Bardzo lubię tatara, a na widok ładnego kawałka polędwicy wołowej cieknie mi ślinka. Odpowiednie mięso jest intensywne w barwie, miękkie i lepkie. Jest jak dojrzały, soczysty
Życie zamknięte w smakuCoraz częściej w Polsce dostać można dobrej jakości (i świeżości) owoce morza i żal byłoby z tego nie skorzystać. Więc korzystam - coraz chętniej i coraz częściej
Życie zamknięte w smakuTrzeba odkrywać nowe możliwości, które oferuje świat - nowe kuchnie, nowe przepisy, nowe połączenia smakowe. Niedawno zaczęłam odkrywać Indie. Podobno te pierożki można kupić tam na każdym
Życie zamknięte w smakuImprezowe potrawy rządzą się swoimi własnymi prawami. Dania powinny być proste (w sensie skomplikowania sposobu jedzenia), efektownie wyglądające, no i oczywiście - smaczne. Te koreczki idealnie wpisują
Życie zamknięte w smakuKrewetki, które znamy z polskiej pizzy, czy koktajlowe kupowane w bezsmakowej wodzie, nie oddają nawet w minimalnym stopniu niezwykłego, bogatego smaku tych owoców morza. Prawdziwy ich
Życie zamknięte w smakuPo raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się
Życie zamknięte w smakuW sklepach zazwyczaj mijamy je bez zaszczycenia choćby spojrzeniem, a gdy przypadkiem nasz wzrok zostanie przy nich na dłużej, krzywimy się z niechęcią. Kiedyś powszechne, dzisiaj
Życie zamknięte w smakuCo sądzicie o gotowaniu z podrobów? Niezwykle jestem ciekawa Waszego zdania na temat tych właśnie, konkretnych produktów ;) Serca są przez kucharzy mniej odtrącane niż inne podroby
Życie zamknięte w smakuPrzyznam szczerze, że eksperymentowanie z płucami było dla mnie najtrudniejszym kulinarnym wyzwaniem (tak, nawet większym niż mózg). Jedynym, co przychodzi mi do głowy, gdy próbuję porównać
Życie zamknięte w smakuW tym tygodniu wiele dziwności pojawia się na blogu. Dzisiaj nie oderwę się wciąż od "Tygodnia z podrobami", niemniej obcować będzie z mniej odstręczającymi produktami. Z
Życie zamknięte w smakuNie pamiętam, żeby moja mama w podrobowych smakach wykraczała poza drobiowe serca i żołądki w galarecie, czy smażoną wątróbkę. Mogła to oczywiście robić przed moimi narodzinami
Życie zamknięte w smakuTo już taka tradycja na rodzinnym grillu, że na stole pojawiają się te ziemniaki. Kiedyś potrafiliśmy się kłócić z moim bratem o to, kto lubi je
Życie zamknięte w smakuGorąc. Gorąc zakrada się do mieszkania przez otwarte okna i promienie szaleńczo palącego słońca. Straszne jest lato w mieście. Pył, kurz, szum, jazgot karetki pędzącej do
Życie zamknięte w smakuSerwowałam Wam już, Moi Drodzy, kurczaka w panierce chipsowej , a teraz przyszedł czas na kolejne z dań tego typu - nuggetsy w panierce kukurydzianej. To idealny sposób
Życie zamknięte w smakuJeżeli zostanie Wam nieco wędzonej makreli, albo po grillu, na przykład, takiej, jak ta , to możecie wykorzystać ją do sałatki. Będzie idealna na śniadanie, kolację albo
Życie zamknięte w smaku