chlebka lub bułce, taki ich los i przeznaczenie. Ja jednak postanowiłam, iż moja pasta będzie na biszkopcie szpinakowym a na samej górze królować będzie groszek. Takie danie to doskonała przystawka podczas przeróżnych imprez. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek słodkiego ciasta i gdyby nie groszek nikt by się nie zorientował, że to jednak wytrawne danie, do tego pyszne, syte
Jadło i czytadłoPotrawę odrobinę zmodyfikowałem dodając świeżą natkę pietruszki oraz czerwoną cebulę. Jeśli lubicie greckie specjały, to dzisiejsza inspiracją na pewno będzie początkiem wspaniałej kulinarnej przygody. Chrupiące dakos możecie podawać jako przystawkę podczas letnich, plenerowych spotkań z bliskimi. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 6 sucharków jęczmiennych 2 pomidory malinowe 1/2 czerwonej cebuli
kulinarnyJalekkiego. Z uwagi na to, że nie chcę byście stracili podczas tego weekendu zbyt wiele czasu polecam wam bardzo szybką i pyszną sałatkę, która nie tylko może być idealną przystawką do grilla, ale też sprawdzi się wieczorową porą – na przykład do kolacji. Moja sałatkowa propozycja jest wyjątkowa chrupiąca a dodatek oleju sezamowego z octem i miodem nadaje jej niepowtarzalny
Kuchennyviral.plbędzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli i sałatek owocowych, deserów, kremów, ciast i lodów. W daniach wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w przystawkach będzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do krewetek. Mango w moich przepisach: Sałatka z mango Sałatka ryżowa z mango i szynką Sałatka z mango i zielonym majonezem Sałatka
Kulinarne przygody Gatitykrewetkami podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym dowolnym, ulubionym. S pring rolls z awokado i krewetkami to propozycja na lekki obiad, czy kolację. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na domową imprezę, czy też do pracy. Zaletą tej potrawy jest dowolność doboru składników nadzienia i sosu. Za „jednym zamachem” można przygotować kilka wersji zmieniając tylko nadzienie. Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkogarnku bułki pszenne kajzerki, każdą pokroić na 3 kromki, posmarować masłem, nałożyć porcję tatara, ułożyć połowę jajka, dodać plastry pomidora, ogórka zielonego, koperek, pieprz mielony posypać kanapki na przystawkę, przekąskę czy na kolację smakują wybornie...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj czas na polską kuchnie. Klasyka pośród klasyk jeśli chodzi o przystawkę. O czym mowa… Oczywiście o zimnych nóżkach. Są różne wersje zarówno z mięsa drobiowego, jak i z samych warzyw. Ale ja dzisiaj postawiłam na tradycyjne, czyli z wieprzowiny. Zimne nóżki wieprzowe: około 10 sztuk 2 golonki 2 – 3 nóżki wieprzowe duża marchewka pietruszka kawałek selera 4 ziarenka
PatiGotujegrillu, a nawet można podawać na surowo. Moją dzisiejszą propozycją są szparagi w szynce parmeńskiej. Danie to stanowi idealny dodatek do dań. Można z nich również stworzyć samodzielną przystawkę dodając jakiś dobry sos, parmezan i grzankę. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki: (2 porcje) 10 zielonych szparagów 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej) 1 łyżka oliwy z oliwek
PatiGotujerównież w dość klasycznym wykonaniu, mianowicie z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego i jajka. Połączenie płynnego żółtka, szparagów i sosu to coś niesamowitego. Koniecznie musicie spróbować. Jest to ciekawa propozycja przystawki. Klasyczny sos holenderski przygotowuje się z żółtek, masła, soku z cytryny i białego pieprzu. Żółtka ubija się w tzw. kąpieli wodnej. Ja ułatwiłam sobie zadanie i zamiast ubijać żółtka
PatiGotujelodówce jedno opakowanie. To szybkie rozwiązanie na obiad, na przekąskę, a nawet na deser Ja przygotowałam ostatnio z niego pyszne sakiewki z kurczakiem i szpinakiem. Podałam je jako przystawkę na obiad. Wszyscy byli zachwyceni Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego XXL 200 g szpinaku baby lub mrożonego 135 g sera feta (u mnie połowa opakowania) pojedyncza pierś
PatiGotujenaprawdę bardzo dobra. Dzięki swojej cieniutkiej strukturze podczas pieczenia nabiera niepowtarzalnej chrupkości. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się w formie koszyczków, które można wypełnić dowolnym farszem. Wprost idealny pomysł na przystawkę. Mój farsz powstał przypadkowo z tego co akurat było w lodówce. Okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę, bo koszyczki były naprawdę przepyszne. Zniknęły tak szybko, że w sumie
PatiGotujesię ugotowanych ziemniaków. Ja jednak wolę klasycznie wykorzystać surowe ziemniaki. Jeśli pokroimy je w malutką kostkę usmażą się naprawdę szybko. Tortilla sprawdza się idealnie jako samodzielne danie lub jako przystawka, czy dodatek do obiadu. Ja postawiłam dzisiaj na tortillę z dodatkiem brokuła i świeżej rukoli. Hiszpańska tortilla z ziemniakami i brokułem Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 brokuł 3 łyżki oleju/mas
PatiGotujeTradycyjny tatar z wołowiny to przystawka, którą jedni kochają, a inni są jej zdecydowanymi przeciwnikami. Mi jest bezwątpienia bliżej do tej drugej grupy, ale rybna wersja z wędzonego na zimno łososia to jest to co w stu procentach aprobuje moje podniebienie. Eleganckie połączenie łososia z awokado, podkręcone ostrym smakiem kaparów to dość oryginalna i bardzo smaczna alternatywa dla miłośników
Fitsweet.mewędzonej papryki zapewniły mi całkiem miły, piątkowy wieczór. W tym daniu zdecydowanie tak samo jak dobre krewetki, ważna jest świeżutka bagietka, którą można maczać w sosie – istny obłęd! Przystawka dla czterech osób lub lekki obiad dla dwóch. Krewetki z chorizo: 500 g surowych krewetek (szarych) – świeżych lub mrożonych 200 g dobrej jakości chorizo 100 g masła
Poezja smakutylko wspaniale smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzu. Pikantności sałatce nadaje ostra papryczka, a łagodności – groszek, pomidory i ogórek. Wszystko jest zbalansowane. Składniki na przystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki
Poezja smaku