Od czasu do czasu M. jest superfajny i superwyrozumiały. Kupuje mi wtedy cuda i cudeńka, których sam nie je, bo gustuje raczej w tradycyjnych schabowych. Ostatnio
Życie zamknięte w smakuSą przepisy i dania, które wydają się mi tak oczywiste, że nie widzę sensu w ich przywoływaniu. Mogłabym zaliczyć do nich klasyczną kolbę kukurydzianą właśnie. Ostatnimi
Życie zamknięte w smakuWybaczcie mi proszę, że mam tak mało zdjęć. W zasadzie tylko jedno. Suflet jest jednak tak delikatną sprawą, że obawiałam się, iż pozostawienie go bez opieki
Życie zamknięte w smakuCoś na niespodziewane odwiedziny. Goście dzwonią już z drogi, będą za trzydzieści minut, a my chcemy wypaść jak najlepiej. Wtedy uratować nas może szybka tarta. Większość
Życie zamknięte w smakuSezon cukiniowy już minął. Pozostało po nim jedynie wspomnienie, podobnie jak po lecie. Ale kto zabroni powspominać? :) CUKINIA Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ W CHRUPKIM CIEŚCIE Składniki: - cukinia
Życie zamknięte w smakuSałatki wszelkiego rodzaju sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można przygotować i coś wyszukanego, i resztkowego. Dzisiaj coś pół na pół. Przyczynkiem
Życie zamknięte w smakuDzisiaj nie będzie historii. Dzisiaj będą jedynie multikolorowe i bardzo smaczne bazyliowe śledzie. Jeżeli nie możecie się do nich przekonać, powiem jedynie, że są niezwykle orzeźwiające
Życie zamknięte w smakuMożna powiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można
Smaki EwySylwester tuż tuż, więc przedstawiam szybką i efektowną przekąskę – pomidory z mozzarellą. Wystarczy kilka pomidorków, trochę sera, przyprawy i gotowe. Składniki: Dowolna ilość pomidorków ( małych ) Ser
Smaki EwyNa dzisiaj przygotowałam krewetki w cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam
Smaki EwyDzisiejszego dnia proponuję paszteciki z kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję barszcz czysty do picia ( przedstawiany na blogu ). Gdy upieczemy ich
Smaki EwyKarnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp
Smaki EwyW tym roku szybko pojawiły się szparagi w sklepach. Sezon na ten przysmak na ogół rozpoczyna się z początkiem maja a w tym roku wyszło jakoś
Smaki EwySezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości
Smaki EwyPyszne i soczyste skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z pięknie zrumienioną skórką. Słodycz miodu w połączeniu z musztardą idealnie do siebie pasują i sprawiają, że
Oryginalny smak