sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić na 7 równych części i rozwałkować na długie prostokąty. Każdy z prostokątów posmarować przygotowanym nadzieniem. Następnie złożyć
Słodkości i nie tylkołyżki śmietany kremówki, gdy składniki się rozpuszczą wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy. Masę rozkładamy na wychłodzonej folii i ponownie wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijemy na puch dodając cukier puder oraz rozpuszczoną w odrobinie ciepłej śmietany żelatynę. Przygotowany spód tortownicy smarujemy dżemem truskawkowym, wykładamy ubitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie układamy owoce
Zainspirowana w kuchniWiem, wiem, wiem.... Miało być lekko i dietetycznie a tymczasem propozycja podnosząca poziom cukru we krwi, bo torciki, chociaż lekkie jak puch i w wersji mini to bynajmniej do dietetycznych nie należą...Na swoje usprawiedliwienie wspomnę tylko, że ich debiut w mojej kuchni ma swoją historię, którą już niebawem podzielę się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy płatki, otręby, bakalie i czekoladę. Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc proszę się nie przerażać
Czerwona Porzeczkagarnku i doprowadzamy do wrzenia. Ponieważ masa będzie gęstnieć, trzeba ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliła w garnku. Powstały budyń studzimy.Masło ucieramy na gładki puch i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Powstały krem umieszczamy w rurkach i chłodzimy.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Czerwona Porzeczkacukier i cukier waniliowy. Resztę mleka z sokiem zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia, uważając by się nie przypalił. Ostudzić. Masło/ margarynę utrzeć mikserem na jasny puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem
Fabryka pomysłówuparte i nie chcą się całkowicie rozpaść, możemy je zblendować. Do gorącej masy dodajemy galaretkę ( w postaci suchej) i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. Pora na ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami
Czerwona Porzeczkakońcu, tuż po Mikołajkach, w Danii spadł pierwszy śnieg. Wieczorem, siedząc przy kominku, z zachwytem obserwowałam wirujące na wietrze płatki. Z zapamiętaniem, powoli, acz skutecznie, przykrywały wszystko warstwą białego puchu. Stół i krzesła w ogrodzie, a także żywopłot, zostały przystrojone puszystymi czapkami. Szarozielona trawa zniknęła pod grubym dywanem. Niebo przybrało tę charakterystyczną, różowawą barwę. Zasypiałam pełna nadziei wierząc(...)roku w końcu będziemy mieć białe Święta. Moja radość nieco przygasła o poranku, gdy stanęłam przed sporą górką śniegu, która jeszcze poprzedniego wieczoru była moim samochodem. Na szczęście pod puchem nie kryła się szelmowsko warstwa lodu; otrzepanie autka poszło mi więc całkiem sprawnie. Po drodze do pracy obserwowałam gwiezdne wojny - śnieg padający pod kątem prosto na przednią szybę. Jako dziecko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZjawiskowy deser z czterech składników, który absolutnie rozpieszcza rozgrzane zmysły. Połączenie grillowanego ananasa i kokosowego puchu z lodami wprowadzi każde kubki smakowe w pinacoladowe oszołomienie Wykonanie Zacznij od zjawiskowych, karmelowych nitek: wysyp na dno niedużej patelni lub rondelka cukier i podgrzewaj na dużej mocy palnika, delikatnie poruszając naczyniem. Gdy cukier stanie się płynny dodaj ostrożnie 2 łyżki wody i mieszaj(...)kokosowe czy pomocy blendera. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzuć plastry ananasa i grilluj po około 3 minuty z każdej strony. Na talerze wyłóż plastry ananasa, kulki lodów. Całość posyp puchem kokosowym, czyli mielonymi wiórkami kokosowymi lub mąką kokosową. Udekoruj karmelowymi ozdobami i wcinaj Składniki lody waniliowe – po około 100 g na osobę kilka plastrów ananasa (może być z puszki
Eat me! Fit me!białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta rabarbarowa z puchem z bezy Selekcja sorbetów Ceviche smakowało genialnie. Wszystkie smaki się uzupełniały. Kolendra przełamywała słodycz mango. Podane z kwiatami jadalnymi prezentowało się ciekawie. Jedyną zagwozdką jest to, jak ceviche wpisuje się(...)sojowym? Kotleciki z górki cielęcej były podane ze szparagami (znowu). Zjadłam, ale się nie zachwyciłam. Sos czekoladowy ok, ale nie sprawił, że się w nim zakochałam. Tarta rabarbarowa z puchem z bezy to rozkosz dla podniebienia. Mogłabym zjeść więcej takich porcji! Kocham słodkość wypieków połączoną z kwaskowatością owoców Jedyne co mnie zmartwiło, to, że tarta zniknęła pośród truskawek i kwiatów
Kuchnia Bazyliitniemy w kostkę około 1 cm i dodajemy do mięsa i mieszamy aby w miarę równo rozprowadzić ją w mięsie. Wkładamy w praską lub szynkowar z woreczkiem lub bez.Zamykamy puchę i wkładamy do lodówki na 24 godz.Następnie parzenie Parzenie - woda 75-80 stopni i parzymy do momentu gdy uzyskamy w środku w prasce-szynkowarze 62 stopnie. Mierzymy za pomocą(...)szynkowara która powstała podczas parzenia,większość pochodzi z papryki.Dalsza czynność to schładzanie dwa razy po 5 min w zimnej wodzie.Wodę dwukrotnie zmieniamy na zimną.Po studzeniu naszą puchę chowamy do lodówki na 12 godz . I to już koniec.SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Grudzień na kalendarzu, z wystaw sklepowych mrugają do nas Mikołaje, panom śnią się mikołajki, a cholera świętami nie pachnie! Klimat zniknął jak wizja śniegu. Białego puchu (przynajmniej u nas) nie ma nawet jak na lekarstwo. Zimno, nieprzyjemnie, a jakoś mało zimowo. Skoro klimat się ociepla to może warto iść w stronę tropików i połączyć banany ze smacznym substytutem białego puchu
Wypisz Wymalujsłodziutkie ciasto kojarzy mi się z odchodzącą już od nas zimą i mroźnym białym puchem. Zdjęcie zrobione wieczorkiem bo nie mogliśmy się już powstrzymać by doczekać ze spróbowaniem do rana. Na pewno zrozumiecie gdy tylko spróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników(...)lodówce, bądź około 30 min do 1 godziny w zamrażalniku. 6. Na schłodzoną masę kajmakową nakładać pokrojone w plasterki banany 7. Ubijać Bitą śmietanę do momentu otrzymania lekkiego puchu, następnie dodawać cukier puder oraz odrobinę cynamonu. 8. Nakładać bitą śmietanę na wierzch ciasta i dekorować startą deserową czekoladą. Chodzenie: Wstawić na około 30 min do 1 godziny przed podaniem
KreatywnePinyH it imprezy gwarantowany. Delikatna i bardzo smaczna sałatka z gotowanym kurczakiem i cebulką perłową. Prosta tylko kilka banalnych składników pozytywnie zaskakuje smakiem. Filet
Andzia Pichciskładniki: 500 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe) 500 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru
Domowy Smak Jedzenia