Składniki: 310g pieczarek 3 cebule 4 średnie marchewki 650g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie , tymianek pęczek natki pietruszki liść laurowy
Gaździnka warzyMarzy mi się sałatka ziemniaczana rodem z Niemiec. Taka prawdziwa, zrobiona przez niemiecką gospodynię gdzieś w Bawarii. W kuchni z widokiem na góry i zielone polany
Posadzone i zjedzoneGrilled cheese to nie do końca grillowany ser. Grilled cheese – tosty amerykańskie, złożone razem połączone dużą ilością roztopionego sera, z różnymi dodatkami, smażone na patelni
Pociąg Do KuchniSmaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i zimno. W obu wersja smakują znakomicie.Bułeczki z Pieczarkami
Słodka StronaJeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na
ladykitchenRuskie kotlety ziemniaczane Często z obiadu zostają ziemniaki , szkoda się ich pozbywać , a psiak jeść ich podobno nie powinien . Nie ma tego złego …co by
Ogrodnik w podróżyDawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski
Bon Appetit MałgorzatyDawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski
Bon Appetit Małgorzatydobie wykorzystywania ciągle tych samych pomysłów typu koreczki, kanapki czy bliny przyrządzona galareta wieprzowa będzie nie lada rarytasem (przepis na zimne nóżki: http://www.codogara.pl/3892/galareta-wieprzowa-zimne-nozki-mojego-dziadka/ ) Jeśli mówimy już o przystawkach rodem z PRL, to koniecznie musimy zwrócić uwagę na śledzie w occie. Co prawda najlepiej marynować je przez kilka dni, ale są idealną zakąską do alkoholu. Sprawdzą się znakomicie, bowiem(...)około 20 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy na drobno cebulę i ogórki. Oddzielamy żółtko. Zwilżamy ręce oliwą i formujemy mięso na małe porcje i ustawiamy na talerzyku do jajek. Polędwicę oczyścić, opłukać i dobrze osuszyć. Należy ją bardzo drobno posiekać ostrym nożem (można także zmielić, jednak prawdziwy tatar najlepiej smakuje z siekanego mięsa). Do mięsa dodać należy sól, pieprz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPokrzywa to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych, zawiera między innymi doskonale przyswajalne żelazo, witaminę C, krzem, kwas foliowy, sole mineralne oraz wapń i magnez, cenne składniki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSmażone kotleciki z kurczaka przygotowuję u nas z okazji i bez okazji, są idealnie od święta czy też na co dzień. Kotleciki z kurczaka smakują doskonale
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajprostszy sposób na spożytkowanie cukinii - bardzo go lubię. Takie plasterki u mnie zniknęły w kilka chwil. Znów powrót do dawnych smaków. Składniki: średnia cukinia 2 łyżki
Pasja SmakuSałatka dwa oceany Sałatka dwa oceany , to w zasadzie dwie sałatki , jedna z tuńczykiem , druga z paluszkami surimii . Obie sałatki są bardzo smaczne , każda jest zupełnie
Ogrodnik w podróżyKrokiet z farszem grzybowym Po krokietach szpinakowych , kapuścianych i pieczarkowych nadszedł czas na krokiety z leśnych grzybów . Czas akuratni , bo w lasach pojawiły się piękne pachnące
Ogrodnik w podróżyNasi czytelnicy wiedzą, że nasz blog bierze udział w akcji „Przyjaciele Winiary” i od czasu do czasu przygotowuję przepisy z wykorzystaniem produktów tej marki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię