Dżem rozgrzewający z gruszek i z imbirem 140Składniki : 1,8 kg gruszek, u mnie twarde, lepsze byłyby bardziej dojrzałe 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki startego imbiru cukier wg uznania w zależności
Proste Potrawy
Czekośliwka 190Powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i kakao są doskonałym dodatkiem do pieczywa, deserów, naleśników. Ja przyznam się, że uwielbiamy wyjadać ją prosto ze słoiczka ;) 2,5
Smakołyki Asi
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 196Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na
Kuchnia na wzgórzu
Sok z malin z sokownika 162Sokownik jest urządzeniem za pomocą, którego w łatwy sposób można przygotować sok z malin. Tak przygotowany syrop pozwala zachować smak i
KuchniaWeDwoje.pl
Sok z jeżyn 249Domowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub
Korniszonki
gruszki w syropie 175składniki: 1000 g gruszek 500 g cukru 1000 ml wody kilka goździków laska cynamonu sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy
Domowy Smak Jedzenia
gruszki w syropie II 193składniki: ok. 750 g gruszek 250 g cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 4 – 5 goździków sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy
Domowy Smak Jedzenia
Mus z dyni 207Sezon na dynię uważam na bardzo rozpoczęty. Został mi kawałek mojej wielkiej dyni i stąd pomysł na przerobienie go na mus, tak abym mogła spokojnie dodawać
Gotowanie z pasją
Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna 211Mimo, że w kalendarzu mamy jeszcze jesień, a za oknem temperatury także ciągle letnie, to już powoli dni stają się coraz krótsze, noce coraz zimniejsze, a
Kulinarne przygody Gatity
Marynowane figi 18720 dojrzałych twardych fig, 250 ml miodu wielokwiatowego, 500 ml wody, 150 ml octu balsamicznego (no i nie mam na myśli drogiego, leżakującego latami octu, ot
królestwo garów
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 208Dżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i
Korniszonki
Lato zamknięte w słoikach 226To nieprawdopodobne!!! Letnie, wakacyjne miesiące za nami. Nie pamiętam, a mam trochę lat za sobą, by lato było tak gorące, by urodzaj w sadach był taki
Gotuj Sam!
Wspaniała biesiada i przepisy z notatnika Marysi. 201Pod koniec sierpnia odwiedziliśmy wraz z koleżankami z grupy naszą profesorkę z języka niemieckiego Marysię. Nie spodziewałam się, że przygotuje nam wraz z mężem tak
Gotuj Sam!
POWIDŁA ŚLIWKOWE 214Domowe powidła ze śliwek węgierek. Najlepsze i najprostsze jednocześnie. Gęste i słodkie, choć smażone bez dodatku cukru. Sekretem ich skoncentrowanego smaku jest użycie bardzo dojrzałych
cool and minty