaretka truskawkowa(...)Winiary” 100 g czekolady 200 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 300 g truskawek około 200 g ciasteczek mocno czekoladowych Przygotowanie: Dżdżownice: Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i schładzamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Gdy lekko zacznie tężeć, wlewamy do palców rękawiczki (oprócz kciuka). Związujemy gumkami. Jeden związany palec lekko zginamy. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka
Oryginalny smakMoja wariacja czekoladowo - dyniowa przygotowana na specjalną okazję, czyli 1 urodziny bloga Joasi Kuchnia w czekoladzie . Są powalająco słodkie i pyszne, trzymam je w pudełku i po otwarciu zapach jest tak intensywny, że przyciąga moje dzieci jak magnes. Mam nadzieję, że moje jesienne zestawienie czekolady przypadnie Wam do gustu. Składniki: 40 dag czekolady, u mnie 20 dag gorzkiej(...)cukru trzcinowego 12 dag mąki pszennej 2 jaja 2 kopiaste łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoik konfitury dyniowej Jak zrobić ciasteczka? 1. W kąpieli wodnej roztapiam 20 dag czekolady z masłem, odstawiam do przestudzenia. Jajka miksuje z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaje roztopioną masę czekoladową, miksuje, a następnie
Apetyczna babeczkaoknem piękna biel, a w domu unosi się zapach pysznych pierniczków. I choć do Świąt jeszcze troszkę czasu, w moim domu pierniczki je się i piecze cały rok. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż małe rączki wycinające kolejne kształty, wałkujące ciasto... I ta głośna radość: "Mamo, mamo, jesce chooika... jesce serdusko...", a potem "pysneee, chce jescee...". Dlatego już dziś(...)około 12 minut * w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie. Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Pierniczki są miękkie i puszyste, nadają się od razu do jedzenia. Można je również przechowywać w puszce. * czas uzależniony od grubości pierniczków. Doradzam
Słodkie okruszkiWami tym przepisem! W KOŃCU udało mi się. Zrobiłam perfekcyjne, idealnie dopasowane do moich oczekiwań, ZDROWE ciasteczka owsiane. Są NIEZIEMSKIE, puszyste, mięciutkie, z delikatnym posmakiem banana. Kiedy trafiałam na orzeszek, cieszyłam się jak dziecko z rozgryzania go. To było jak idealne dopełnienie, pyszna niespodzianka w wypełnionej dobrocią przekąsce. Nareszcie mam coś, co bez wyrzutów sumienia mogę jeść zarówno przed(...)przede wszystkim, ZDROWE. W końcu ani ja, ani Marcin, nie mamy już szesnastu lat i coraz bardziej musimy uważać na to, co i jak jemy. A te ciasteczka są idealnym rozwiązaniem dla osób w każdym wieku. Wystarczy schrupać kilka na śniadanie lub zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Dają energię jak żadne inne! Pokuście się
Gotowanie to kochanieniej wyczarować. Mam nadzieję, że oczaruje Was ten sernik, swoją konsystencją i smakiem. Jest niebiańsko pyszny. Ja już nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni. Przepis od Pauliny z małymi zmianami :) polewa znaleziona tutaj Składniki (tortownica 24): 200g ciasteczek Oreo (bez kremu, użyłam ciasteczek z Lidla Neo) 50 g masła 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie
Delicious Titbitsmożna zmniejszyć ilość cukru, a poza tym w oryginale jest alkohol, to możecie sobie dolać do smaku i wtedy ciasteczka nie będą aż takie słodkie. Więcej zastrzeżeń- brak, ale to norma jeśli chodzi o przepisy tej, akurat, kucharki-zakonnicy. Świetne, pyszne, mało przy nich pracy, tylko czas oczekiwania trochę długi :D Ale na to także znalazłam sposób Składniki
Ciasteczkowy PotwórOstatnio zakochałam się w kokosie :) Dodaję go do twarożku, owsianki, placuszków i ciasteczek lub po prostu wyjadam prosto z opakowania. Znany każdemu z babcinego domu serek wiejski jest niezwykle wartościowy, a przy tym bardzo pyszny! Bardzo zachęcam do częstszego wykorzystywania tego bogatego w białko produktu :) Omlet : 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Ubić
Chocolate Muffin Blogminut przełożyć do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu. Czekoladki są w środku cudownie chrupiące - dzięki kawałkom ciasteczek i orzeszków z masła orzechowego. Nie są za słodkie, słoność masła nie dominuje, ale jest dobrym balansem dla dodatku mlecznej czekolady. Pyszne i zdecydowanie za szybko znikają z pudełka:) P.S. Dziękuję Monice za rozwiązanie zagadki prania blondyn , która pojawiła się
KUCHARNIA