przystawka - 12862 przepisów (strona:584/858)

CEBULARZ LUBELSKI 176

Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 214

Co by tu zrobić z zakupionym wędzonym rekinem? Można po prostu go zjeść i już. Albo... przyrządzić pyszną ziemniaczaną sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM 199

Polecam pyszną  sałatkę ziemniaczaną z łososiem . Własnoręcznie zrobiony majonez i smak małosolnego ogórka  nadały sałatce wyśmienity smak. Idealna na przyjęcia jak i rodzinną kolację

potrawyregionalne
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 167

 Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można

potrawyregionalne
SAŁATKA BROKUŁOWA Z WARZYWAMI I JAJKIEM Z SOSEM CZOSNKOWYM 275

 Pyszna, pełna warzyw i kolorowa sałatka brokułowa . Podana z sosem czosnkowym jest po prostu rewelacyjna. Składniki można oczywiście komponować wedle swoich smaków. Ja proponuję poniższy

potrawyregionalne
TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM 162

Tapenada to przepyszna i prosta pasta,  której głównymi składnikami są oliwki i kapary.  Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się

potrawyregionalne
BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI 175

Baba ghanoush   to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie. Jest to pasta/ dip której podstawowym składnikiem jest  opieczony bakłażan i

potrawyregionalne
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 156

Falafel    to pyszne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) opruszone sezamem. Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Formowane ręcznie. Ważną rolę odgrywają

potrawyregionalne
PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI 121

Sezon na kukurydzę trwa w najlepsze. Polecam pieczone kolby kukurydzy   na lunch lub kolację. Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła. Proponuję

potrawyregionalne
TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY 216

Pyszna, sycąca a zarazem lekka i orzeźwiająca   sałatka z grillowanym bakłażanem, kaszą bulgur, pomidorami,  sokiem z cytryny i świeżą miętą. Fajna propozycja na

potrawyregionalne
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 154

Do Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie. Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem

potrawyregionalne
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO ŚMIETANOWYM 188

W sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w

potrawyregionalne
FONDUE SEROWE 138

Propozycja na spotkania w większym gronie. Fondue (z franc.fondre – roztapiać się) jest najbardziej znaną szwajcarską potrawą. Jada się ją wspólnie z jednego garnka (caquelon) długimi widelczykami

potrawyregionalne
ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM 180

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Korzystajmy więc jak najwięcej i jedzmy je... bo tak szybko się kończą.    Polecam je dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej

potrawyregionalne
BÓB Z CZOSNKIEM SMAŻONY NA MAŚLE 153

BÓB może być jedzony jako przekąska, jest doskonałym składnikiem sałatek. M ożna go dodawać do zup, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami,  dobrze komponuje się

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania