przetwory - 15421 przepisów (strona:452/1029)

Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 368

Niewiele chyba jest przetworów mięsnych które obrosły tak złą sławą jak sklepowe mielonki. Nierzadko to najtańsze dostępne wędliny, z podłych gatunków mięsa lub po prostu z odpadów pozostałych po jego rozbiorze, smakiem i konsystencją przypominają konserwy dla psów. A da się je zrobić prosto, zdrowo, naprawdę smacznie i bez żadnych niepotrzebnych dodatków.   Jedyne, co potrzebne do zrobienia mielonki

Karo in the Kitchen
Orzechowe księżyce 222

własnych dłoni. Pieczemy ok 15 min 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/orzechowe-ksiezyce/ BosowKuchni   Artykuł Orzechowe księżyce pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Dietetyczna pasta jajeczna bez majonezu 205

wymieszaj z jogurtem, musztardą, solą i pieprzem 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/dietetyczna-pasta-jajeczna-bez-majonezu/ BosowKuchni Artykuł Dietetyczna pasta jajeczna bez majonezu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zupa gulaszowa 260

łyżki mąki, na 10 min przed końcem duszenia 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-gulaszowa/ BosowKuchni   Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Najlepsze książki o fermentacji 2016 194

Londynie, gdzie można kupić wytwarzane przez nią pikle, sosy, mieszanki warzywne, dżemy i octy. Jej książka, której spora część dotyczy właśnie fermentacji, powstała jako antidotum na wszechobecne marnowanie żywności. Przetwory umożliwiają nam przecież nie tylko rozwijanie własnej kreatywności przez produkowanie żywności, sezonowość i zachowywanie smaku typowego dla danej pory roku na później, ale też oszczędności na żywności i możliwość obdarowania

Ugotowane pozamiatane
Ogórki konserwowe 146

kiedykolwiek jadłam. Ogórki konserwowe czy marynowane niektórzy nazywają korniszonami, a korniszon to ogórek w zalewie octowej ale uprzednio zakiszony. Ponieważ posiadam w spiżarce trochę przetworów, to w najbliższym czasie zagoszczą na blogu. W końcu lato to czas wekowania! Składniki: • ogórki gruntowe małe • kilka małych marchewek • koper z nasionami Zalewa

To co kocham
Nalewka figowa – Figówka 179

przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: • 750 g świeżych fig • 1 jabłko • 1 gruszka • 250 g cukru • 1 litr wódki Wykonanie: • Owoce umyć i pokroić na kawałki, po czym włożyć

To co kocham
Sałatka z buraczkami i papryką na zimę 140

już ostatnie moje domowe przetwory w tym roku i sałatka na zimę z gotowanych buraczków i papryki. Ta sałatka jest bardzo popularna i często gości na stołach wielu rodzin. Oprócz smaku najlepsze jest to, że nie trzeba jej pasteryzować, co znacznie ułatwia jej przygotowanie. Składniki: • 3 kg buraczków • 1 kg cebuli

To co kocham
Powidła śliwkowe bez mieszania dla leniwych 204

przypalaniu się powideł. O co chodzi? Nie wiem dokładnie, pewnie kłania się tu fizyka. Wiem jednak, że od tej jesieni będzie to mój hit wśród przetworów, a w następnym roku spróbuję z innymi owocami. Składniki: • 5 kg dojrzałych śliwek, np. węgierek • 800 g cukru • 2 łyżki octu zwykłego 10% Wykonanie: • Śliwki wydrylować

To co kocham
Kapusta z grochem 205

przyprawy. Dusimy razem kilka minut. Najlepsza na kolejny dzień. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kapusta-z-grochem/ BosowKuchni Artykuł Kapusta z grochem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kulinarne prezenty na święta 211

będziemy musieli w ich przygotowanie włożyć nieco własnej pracy. Tego typu upominki często dajemy  naszym Przyjaciołom i Rodzinie. Doskonale sprawdzają się w roli prezentu domowe nalewki i przetwory. Estetycznie zapakowane stanowią miłą odmianę w świecie pełnym komercji. O ile nalewek już nie zdążycie raczej przygotować, o tyle np. zrobienie wykwintnej konfitury z żurawiny zajmie Wam maksymalnie dwie godziny ( tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 230

powidła. Wolnowar mam od kilku lat, ale mój dotychczasowy model był mały (3 litry), nie można było w nim przygotować większych ilości dań np. dużego gara rosołu, czy przetworów na zimę: musu jabłkowego, powideł śliwkowych, czy większej ilości bigosu do słoików, nie miał też cyfrowego termostatu z czasomierzem. W starym wolnowarze musiałam osobno ustawiać zewnętrzny zegar, a po zakończeniu gotowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney z ananasa i chili 226

Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciekawostki kulinarne: buraki 221

mieć ciemny miąższ, cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę. Młode buraki można jeść w całości - korzeń i liście. Korzenie buraków to bardzo smaczny składnik sałatek, zup, soków oraz przetworów. Liście to znakomity bohater chłodników i botwinek. Buraki można gotować, smażyć, piec i marynować.  Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk

My Chcemy Jeść
Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym 180

Podajemy posypane natką. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/filet-kurczaka-sosie-pomaranczowym/ BosowKuchni Artykuł Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku