pieprz). Z reguły serwuje się je do przystawek, deserów i dań kuchni tajskiej. Po degustacji i konsultacji z mężem zdecydowałam się na przystawkę. Z każdym łykiem wina rodził się jeden składnik i tak powstała karmelizowana pierś kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami. Jak dla mnie połączenie doskonałe. Danie jest delikatne, niezbyt aromatyczne, wobec tego nie zakłóca intensywnego i różnorodnego bukietu
Wiem co jemprzy tym pożywne - zawierają sporo białka. Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Wspaniale smakują, zarówno jako przystawka, jak i jako dodatek do drugiego dania. (źródło www.poradnikzdrowie.pl) U mnie dziś z kurczakiem, zapiekane w piekarniku. Rewelacja! Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka, 2 jaja, 6 łyżek maki, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki masła
Tradycyjna Kuchniajest to, że przepisy mnie nie rozczarowały. Różnorodne, bardzo apetyczne, nieskomplikowane. Podzielone na rozdziały według podstawowego składnika, mamy tu więc dania z kurczaka, różnych mięs, ryb i owoców morza, dania makaronowe, warzywne, a dodatkowo zupy i przystawki oraz desery. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nie są to jednak tradycyjne przepisy kuchni włoskiej, bardziej nowoczesna, kolorowa i szybka
Chilli Czosnek i OliwaZawsze staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące
Nerds Kitchenświątecznym szaleństwie czas na to noworoczne ;) Przystawki, sałateczki, ciasta, ciasteczka. Wrzucam kilka inspiracji. Najpierw wyróżniam sałatki, które znajdują się w moich zbiorach : 1. Prosta, szybka i pyszna sałatka z kurczakiem http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2015/01/saatka-z-kurczakiem.html 2. Popularna sałatka gyros, wygląda i smakuje wspaniale http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2013/03/saatka-gyros.html Ze słodości polecam : 3. Pyszne, aromatyczne, czekoladowe brownie http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2014/11/pieke-w-weekend.html 4. Wafle
NA MOIM TALERZUskładniki na ciasto (ok. 16 szt): 500 g mąki 50 g masła, miękkiego 1 jajko 2 żółtka 250 ml wody, gorącej 1 łyżeczka soli dodatkowo: 2
Domowy Smak Jedzeniaprzyjęcia wieczorne przystawki, czy przekąski są po prostu konieczne. Właśnie przypomniałam sobie, że przed laty jadłam pysznego kurczaka z ananasem pod majonezem, dołożyłam galaretę, którą uwielbiam i oto jest! SKŁADNIKI: 6 szt. podudzia ugotowanego w rosole 4 szparagi mała puszka ananasa 1-2 łyżki majonezu do dekoracji: 2 rzodkiewki, paski zielonego pora WYKONANIE: mięso obieramy z kości, układamy
Kuchnia BeatySkładniki 6 szt jajek 4 plasterki szynki z kurczaka 2 liście jarmużu sól i pieprz 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania Jajka ugotować na twardo. Jarmuż umyć
czarrna od kuchniDzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę
Kuchnia Pełna PasjiSerwowałam Wam już, Moi Drodzy, kurczaka w panierce chipsowej , a teraz przyszedł czas na kolejne z dań tego typu - nuggetsy w panierce kukurydzianej. To idealny sposób
Życie zamknięte w smakuZ kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem Składniki kapusta czerwona 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g) szklanka kaszy bulgur cebula masło natka pietruszki 500 ml bulionu
R'n'G KitchenRewelacyjne, jednakże pracochłonne kotleciki z kurczaka, otulone ciastem na bazie bulionu z dodatkiem warzyw i serka. Tradycyjny przysmak z kuchni brazylijskiej w mojej wersji. 2 filety
VioletoweKucharzeniekonkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko.Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A(...)roladka z szynki parmeńskiej polane kremem balsamicznym wręcz zachwycały przy każdym kęsie – nie żartuję!Porcja jak dla mojego żołądka za duża , ale kolega skusił się na dokładkę!Po przystawce było jedno wielkie WOW , dlatego też rozbudziło to nasze apatyty i kolejnego WOW wyczekiwaliśmy po daniu głównym.I oto jest!Zostały wniesione nasze dania główne , których wygląd sprawiał , ze wywaliłam gały
Ostra na Słodkoceny absolutnie nie odstraszają , wręcz przeciwnie , są typowe dla włoskich restauracji. Warto spojrzeć! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : rozgrzewający krem z soczewicy, MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane(...)zamiast 140 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/cosa-nostra-2-5/55391994 Także jedno wielkie WOW!!!! ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół świeżutki!!! sok z pomarańczy a zaraz po nim nasze przystawki! Rozgrzewający krem z soczewicy Jestem ogromną fanką soczewicy, więc już po 1 kęsie rozpłynęłam się z zachwytu! Niesamowicie gorący, kremowy, delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku … Niezwykle sycący i bardzo
Ostra na Słodkodziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach(...)sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawka z chrzenem lub ćwikłą. Moźna ją mrozić lub przechowywać w lodówce kilka dni. Tu mała dygresja o teorii względności. W pieczeniu mięsa wszystko jest względne – naczynie w którym będziecie piec
Kulinarna Patilogia