pulpety - 2438 przepisów (strona:21/163)

Kociołek węgierski z pulpetami 47

Kociołek węgierski z pulpetami Duża porcja pysznego i kolorowego dania jednogarnkowego. Szybki i pożywny letni obiadek dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: Pulpety: 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia pulpetów Dodatkowo: 200g pieczarek 1 średnia cukinia (u mnie pół(...)wielkości kostkę *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy do zeszklenia *** *** Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy pulpety i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano *** *** Podsmażone klopsiki odkładamy na talerz, a na patelnie dokładamy łyżkę masła i podsmażamy

Blog z Apetytem
Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym 52

powiecie na pulpeciki   w sosie   pieczarkowo – porowym?  Jest to super pomysł na danie obiadowe. Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym są mięciutkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Są bardzo proste w wykonaniu i jestem pewna, że każdemu uda się to danie. Pulpeciki w sosie pieczarkowo – porowym polecam podawać z ziemniakami z wody, ryżem(...)dowolną kaszą. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na pulpety w pysznym i kremowym sosie pieczarkowo – porowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety w sosie pieczarkowo – porowym:   500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki

Gotuj z Prezesem
Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem 63

false false false PL X-NONE X-NONE Dzisiejsze danie będzie się składać z kilku części. Na początek zaprezentujemy Wam jak przygotować surowy boczek, a później przejdziemy do pulpetów i sałatki z grzybów Shimeji. To było nasze danie Walentynkowe, także jeśli szukasz pomysłu na romantyczną kolację, oto on!   Jak przygotować surowy boczek? Boczku mieliśmy aż 1kg, a więc został(...)KROK 4: Obok boczku układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i ziele angielskie. KROK 5: Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 120 – 130 minut. SKŁADNIKI DO PULPETÓW: - 400 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 jajko - ząbek czosnku - mozzarella - kminek - sól - ostra papryka - boczek (plastry)   SPOSÓB PPRZYGOTOWANIA PULPETÓW: KROK 1: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, zgniatamy czosnek, doprawiamy

Związek na patelni
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 72

warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka(...)gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka

Moja Delicja
Pulpety w sosie pomidorowym 78

Dzisiaj przepis na szybki obiad, pulpety możecie podać z kaszą jęczmienną, gryczaną czy z ziemniakami. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu. No i smakują maluchom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety w sosie pomidorowym Składniki 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 500 g passaty pomidorowej 1 duża cebula tymianek rozmaryn(...)namaczamy w mleku. Mięso mieszamy razem z żółtkiem i namoczoną bułką, dodajemy sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również doprawić tymiankiem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroimy w piórka, do garnka wlewamy niewielką ilość oleju około 3-4 łyżki, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Całość zalewamy pomidorami i dusimy na małym

To co lubię - gotuję i polecam
Pulpety z mozzarellą i makaronem. 86

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pulpeciki nadziewane mozzarellą, jest przy nich trochę „zabawy”, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie koniecznie, warto. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety z mozzarellą Składniki 400 g mielonego mięsa np. łopatki 1 duża kulka mozzarelli 1 puszka passaty pomidorowej lub domowy przecier pomidorowy 1 szklanka bulionu 1 jajko 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka bazylii(...)bazylię oraz łyżkę parmezanu. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe placuszki do których wkładamy po małym kawałku mozzarelli. Formujemy okrągłe pulpeciki. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i obsmażamy pulpety. Na pozostałym oleju obsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Do garnka przekładamy pulpety, cebulę i całość zalewamy passatą pomidorową oraz bulionem. Dusimy do miękkości. W tym czasie w dużej ilości osolonej wody

To co lubię - gotuję i polecam
Pulpety na ostro w sosie pomidorowy 127

Pulpety na ostro w sosie pomidorowy Dzisiaj polecam pulpety na ostro w sosie pomidorowym. Pulpety na ostro w sosie pomidorowy Składniki na 4 porcje: 50 g mięsa mielonego cebula łyżka mielonej kolendry 3 ząbki czosnku łyżeczka kminku mielonego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka imbiru łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki papryki chili jajko 4 łyżki bułki tartej sól pieprz oliwa Składniki(...)pokrojoną cebulę, kolendrę, posiekany czosnek, kminek, pietruszkę, imbir, paprykę, chili, jajko i tartą bułkę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować małe pulpeciki. Smażyć na rozgrzanej oliwie. Artykuł Pulpety na ostro w sosie pomidorowy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Pulpety w sosie serowym. Zrób i zostań bohaterem w swoim domu [PRZEPIS] 128

Duża patelnia pysznych pulpetów w sosie serowym na obiad dla całej rodziny sprawi, że w domu będą wynosić cię pod kuchenne niebiosa. To dobry dzień, żeby wypróbować nasz przepis. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wołowina lub wieprzowina, ale indyk zdrowszy), 2 jajka, 2 kopiaste łyżki bułki tartej, trzy cebule, 200 gramów pomarańczowego cheddara (jeśli użyjesz(...)czosnku, sól, pieprz. Zrób tak: do mięsa dodaj jedną drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wbij jajka i dokładnie wyrób. Z masy formuj średniej wielkości pulpety – będzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, zdejmij i odstaw. Teraz na patelni przesmaż resztę posiekanej cebuli (jeśli trzeba, uzupełnij olej), pod koniec

Kulinarna Polska
Makaron z cukinią i pulpetami 117

Jeżeli lubicie makaron tak jak ja, to ten przepis  jest właśnie dla Was. Makaron z cukinią z  pulpetami z indyka w sosie śmietanowym to  moja propozycja na pyszny i szybki obiad . Składniki: 350 g makaronu 2 cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 300 ml śmietany 18% zioła prowansalskie sól(...)oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę, cebulę, jajko, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić mięso. Z masy formujemy pulpety, obtoczyć w mące. W rondlu zagotować wody, wrzucić pulpety (wody tylko tyle, by przykryła pulpety).  Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W między czasie kroimy cukinię w półplasterki

magiczna kuchnia Kasi
Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym 257

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym. Dzisiaj zapraszam Was na pulpety nadziewane serkiem topionym w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa. Delikatne kuleczki mięsne nadziane kremowym serkiem topionym smakują wyśmienicie. Pulpety w sosie koperkowym występują w polskich domach od lat. Ja trochę urozmaiciłam je dodając(...)środka po kosteczce sera topionego, dzięki czemu nabrały fajnego smaku. Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -1 cebula -1 jajko -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie

Marta Gotuje
Środa: Pulpeciki z charakterem w sosie szafranowym 144

Pulpet też może mieć charakter. Wystarczy garść przypraw, żeby banalne pulpeciki zamienić w zupełnie niecodzienne danie. Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji: 2 duże Pulpet też może mieć charakter Po angielsku pulpeciki to meatballs – mięsne kulki. Po francusku boulletes – kulki, ale nie do gry tylko ładowania karabinu. Nasze pulpeciki kojarzą się z czymś pulchnym, zatem(...)cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym 404

Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym Pulpety z indyka. Przepis ten stał się jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki z indyka są dietetyczne, smaczne, proste w przygotowaniu. Możemy serwować je w różnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti. Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez dietetyków poprzez wysoką(...)kcal. Taki sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny – 260 kcal. W mięsie indyczym jest też znacznie mniej niż w innych mięsach cholesterolu.     Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym Pyszne pulpeciki z płatkami jaglanymi i siemieniem lnianym. Dania Danie główne Kuchnia Polska Porcje 4 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 40 minut

lysygotuje.pl
Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis 149

Mamy. [Mama]: Kate! ja tego kiedyś nie wytrzymam! Przyszedł tata przelotem do domu (Tata bardzo dużo pracuje i czasem wpada w środku dnia na obiad ;)) i zeżarł WSZYSTKIE(!!!) pulpety. Wszystkie! I on się dziwi, że nie może schudnąć! I on…… Nie wiem, co jeszcze Tata, gdyż moimi myślami zawładnęło jedno słowo. PULPETY! Pulpeciki! Pyszne mięsne kuleczki. To jest(...)tego młody ziemniaczek z koperkiem. I sadzone jajko! I wiosenny obiad gotowy. Generalnie pulpety zazwyczaj robię z tego, co mi w ręce wpadnie (albo co jest w lodówce). Tym razem w lodówce nie było nic, więc przynajmniej wiem, ile gramów czego było, bo musiałam kupić Łapcie przepisik na pyszne fit – pulpeciki wieprzowo wołowe w sosie warzywnym. Składniki: 250g mięsa wieprzowego

Kate's Kitchen
Pulpety gryczane z kurkami 149

Kotlety wegetariańskie na rożne sposoby przyrządzam dosyć często. Są smaczne, zdrowe i nie wymagają ode mnie poświęcenia zbyt dużej ilości czasu ;) Dziś mam dla Was wersję pulpetów z kaszy gryczanej, cieciorki i pomidorów. Podałam je z kurkami duszonymi z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Niebo w gębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy(...)kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego 80 g gorgonzoli 5-6 plasterków suszonych pomidorów z oleju sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki na pulpety przekładamy do misy robota i miksujemy na w miarę gładką masę. Formujemy niewielkie kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Szalotkę

Mienta blog
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM 363

Jeżeli macie ochotę na prosty i smaczny obiad koniecznie musicie wypróbować pulpety w sosie pieczarkowym. Nie dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają. Inne przepisy z pulpetami: Pulpety w sosie koperkowym Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim Zapiekanka makaronowa z pulpecikami Jeżeli

Przepisy Aleksandry
Pulpety mięsne w ostrym sosie śmietanowym 304

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony na pół. Wyjąć czosnek, uformować pulpety,obtoczyć w mące i lekko obsmażyć.  W międzyczasie w szerokim garnku podsmażyć na oleju z oliwy drobno pokrojoną cebulę, marchew, papyczkę chili, pieprz, listek laurowy a następnie zalać około(...)wrzącej wody. Dosolić do smaku i delikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Wyjąć pulpety na półmisek i z reszty wywaru w którym się ugotowały pulpety przygotować sos śmietanowy : do śmietany dodać łyżkę mąki, wymieszać, nastepnie dodać kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszać i dodać do reszty wywaru. Pogotować chwilę poczym polać sosem

zielonacukinka
Klopsiki z cukinii i ryżu 46

ryżu w sosie pomidorowym. Jeżeli chcesz możesz zrobić takie klopsiki z kurczaka z cukinią także bez sosu. Danie z piekarnika dla dzieci jak i dla dorosłych. Miękkie soczyste pulpety z mięsa z rosołu z cukinią i ryżem to pomysł na szybki i smaczny obiad. Czy zrobisz duże klopsy czy małe klopsiki będą tak samo miękkie i soczyste. Jak zrobić miękkie(...)pulpety drobiowe ? Pieczone klopsiki z cukinii Pulpety z cukinii i mięsa mielonego czy pulpety drobiowe? I jedne i drugie super smakują. Te soczyste delikatne klopsiki sprawdzą się na obiad, jak i na kolację. Aby je zrobić możesz wykorzystać gotowane mięso z rosołu czy innej zupy, jak i surowe mięso mielone. Miękkie pulpety drobiowe z cukinią i ryżem. Zapraszam na przepis

Dieta moja pasja
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 33

mamy nowy rok. Oby był lepszy od poprzedniego, czego i Wam życzę. A tymczasem skupmy się na gotowaniu. Pulpety z indyka zrobiłam jakiś miesiąc temu. Trochę obawiałam się, że otręby będą za bardzo wyczuwalne, ale nic z tych rzeczy. Obiad wyszedł naprawdę super. Od dzisiaj (no dobra, od jutra) znowu zaczynamy odżywiać się zdrowo, więc na pewno jeszcze do nich(...)mało, ale nie przejmujcie się tym. Następnie dolewamy do nich passatę, dodajemy cukier, sól i pieprz, wszystko gotujemy około 15 minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Podobne przepisy: Pulpety wieprzowe gotowane w ajvarze Pulpety w sosie koperkowym Pulpety wieprzow e w sosie pomidorowym Artykuł Pulpety z indyka w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Lekkostrawne obiady bez mięsa – 12 prostych przepisów 57

piekarniku – pieczone ziemniaki w mundurkach Ziemniaki zapiekane w piekarniku – to przepis na prostą i niezwykle smaczną potrawę! Tak przygotowane ziemniaki sprawdzą się zarówno podane… ZOBACZ PRZEPIS Pulpety z bakłażana – wegańskie pulpeciki Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie i wilgotne. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, ale sprawdzą się z… ZOBACZ PRZEPIS Ruskie pierogi(...)ZOBACZ PRZEPIS Lekkie kotlety ryżowe z sosem pomidorowym Kotlety z gotowanego ryżu z dodatkiem warzyw i przypraw. Kotlety podane z sosem pomidorowym zrobionym ze świeżych pomidorów. ZOBACZ PRZEPIS Pieczone pulpety z ciecierzycy Kiedy mam do dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za… ZOBACZ PRZEPIS Mercimek Koftesi – tureckie danie

Via Gusto
Pulpety w sosie grzybowym 51

Odkąd po raz pierwszy zrobiłam te pulpety stały się moimi pulpetami numer jeden, nawet przed pulpecikami w sosie pomidorowym :) Ich smak cudownie podkręca dodatek majeranku. Składniki (4 porcje): Pulpeciki 400 g. mielonej łopatki wieprzowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonego majeranku 3 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do obtaczania 1 jajko 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżki oleju(...)gotuj na malutkim ogniu przez 30 minut. Odcedź grzyby (wodę z gotowania zachowaj!) i posiekaj na mniejsze kawałeczki. Do mięsa dodaj 3 łyżki bułki tartej oraz pozostałe składniki na pulpety, dopraw masę solą i pieprzem i wyrób ją dokładnie dłonią. Formuj w dłoniach pulpeciki i obtaczaj je w bułce tartej (powinno wyjść około 15 pulpetów). Na patelni rozgrzej olej

Delicious Place
Zupa z ryżowymi pulpetami 68

Zupa z ryżowymi pulpetami to pyszna, sycąca, a jednocześnie lekka zupa idealna na chłodniejsze dni. Pulpety możecie przyrządzić ze świeżo ugotowanego ryżu, możecie też jednak wykorzystać ryż, który przygotowaliście wcześniej, ale nie wykorzystaliście do końca. Nie zapominajcie jednak o bezpieczeństwie - ugotowany ryż przechowujcie zawsze w lodówce, nie dłużej niż 3-4 dni. Zupa z ryżowymi pulpetami - przepis na 8 porcji(...)cebule, 5 marchewek, 2 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 litry wody, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne: 250g ryżu jaśminowego, 2 łyżki twarogu półtłustego, jajko, żółtko, 4 łyżki tartej bułki. 1. Kapustę i cebulę posiekaj, a marchewkę pokrój w plastry. 2. W garnku rozgrzej olej

Z notatnika dietetyka
Drobiowo-parmezanowe pulpeciki z piekarnika 145

nich 2 łyżki oliwy do smażenia. Jeżeli liczysz kalorie, możesz pominąć ten dodatek. Pulpeciki drobiowo-parmezanowe wyszły przepyszne i aromatyczne. Moje dziecko stwierdziło, że to jedne z lepszych pulpetów jakie jadło (dodam, że nie jest fanem mielonego mięsa ;)) Przepis jest prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, uformować okrągłe pulpeciki i zapiec je w piekarniku. Super smakują(...)pieczonymi ziemniakami oraz fasolką szparagową z pomidorami , ale równie dobrym wyborem może być np ryż i sos pieczarkowy lub ziemniaki z wody i ulubiona surówka. Ja moje pulpety podałam z pieczonymi ziemniakami. Całość piekłam na jednej blaszce, z tym, że oddzieliłam jedne składniki od drugich „barykadą” przygotowaną z papieru do pieczenia. Ziemniaki zostały wcześniej podgotowane, dlatego mogły się

Smaki Na Talerzu
Pulpety w sosie pomidorowym 109

Pulpety w sosie pomidorowym to pyszny i z pewnością prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Są soczyste, delikatne i przede wszystkim syte. Zobacz jak szybko i tanio przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Składniki 1 kg mięsa mielonego (łopatka lub szynka wieprzowa) 6 płaskich łyżek bułki tartej (lub 1 sucha bułka) 2 małe cebule(...)podgrzewam na średnim ogniu do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywam garnek pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję przez 5 minut. Podczas gotowania się sosu pomidorowego oczywiście nie tracę czasu 🙂 i przygotowuję pulpety . Przygotowuję pulpeciki. Obieram 1 ząbek czosnku, 2 małe cebule i kroję w drobna kostkę. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam posiekaną cebulkę oraz czosnek i szklę. Gdy cebulka się zeszkli, odstawiam

Ania gotuje
Obiady poniedziałek-piątek z listą zakupową 70

pysznie smakuje z aromatycznym sosem, którego nigdy nie jest za dużo. Wszystko zaś zrobione z trzech składników na krzyż. Zobacz przepis Czwartkowy obiad to Warzywna zupa ramen z wege pulpetami Czy zupa może wystarczyć za cały obiad? Jak najbardziej, jeśli tylko jest treściwa. Taki jets nasz ramen. Zupa ramen, czy w ogóle makron ramen zrobiły w ostatnich latach oszałamiającą karierę(...)końcu postanowiliśmy zrobić wersję glutem free i na dodatek na skróty w oparciu o dostępne składniki. Zamiast pszenicznego makaronu jest cukinia, a w roli dopalacza energetycznego wystąpiły warzywne pulpety. W efekcie powstało danie na serio znakomite, lekkie, ale dające poczucie sytości, łatwe do zrobienia i zdrowe. Robiąc ramen, przygotowaliśmy dwa razy więcej pulpetów niż było potrzeba, ponieważ potrzebowaliśmy

Niedzielny kucharz
Pulpeciki w sosie koperkowym 103

PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM 🌱💚 Lepszych nie jadłam w życiu, to zdecydowanie 100% moje smaki! Ten sos jest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki(...)składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka masła 1 pęczek koperku (1 duża - bardzo duża garść posiekanego koperku) 2 ząbki czosnku

Czarnawisienka
Pieczone pulpety drobiowe 113

Pieczone pulpety drobiowe są mega łatwe , brudzą jedną miskę, zero pryskającego gorącego tłuszczu, łatwo się mrożą i są bardzo uniwersalne . Mówiąc uniwersalne, mam na myśli, że te pieczone pulpety możecie zjeść na wiele, wiele sposobów np.: z pieczywem, z makaronem, ziemniakami albo z tymi frytkami , w zapiekance, w cieście drożdżowym i właściwie co tylko wymyślicie. A jeśli okaże się(...)zrobiliście podwójną porcję i nie dacie rady zjeść wszystkich, możecie śmiało je zamrozić i wyjąć, kiedy będą potrzebne. Pulpety przygotujecie w 10 minut , później już robota robi się za Was . Nie trzeba nic pilnować ani sprawdzać, po 25 minutach pulpety powinny być gotowe – te większe po 30 minutach. Pokochacie te rumiane kulki za ich wszechstronne zastosowanie. Ciekawe przepisy

Słodkie Gotowanie
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z gniocchi 126

pieczarkowy z pulpetami możemy odmienić za sprawą dodatków. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu podajmy go z ziemniaczanymi gnocchi - smakuje wtedy doskonale:).  Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji(...)Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy, łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia  2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy do odparowania wody.  3. Do garnka dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Zapiekane pulpety w sosie pomidorowym z kaszą bulgur 63

Cześć! Fajny pomysł na szybkie przygotowanie obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz(...)Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie z kurek 87

Cześć! Sezon na kurki skłania mnie do dodawania kurek do większości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też.  Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym. Składniki: Na pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko  * 3 – 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny(...)dodałam do mięsa. Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Obtaczałam w mące i smażyłam na złoto brązowy kolor na maśle.  Kiedy pulpety zarumieniły się podlałam wszystko 3/4 szklanki wody i gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje. W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w pomidorach 141

margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Kolejny temat kuchenny, z którym zmierzyliśmy się po raz pierwszy. Pulpety wyszły bardzo smaczne, a sos dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na kilka dni. Pulpety w pomidorach SKŁADNIKI PULPETY: - 1 bułka - pół szklanki mleka(...)moczymy w mleku, po czym łączymy ją z mięsem, posiekaną drobno cebulą, jajkami, przeprawami i bułka tartą. Całość dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki, które układamy na brytfance nasmarowanej olejem. Pulpety pieczemy około 40 minut, obracając je w połowie pieczenia. SKŁADNIKI SOS: - 2 puszki   pomidorów (800g) - ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 łyżka cukru - pół szklanki mleka - przyprawy (bazylia

Związek na patelni
Pulpety z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z sosem grzybowym 100

potrzeba na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta z wody, 1 średnia cebula, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów, Co potrzeba na sos: 200 g świeżych grzybów oczyszczonych(...)pokrojonych na  kawałki 1 średnia cebula, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety dajemy do miski, wyrabiamy do połączenia składników, formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Do rondla wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 1 łyżeczkę soli, a następnie wkładamy przygotowane pulpety

Bułka z Chlebem
PULPETY Z INDYKA W SOSIE GRZYBOWYM + FILMIK 107

Pulpety z indyka z kaszą i sosem ze świeżych grzybów to pyszne połączenie. Pulpety przygotowałam na parze przez to są dużo zdrowsze niż smażone w tłuszczu. Całe danie przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.  Link do producenta Thermomastera II - KALORIK Aplikacja na telefon z przepisami do robota  -  APLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI :  200 g kaszy(...)PULPETY :  500 g mięsa z indyka  2 łyżki bułki tartej 1 jajko  1 łyżka przyprawy do indyka 1 ząbek czosnku sól do smaku                                                                PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami 101

Spaghetti z kalafiorem to klasyczne włoskie połączenie, W tym daniu kalafior jest pieczony, podobnie jak pulpety z mielonego indyka i parmezanu. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku(...)całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 2 Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Przełóż na tackę z pulpetami. Posól i popieprz. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Wstaw do środka tackę z pulpetami i kalafiorem. Piecz 15 minut. Wyjmij z pieca. Krok 3 Włóż makaron do dużej ilości osolonego

Niedzielny kucharz
Pulpety z indyka 107

Opis Pulpety z indyka: Pulpety z indyka są pełne smaku, zdrowe i soczyste w środku. Pulpety czy potocznie też zwane klopsikami uwielbia każdy. Zrobienie takich klopsików jest super łatwe, świetnie więc nadają się na codzienny, rodzinny obiad o każdej porze roku. Mięso z indyka dostarcza dużej ilości białka, niewielkiej ilości tłuszczu oraz wielu witamin i minerałów, w tym żelaza, cynku(...)każdej strony na złoty kolor. Następnie rozgrzewamy piekarnik (temperatura 200 stopni). Podsmażone kulki mięsa rozkładamy na patelni lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Pulpety powinny się zarumienić. Artykuł Pulpety z indyka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pulpety w delikatnym sosie pomidorowym 124

Cześć! Propozycja na obiad. W moim domu pulpety goszczą na stole dość często. Tym razem zrobiłam właśnie takie: Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo - wieprzowego * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 jajko * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 700 ml passaty pomidorowej * 150 ml śmietanki 30% * ok. 2 łyżek bułki tartej * 1 łyżka(...)masła * przyprawy: sól smakowa włoska, pomidory z bazylią i czosnkiem, pieprz, sól Zrobiłam pulpety. Do mielonego mięsa wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą, podsmażoną na maśle cebulkę ( wcześniej pokroiłam ją w kostkę) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiłam do smaku solą włoską i pieprzem. Zrobiłam kulki większe niż orzech włoski i obtoczyłam w mące.  Smażyłam na maśle do zarumienienia mięsa

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety drobiowe 111

Pulpety drobiowe, z mięsa z kurczaka, idealne jako dodatek do zup, ale również jako dietetyczne danie mięsne, oczywiście z dodatkiem lekkiego sosu. Przepis na pulpety drobiowe pochodzi z książki Nowoczesna kuchnia domowa z 1935 roku. Antonina Piętkowa do pulpetów dodaje pietruszkę oraz szpik z kości. Szpiku nie dodaję, a zamiast pietruszki proponuję mielony imbir i gałkę muszkatołową. 500 g mięsa(...)dodać do masy mięsnej. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Uważam, że lepsza jest masa troszkę luźniejsza, gorzej formuje się pulpety, po ugotowaniu będą troszkę mniej kształtne, ale będą delikatniejsze

królestwo garów
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym 187

roku nie daje się cieszyć koperkiem z ogródka, a mi już tak się chce tego prawdziwego lata, że chociaż robię obiady z dużą ilością zieloności. Pyszne i delikatne pulpety z indyka z dużą ilością koperku i sosem ze słodką śmietanką zapraszają do stołu!. Obiad w 30 minut!. Porcja dla 4 osób. Ilość pulpetów 12 sztuk. Czas wykonania 30 minut. Składniki(...)drobno siekamy. Mięso łączymy z lekko odciśniętym z mleka chlebem, jajkami, przyprawami i większością kopru. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią i jeśli masa jest zbyt luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy pulpety wielkości kurzego jajka i obtaczamy je w bułce tartej. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy na rumiano pulpety ze wszystkich stron. Następnie podlewamy mięso szklanką wody, dodajemy mąkę roztrzepaną

Apetyczna babeczka
Pulpety z ryżem w sosie grzybowym 131

danie pokochasz od pierwszego kęsa. Sos z dodatkiem suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki(...)masy formujemy małe pulpeciki. W garnku podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy lub rosół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. PO tym czasie odlewamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki

VioletoweKucharzenie
Pulpeciki z indyka w sosie curry 138

Pulpeciki z indyka w sosie curry to aromatyczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry.  Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość(...)indyka 1 bułeczka pszenna 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 jajko 3 ząbki czosnku Dodatkowo: mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów  kilka łyżek oleju do smażenia  Sos curry: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml passaty pomidorowej  4 łyżki sosu sojowego

Kuchcik gotuje
NAJPROSTSZE PULPETY Z KURCZAKA 89

Potrzebujesz przez kilka dni być na diecie lekkostrawnej i nie masz pomysłu co zjeść? Przygotuj te najprostsze pulpety z kurczaka i podaj w zupie (np krupniku). Są mięciutkie, lekkie i nawet bez dodania dużej ilości przypraw smakują bardzo dobrze. Mogą być też punktem wyjścia do eksperymentów – możesz np dodać do nich ser, gdy chcesz dodać je do zupy pomidorowej(...)koperek do kremu z pieczarek. Możliwości są nieskończone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 25 pulpetów): 500g piersi z kurczaka* 5 łyżek (płaskich!) bułki tartej 1 duże jajko przyprawy wedle uznania (lub bez przypraw) jeśli używasz piersi z kurczaka, posiekaj je drobno. Osobiście wolę taką opcję od mięsa mielonego, ponieważ konsystencja pulpetów jest inna wymieszaj posiekane mięso z bułką tartą

SandraFrej.com
Pulpety w sosie pomidorowym 114

Cześć! Bardzo popularne danie jakim są pulpety. Każdy ma jakiś swój pomysł na ich wykonanie.  Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo - wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka(...)obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek  Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego.  Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem.  Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety z gotowanego mięsa drobiowego 180

mielony, kaszę mannę, szczyptę majeranku, koperek i wyrobić dokładnie Z masy uformować małe okrągłe pulpeciki, wrzucać je na wrzątek z liściem laurowym, pieprzem i cebulą, gotować ok. 5 min. Pulpety wyjąć i przyrządzić sos- zagotować, potem włożyć do niego wszystkie pulpety i krótko ponownie gotować pulpeciki w sosie .   Jeśli zmielone mięso jest bardzo suche to można dodać kilka łyżek(...)rosołu gdy takim dysponujemy. Podana ilość dodanej kaszy może być inna. Wszystko zależy od tego czy po dodaniu manny do mięsa z jajkami przyprawami, wyrobieniu i po uformowaniu pulpetów i wrzuceniu ich na wrzątek nie będą się rozpadały. Ja zrobiłam próbę i niestety pulpety rozpadały się, dodałam jeszcze ciut kaszy. Warto zrobić taką próbę :) Pulpety nie są może szczytem kulinarnych

Proste Potrawy
Pulpety z ryżem i dynią w sosie 182

Delikatne pulpety które mogą jeść male dzieci, wtedy pomijamy papryczkę chili. Pulpeciki zrobiłam z ryżem i dynią. Podałam je w sosie dyniowym. Fajny lekki i dietetyczny obiad. Dynia nie musi być nudna, i nawet osoby które za nią nie przepadają zjedzą z apetytem to danie.   pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu(...)łyżki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia sos: 1/4 dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 1/2 szklanki śmietany 30 % 200 ml bulionu drobiowego Pulpety: Pierś z kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą i obraną dynię. Trę ją na tarce o dużych oczkach. Dodaję natkę

wesoła kuchnia
Menu na tydzień: 5 prostych przepisów hollywoodzkich celebrytów 106

Sławna sałatka Kardashianki, kurczak na winie Elizabeth Taylor, pulpety Jessicy Alby, pomidorowy krem prosto z Ulicy Sezamkowej i bakłażan pod parmezanem Franka Sinatry – tak wygląda nasze menu na ten tydzień. Choć przepisy pochodzą od gwiazd i celebrytów – wybraliśmy je tak, by tradycyjnie były proste, zdrowe i łatwe do zrobienia! Menu na ten tydzień jest mocno zwariowane(...)wcześniej panierowany i obsmażany. Zmiana niewielka, a efekt niesamowity. Jeśli macie ochotę spróbować ulubione dania gwiazd – zaglądajcie na bloga. Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano. Środa: Pulpety Jessicy Alby Z trywialnego pulpeta można naprawdę zrobić super danie. Przepis Jessicy Alby jest bardzo łatwy, ale efekt jest niesamowicie zaskakujący. Czwartek: Zupa krem Zoe z Sezam Street Pamiętacie

Niedzielny kucharz
Gulasz z kani z pulpetami 179

Gulasz który zrobiłam z grzybami kaniami które sama znalazłam w lesie. Uwielbiam te grzyby. Gulasz podałam z pulpetami drobiowymi. Bardzo lubię takie obiady jednogarnkowe. Gulasz jest syty, zawiera dużo warzyw. Zamiast kani możemy dodać do niego na przykładam pieczarki albo boczniaki. Nie każdy ma dostęp do lasu.  6 grzybów kani 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula(...)biała część sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki olej rzepakowy pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula mała 2 łyżki natki pietruszki posiekane 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili papryka przyprawa do kurczaka mąka pszenna do obtoczenia Pulpety: Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski

wesoła kuchnia
zapiekane pulpety w sosie pomidorowym z kaszą bulgur 187

Cześć! Fajny pomysł na szybkie przygotowanie obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz(...)Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Północno afrykańskie pulpeciki z charakterem i ryżem a la pilaf 138

Pulpet też może mieć charakter. Wystarczy garść przypraw, żeby banalne pulpeciki zamienić w zupełnie niecodzienne danie. Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji: 2 duże Pulpet też może mieć charakter Po angielsku pulpeciki to meatballs – mięsne kulki. Po francusku boulletes – kulki, ale nie do gry tylko ładowania karabinu. Nasze pulpeciki kojarzą się z czymś pulchnym, zatem(...)cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie musztardowym 138

małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych upodobań. Mi z takiej ilości wyszło 18 pulpetów. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pulpety z każdej strony. W tym samym czasie w garnku zagotujemy 1,5 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową. Staramy się cały czas mieszać, aby dobrze się(...)rozpuściła. Do naszego "bulionu" dodajemy musztardy, mieszamy aby wszystko się połączyło i zagotowujemy. Dodajemy nasze pulpety i gotujemy je 20 minut, co jakiś czas mieszkając. Po tym czasie pulpety wykładamy na talerz a do garnka dodajemy śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu. Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty

Dominacja smaku
Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 112

jesień już tak źle na mnie wpływa, że nie mam koncepcji ani pomysłu na obiady .. :/ Ostatnio zrobiłam makaron spaghetti z pulpetami . Prosto a przede wszystkim szybko :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko  passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane(...)szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, olej Przygotowanie : Makaron spaghetti gotuję według instrukcji na opakowaniu. Mięsko mielone doprawiam solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Dodaję jajko i dokładnie mieszam . Formuję pulpety, obtaczam w mące i smażę na oleju do lekkiego zarumienienia . Następnie podsmażone pulpety przekładam do średniego garnka i zalewam bulionem. Duszę ok 15-20 min na wolnym ogniu. Gdy już

Domowa Kuchnia u Mamy
Pulpety w sosie musztardowym 153

małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych upodobań. Mi z takiej ilości wyszło 18 pulpetów. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pulpety z każdej strony. W tym samym czasie w garnku zagotujemy 1,5 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową. Staramy się cały czas mieszać, aby dobrze się(...)rozpuściła. Do naszego "bulionu" dodajemy musztardy, mieszamy aby wszystko się połączyło i zagotowujemy. Dodajemy nasze pulpety i gotujemy je 20 minut, co jakiś czas mieszkając. Po tym czasie pulpety wykładamy na talerz a do garnka dodajemy śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu. Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty

Dominacja smaku
ROSÓŁ AZJATYCKI Z PULPECIKAMI (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 173

limonki lub 2 łyżeczki soku z limonki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 laska cynamonu lub 1,2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 goździki pieprz czarny sól Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego sól pieprz czarny mielony smalec (u mnie gęsi)   Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę(...)Całość gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodać kurkumę i gotować kolejne 30 minut. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie gotowania przygotować pulpety. Mięso mielone wyrobić z solą i pieprzem a następnie uformować malutkie kuleczki. Pulpety podsmażyć z każdej na tłuszczu a następnie wrzucić do rosołu na ok 15 minut przez zakończeniem gotowania

Ola la LCHF
Puplety w sosie koperkowym 192

Szybki, domowy obiad. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i gotowaną marchewką. Pulpety można też zapakować na wynos do pracy i zjeść razem z surówką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo - wołowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Liści laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko mieszamy dokładnie(...)Lepimy kulki, które obtaczamy w łyżce mąki. Do garnka nalewamy tyle wody, aby tylko zakryła pulpety. Zagotowujemy. Na gorącą wodę wrzucamy pulpety oraz liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielakiego. Gotujemy około 25 minut. Mleko mieszamy z łyżką mąki, dodajemy połowę sklanki wody z pulpetów. Zagotowujemy. Gdy sos zacznie gętnieć dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz koperku. Całość dodajemy do pulpetów

Lena Gotuje
Pulpety wołowe w sosie paprykowym 122

Bardzo smakują mi ikeowe pulpety wołowe więc postanowiłam je zrobić w domu, ale że brak tu fanów żurawiny do mięsa, modyfikowałam trochę przepis.   Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego – ja kupuję w biedronce 1 jajo 80 g bułki tartej/ można ją zastąpić łupinami babki jajowatej sól, pieprz, zmielona kolendra olej do smażenia liść laurowy i ziele angielskie(...)wersji z gotowaniem pulpetów Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą / łupiny babki jajowatej, sól, pieprz i kolendrę wymieszaj wszystko dokładnie formuj małe kulki i : wersja dłuższa: wkładaj je do garnka z gotującą się wodą z liściem i zielem i gotuj pulpety ok 30 minut, a następnie podsmaż je na patelni, z wody, która została po gotowaniu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 124

jesień już tak źle na mnie wpływa, że nie mam koncepcji ani pomysłu na obiady .. :/ Ostatnio zrobiłam makaron spaghetti z pulpetami . Prosto a przede wszystkim szybko :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko  passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane(...)szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, olej Przygotowanie : Makaron spaghetti gotuję według instrukcji na opakowaniu. Mięsko mielone doprawiam solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Dodaję jajko i dokładnie mieszam . Formuję pulpety, obtaczam w mące i smażę na oleju do lekkiego zarumienienia . Następnie podsmażone pulpety przekładam do średniego garnka i zalewam bulionem. Duszę ok 15-20 min na wolnym ogniu. Gdy już

Domowa Kuchnia u Mamy
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym 177

Delikatne drobiowe pulpety z lekko ostrym sosem z dyni. Można podawać z ryżem, ziemniakami, klaskami, makaronem lub kaszą. Sezon na dynię już się zaczął to może i Wy wypróbujecie takie smaczne danie obiadowe. Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety(...)Formować małe kulki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na lekko rumiany kolor. W garnku zagotować bulion mięsny i dodać podsmażone pulpety. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do garnka z pulpetami. Dodać ziele angielskie, liść laurowy,kurkumę, doprawiać solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu około

O kuchni z uczuciem
Pulpety zapiekane na ryżu 1131

Pulpety zapiekane na ryżu to pyszne danie obiadowe, które robi się praktycznie samo. Składniki wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego, zapiec i już mamy niezwykle smakowite danie. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: Pulpety: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka posiekanej pietruszki sól i pieprz Ponadto: 2 szklanki suchego ryżu średniej(...)wsypujemy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na ryżu układamy pulpeciki. Do miski wlewamy bulion, dodajemy musztardę, kurkumę, sól i pieprz. Całość mieszamy i ostrożnie wlewamy do ryżu z pulpetami. Przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około godzinę, następnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 15 minut. Pulpety zapiekane na ryżu Artykuł Pulpety

e-PrzepisyKulinarne
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 144

Pulpety z batatów to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłku na wynos. Możecie je np. dodać do sałatki i polać sosem czosnkowym, albo zawinąć w tortillę z dodatkiem warzyw i hummusu. To świetny dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą(...)zupełnie innego wyrazu Pulpety można też przegryzać solo, kiedy dopadnie nas głód. Warto mieć w lodówce coś takiego, żeby zminimalizować ryzyko sięgania po niezdrowe przekąski. Pieczone pulpety z batatów 2017-08-10 15:22:47 Porcje 20 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 puszka cieciorki (240g) (lub ugotowana cieciorka) 2 małe słodkie ziemniaki (bataty) (360g) 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej

Powiedz dietom nie
Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) 132

Makaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋  Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham(...)czerwona 1 szt, czosnek 6 ząbków, oliwa z oliwek 4 łyżki, świeża bazylia 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sos sojowy 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, pulpety: soczewica czerwona 2 szklanki, czosnek 1 ząbek, płatki owsiane 3 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, garam masala lub mielona kolendra 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: spaghetti

kulinarne odsłony pati
Kociołek po meksykańsku 349

jesiennych zapasów. Możemy również użyć świeżych pomidorów, podgotowanych i przetartych przez sitko. To proste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad lub kolację. Polecam! Kociołek po meksykańsku Składniki: Na pulpety; 300g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego 1 jajko 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, oregano Na gulasz warzywny:  2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku(...)przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki, słodka papryka, kolendra, chili, świeża bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek, dodajemy jajko i bułkę tartą i dokładnie

Smak mojej kuchni
Pulpety mięsne w sosie koperkowym 159

Pulpety robię bardzo często... Jest to stosunkowo prosta forma przetworzenia mięsa mielonego, którą można podrasować różnistymi sosami. Dzisiaj podaję przepis na pulpety w sosie koperkowym.  Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego - lub każdej innej mieszanki mięsa mielonego:-) 1 mała cebulka 1 jajo 2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane 1 łyżeczka suszonego koperku sól(...)wyrobić, tak by masa mięsna nie kleiła się do ręki. Zrobić równej wielkości kulki mięsne. Formując je należy kulkę energicznie przerzucać z ręki do ręki, tak aby wyklepać z pulpeta powietrze. Wtedy nie będą rozpadały się w trakcie smażenia. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pulpety i obsmażyć z trzech-czterech stron. Następnie podlać bulionem lub wodą, przykryć i dusić

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry 195

jest go zbyt mało by pokrył kaszę. A może po prostu ugotować kaszę jako pilaw by nie była sucha? dodatki są do przemyślenia. Same pulpeciki z sosem polecam BARDZO! Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry pulpety: 1/2 szkl. zielonej soczewicy 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 2 łyżki zmielonych orzechów(...)dodajemy przyprawy i zmielone orzechy lub bułkę. Mieszamy by składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku. Natłuszczonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości piłki golfowej. Układamy jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpety pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Kiedy pulpety się pieką, brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy z dodatkiem szczypty soli i cukru) ok 4-5 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym 181

jaglaną z makaronem? Niby niezbyt oczywiste połączenie, a jakie pyszne. Więcej informacji o Królowej kasz znajdziecie tutaj .  Zapraszamy do stołu! Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym (z dodatkiem pulpetów z kaszy jaglanej) Składniki na pulpety: ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 1 mała cebula 6 suszonych pomidorów w oleju + 1 łyżki oleju spod pomidorów) 1/3 łyżeczki czerwonej czubricy (ewentualnie czerwonej papryki(...)zalewamy wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2), lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (od zagotowania). Zostawiamy do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety do momentu, aż będą miały ładny złoty kolor. Umytego bakłażana kroimy w kostkę, solimy i odkładamy na 15-20 minut. Po tym czasie lekko ugniatając odsączamy z wody. Pomidory nacinamy

Moja Mama Gotuje
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarellą 211

Pulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych(...)patelnię i odparować wodę, odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety. Gotowe pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać

Monia miesza i gotuje
Pulpety w sosie koperkowym. 131

kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz a także łyżkę koperku. Dokładnie wyrobić. Formować małe pulpety mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpety obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka i zalewamy(...)ciepła wodą tak aby pulpety były przykryte. Gotujemy około 15 min. na małym ogniu. W garnuszku mieszamy śmietanę z łyżką mąki aby nie było grudek. Wlewamy do pulpetów i mieszamy aby dokładnie śmietanę rozprowadzić. Mieszamy do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy resztę posiekanego koperku. Jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety w białym sosie z warzywami 120

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa(...)bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła i mąki

e-PrzepisyKulinarne
Koperkowe pulpety z mięsa mielonego 128

Koperkowe pulpety z mięsa mielonego były pomysłem by do sosu koperkowego przygotować pulpety z mięsem mielonym oczywiście z dodatkiem koperku. Obiad był mocno koperkowy 🙂 Pyszny i dzieci zjadły koperek – mimo iż za nim nie przepadają. Pulpety są ąłtwe w wykonaniu – nalezy do tradycyjnych dołożyć koperek 🙂 Składniki na: Koperkowe pulpety z mięsa... Read More The post Koperkowe pulpety

Magiczny Garnek
Pulpety w białym sosie z warzywami 201

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa(...)bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła i mąki

e-PrzepisyKulinarne
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 130

Pulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy(...)wodzie. W maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym

Bullio
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym 140

Dzisiaj przedstawiam dla Was pulpety z kaszy jaglanej, które są doskonałym pomysłem na obiad dla weganów, wegetarianów i nie tylko.... Mój mąż, który jest zagorzałym mięsożercą, również zjadł je wspólnie ze mną na obiad😊 Pulpeciki mogą jeść również osoby chorujące na celiakie, ponieważ nie zawierają(...)jest najzdrowszą z wszystkich kasz. Doskonale nadaje się do potraw słonych oraz słodkich. Zachęcam do zajadania kaszy na różne sposoby. Smacznego😉  Składniki: pulpety: kasza jaglana 1 woreczek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki, sol, pieprz do smaku, bułka

kulinarne odsłony pati
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 638

Pulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się(...)dietetyczną (i zdrowszą) wersję. Wtedy od razu po "ulepieniu" trzeba wrzucić je do sosu i wydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut.  Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody

Simply Food
Zupa meksykańska z pulpetami 207

Sycąca i bardzo pożywna zupa meksykańska z pulpetami jest daniem jednogarnkowym. Przygotowanie jej nie wymaga od nas zbyt dużo wysiłku. Zupa jest dość pikantna, dlatego po jej zjedzeniu nie czujemy się ociężali, a nasz organizm jest pobudzony do trawienia. Pikantność zupy należy dostosować do swoich kubków smakowych, tylko nie przesadzić, gdyż smak chili może pokonać wszystkie inne znajdujące się(...)zupie są idealną parą. Najlepiej taką zupę przygotować ze świeżej fasoli, kukurydzy i pomidorów, chociaż taka z półproduktów jest również bardzo smaczna i szybciej ją przygotować. Zupa meksykańska z pulpetami zostaje na stałe w moim menu. Jeśli chcecie poznać smak Meksyku, to polecam.  Składniki: (duża porcja) 1 puszka czerwonej fasoli (u mnie Dawtona) 1 puszka kukurydzy (u mnie Dawtona

Kuchcik gotuje
Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 168

paprotnikami są najstarszymi mieszkańcami naszej planety. Na całym świecie rośnie ich około 60 tys. gatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka(...)całkowitego ostygnięcia. Następnie do kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone, jajko, ¾ posiekanego koperku, doprawiamy cząbrem, solą ziołową i pieprzem. Dokładnie mieszamy – najlepiej zrobić to rękami. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej. Pulpety delikatnie wkładamy do wrzącego bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy

My Chcemy Jeść
PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM 210

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów.  Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami.  Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele(...)zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy

Walijskie Pichcenie
Pulpety w sosie koperkowym 152

razem mam propozycję na szybki i smaczny obiad. Pulpeciki wyszły bardzo delikatne.  Ja podałam je z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Pycha :) Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała kajzerka jajko sól, pieprz łyżka majeranku ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki tartej Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów  łyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego koperku 1 szkl mleka(...)można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem jarzynki. Wrzucić pulpety i gotować od momentu wypłynięcia kilka minut, w zależności od tego jak duże one są. Odcedzić. Odlać 2/3 l wody z gotowania pulpetów do szerokiego rondla, zagotować. W szklance zimnego

Smakołyki Asi
Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym 171

Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam pulpety w sosie pieczarkowym . Ja podałam z makaronem, ale również smakują z ziemniakami czy kaszą. Do tego surówka i już obiad gotowy. Na blogu znajdziecie również pulpety w sosie koperkowym czy pulpety w sosie pomidorowym . Ja lubię wszystkie i chętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki(...)składniki dokładni wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć na rozgrzanym maśle. W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i trzema łyżkami sosu po czym wlać do rondla, doprawić solą

O kuchni z uczuciem
PULPETY W SOSIE POROWO-PIECZARKOWYM 192

Odmiana tradycyjnego obiadu, małe pulpeciki zatopione w sosie porowo – pieczarkowym podane z makaronem tagliatelle    SKŁADNIKI Pulpety: 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz(...)Dodatkowo: makaron tagliatelle WYKONANIE Pulpety: Bułkę moczymy w wodzie, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wkładamy mięso, bułkę, jajko, dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę. Z powstałej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące, smażymy na oleju z każdej strony na patelni. Po usmażeniu pulpeciki odkładamy na talerz. Sos: Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Pora kroimy w półplastry. Pieczarki

słodki bratek
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z wegańskim kremem o smaku sera 198

ziarna prosa. Niektórzy skarżą się na jej specyficzny posmak, gorycz. Jednak odpowiednio ugotowana oraz z dobrymi składnikami nabiera naprawdę ciekawego smaku. Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej, to pulpety w sosie pomidorowym. A do tego krem o smaku sera z… ziemniaka ;) Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 pora 1 cebula czerwona 1 papryka 1/2 szklanki mielonego siemienia(...)owsiane, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Cebulkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Masę z kaszy formujemy w kształt pulpetów i dusimy w sosie pomidorowym przez około 15 minut. Ziemniaki dokładnie dusimy na puree. Dodajemy płatki drożdżowe i kurkumę oraz kilka łyżek wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pulpety polewamy

Jacob Tastes
Pulpety w sosie śmietanowym 171

Pulpety w sosie śmietanowym 16Pulpety w sosie śmietanowym, zagościły u nas ostatnio na obiad i chyba będą częstszym gościem ;)     Pulpety chyba każdy lubi, każdy robi na swój sposób. Ja ostatnio mając rano w planach dla dzieci na obiad makaron z sosem pomidorowym i wieprzowiną, aż tu nagle myk … coś mi w głowie zaskoczyło ;) i tak się zaczęło(...)Pulpety z sosem śmietanowym 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża szczypta pieprzu 1 jajko 250 ml śmietany 18% + 0,5 szklanki wody 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią ( u mnie te )  10 łyżek oleju rzepakowego  Cebulę i czosnek obrałam, drobno posiekałam i podsmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju ( maks 2 łyżki

Kuchnia na wzgórzu
Treściwa zupa koperkowa z pulpetami 135

Chciałam zrobić pulpety w sosie koperkowym ale w ostatnim momencie zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę koperkową z pulpecikami, a że makaron był drobny to zalałam mniejszą ilością zupy i wyszło idealne połączenie. Treściwa zupa koperkowa z pulpetami Składniki: - 500 g łopatki - 250 g makaronu - pęczek koperku - 100 ml śmietany - jajko - łyżka natki pietruszki - bułka tarta - ząbek czosnku - olej - bulion Przygotowanie(...)myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety tej samej wielkości, podsmażamy na patelni z obu stron.  Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem tak by wszystkie pulpety były zakryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy

Kulinarne życie
Pulpety w sosie pomidorowym (a'la "Zakochany kundel") 188

bajkę „Zakochany kundel”? a w niej jedną z najsłynniejszych scen z jedzeniem? No właśnie, mi też na samą myśl ślinka cieknie. Odkąd obejrzałam ją w dzieciństwie chciałam jeść tylko pulpety w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. Teraz mój syn został wielkim fanem tej bajki i męczy mnie dokładnie o to samo. Nie pozostaje minic innego tylko lepić pulpety :) Wam również(...)mleka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekane listki z ¼ pęczka natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie zaczynamy formować okrągłe pulpety. Układamy je na obsypanym mąką blacie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kiedy się nagrzeje układamy na niej pulpety. Obsmażamy z każdej strony, często potrząsając patelnią. Do garnka wlewamy pomidory z puszki oraz

Kolizje Smaków
Pieczone pomidory z drobiowym pulpetem i serem feta. 181

pomidorów po zapieczeniu pomidory Z pomidorów odcinamy mały kapelusz i wydrążamy ze środka miąższ małym ostrym nożem lub łyżką .Pulpę zostawiamy do sosu ,w którym będą gotować się pulpeciki . Pulpety : Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki(...)połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy jeszcze 15 minut na małym

Ladylaura.
Pulpety w sosie pomidorowym 120

zrobiła jakieś coś z polędwicy. Jakoś tam ją smażyła, a potem dusiła. Nie bardzo wiem co to było, ale wezmę od niej przepis. A w niedzielę Madzia przygotowała zajebiaszcze pulpety! Zawsze jadam pulpety jak chodzimy do Ikei, mają tam fajny barek z tanim żarciem. Ale te z Ikei to mogą się schować przy tych Madziowych, poważnie mówię. Zresztą świadczyć(...)całego mięsa porobimy kulki. W międzyczasie możemy już zagotować wodę: 1 litr wody, dodajemy 2 kostki bulionowe, ziele, listek i wrzucamy pulpeciki. Gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, pozbywamy się z garnka listka i ziela i wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów (razem z zalewą oczywiście) i śmietanę. Miksujemy dokładnie pomidory blenderem. Z powrotem wrzucamy do garnka pulpety, doprawiamy

Marder&Marder Manufacture