Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier puder do posypania Tym razem zaprezentuję przepis na mało słodkie, mięciutkie ciasteczka twarogowe. Podstawowym składnikiem ciastek, jest, jak sama nazwa wskazuje - twaróg. Dajemy go zarówno do ciasta jak i do nadzienia. Są one pyszne, zarówno zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień (pod warunkiem, że przetrwają :) ) Cały twaróg zmielić - zarówno(...)fot.3) . Na środek każdego kwadratu nałożyć troszkę nadzienia, boki posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć po przekątnej tak, aby tworzyły małe trójkąty. Krawędzie lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm od siebie (fot.4) . Gdy już wyłożymy ciasteczkami całą blaszkę, posmarować każde z nich resztą rozmąconego jajka, aby podczas pieczenia przybrały ładny
Świat CiastaUwielbiam makaroniki, bardzo kojarzą mi się z Paryżem i moimi wakacjami we Francji. Pyszne, mocno orzeszkowe, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem oraz charakterystyczną falbanką. Bardzo fajnie smakują same (wraz z narzeczonym podjadaliśmy je) jednak prawdziwe przedkładane są stabilnym kremem który łączy dwa makaroniki w jeden. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, jednak wymaga dużo samozaparcia(...)dokładności i zdecydowanie mnóstwo cierpliwości. Ja swoje pierwsze makaroniki (tak to są moje pierwsze;) ) przełożyłam kwaśnym kremem, który idealnie zneutralizował słodkość ciasteczek. Serdecznie polecam;) Składniki: 80 g cukru pudru 100 g białka 50 g drobnego cukru do wypieków 100 g orzechów ziemnych barwnik (opcjonalnie) Wykonanie: Cukier puder mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz z barwnikiem (opcjonalnie) i odstawiamy
Krakowskie smaki Anijaglanej. Jako, że kasza ta idealnie sprawdziła się w makowcu japońskim , teraz przyszła kolej na pyszne ciacha. Jako pierwsze - wiosenne motylki waniliowo-makowe, z dodatkiem zmielonej kaszy jaglanej - zdrowa pychotka ! Do zmielenia kaszy idealnie sprawdził się mój młynek, którym mielę ksylitol na puder. Ciasteczka wyszły baaardzo smaczne. Gorąco polecam ! Składniki: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.230g
Smaczne Zdrowemój ostatni hit obiadowy – pyszny, szybki i łatwy. Pomysł od Aśki - dzięki! Oliwa lub masło są w tym daniu konieczne – dzięki nim wchłaniane są zawarte w cukinii witaminy A i K ( rozpuszczalne w tłuszczach). Porcja dla 2-3 osób. Składniki: 250g makaronu spaghetti 3-4 łyżki oliwy 4-5 łyżek masła 3 małe cukinie lub 2 większe sól, pieprz(...)papryką lub ziołami. Wymieszaj sos z makaronem. Natychmiast podawaj. Jak mówiłam, tak zrobiłam - Long Phung po raz kolejny. Ciasteczko z wróżbą na początek. Później tofu w sosie curry (podawane w żeliwnym garnku z miseczką białego ryżu) – bardzo duża porcja. Można pysznie i wegetariańsko (a nawet wegańsko) w Rzeszowie? A pewnie, że tak! Spaghetti with zucchini It’s been my favourite
Qlinarnie i QlinarniePuszyste, mocno kakaowe muffiny z domowym karmelem… Już sam opis brzmi pyszne, a to co wyciągnęłam z piekarnika jest jeszcze lepsze! Jestem absolutnie zakochana w
CiastkozercyUwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej zwarty
Słodkie okruszkiBardzo znane w Anglii ciasto, bardzo słodkie i pyszne. Zrobiłam dzisiaj prostrzą wersję banoffe. Idealnie na Walentynkowy Dzień. Bardzo szybko je zrobicie. Z tej porcji wychodzi 5 ciasteczek. Biszkopty pokruszyć, dodać szczyptę soli i wlać roztopione masło, wymieszać. Rozłożyć masę z ciastek do specjalnych krążków i lekko przydusić masę. Wstawić na chwilkę do lodówki, żeby masło stwardniało. Na każdym
Kuchnia PokoleńBardzo smaczny sernik jogurtowy na zimno na oryginalnym i pysznym, słonawym spodzie wykonanym ze… słonych paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej
MyCookBook.plmineralną. A czym byłaby kawiarnia bez czegoś do jedzenia. W Hecy można spróbować croissanty, muffiny, tarty i przeróżne ciasta, ciasteczka (w tym moje ulubione ciastko czekoladowe z migdałami). Przyzwoite ceny zachęcają do powrotu do kawiarni aby delektować się pyszną kawą i jednocześnie porozmawiać z bardzo miłą obsługą na temat świata kawy jak i na całkiem przyziemne i przypadkowe tematy
Right Behind The KitchenPrzepis autorski (mój). Ciasto z serii: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". Pierwotnie miały być ciasteczka, ale niestety - nie każdy przepis w internecie jest wiarygodny. Może to i dobrze, ponieważ dzięki temu powstało to pyszne ciasto. To idealna propozycja dla miłośników ryżu oraz dla tych, którzy nie mogą się do niego przekonać - p o jego spróbowaniu
Di gotujechwili, aby wstawić coś na bloga. A po maturach, no cóż... wiele wyjazdów, papierkowa robota, szukanie mieszkania, ale również wiele pysznych wypieków i dań, którymi w najbliższym czasie na pewno się z wami podzielę. Jednym z tych wypieków są ciasteczka sezamowe , na które przepis znajdziecie klikając na zdjęcie :) ~ Ciasteczka sezamowe
Kuchenny Skrawek NiebaMłodszy postarzał się o rok. Dobrze, że tylko On, a nie ja ;) Takie imprezy wymagają słodkości. Najlepiej kolorowych, jak te ciasteczka, które Chłopcy osobiście dekorowali. Takie wspólne pieczenie ma w sobie pewną magię. Może przez to ciastka są takie pyszne, a potem w magiczny sposób znikają. Jeśli macie ochotę przekonajcie się sami. ;) Składniki na ok. 30 ciastek: 200 g masła
Pełny talerzMiętowe muffinki z brzoskwinią są moim kolejnym pysznym deserem, który dopisuję do ulubionych. Dla mnie to coś nowego, bo oprócz miętowej herbaty czy też niezbyt dobrego ciasteczka miętowego w czekoladzie (kojarzycie je?) poza ten teren sama jej nigdzie nie wykorzystywałam. Przepis na nie wykorzystałam od Pora coś zjeść! Składniki suche 1 szklanka mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego
pink envelopeMiodowe choinki....ale nie tylko są też gwiazdki, dzwoneczki i bałwanki :). Te ciasteczka wymagają kilku dni leżakowania, bo choć po wyrobieniu są twarde, to po kilku dniach zrobią się miękkie i pyszne! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 łyżki miodu 1 jajko 5 dag margaryny 1 łyżeczka sody 2 i 1/2 łyżki kwaśnej
Apetyczna babeczkaktóre mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą . Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette , zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne i trochę ciągnące, to jedne z najsmaczniejszych wypieków jakie zrobiłam(...)wmieszaniu białek). Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Gotowe ciasteczka powinny mieć brązową skórkę, ale mogą Wam się wydawać w środku nieco za miękkie, jednak w czasie stygnięcia trochę stwardnieją. Gotowe financier wystudź i posyp cukrem pudrem. Są pyszne nawet na 2-3 dzień, ale wątpię by dotrwały tak długo. Smacznego
Chilli Czosnek i Oliwa