Sushi w Japonii jest codziennym pożywieniem, jest wiele różnych rodzajów w zależności od formy podania i użytych do jego przygotowania składników. Ważne, aby użyte składniki były
Kuchcik gotujetradycyjnie jada się w Wigilię zupę grzybową, w wielu domach jednak zwyczaj wygląda inaczej i na stołach gości barszcz czerwony z uszkami. Wraz z Naturą Rzeczy zapraszamy zatem na przepis właśnie na taką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów proponuję farsz
Przepysznik - BLW i nie tylkowstawiamy woreczek do gotowania. Gotujemy krócej niż podano na opakowaniu, ok.12-13 minut – nasza kasza ma być sypka. W tym czasie kroimy chorizo na małe kawałki, podobnie jak w przepisie na tę zupę . Kiełbaskę wrzucamy na nierozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiamy z niej tłuszczyk. Na tym tłuszczu, po zdjęciu chorizo, smażymy pokrojone na ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają(...)ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Później już tylko rozkoszujemy się wyśmienitym smakiem :) *Czasem używam prawdziwej fety, a czasem zwykłych serków sałatkowych. Oba typy pasują. Jeśli podoba Ci się ten przepis, odwiedź mój kanał na YouTube , Facebooka i instagrama
Bazując na smakujajko wrobi się w masę - masa maślana przy łączeniu się z jajkami może wyglądać na zwarzoną, wystarczy od razu dodać kilka łyżek mąki i zmiksować, lub zgodnie z przepisem dodać całą mąkę na koniec, masa powinna wyjść gładka - do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji, masa powinna wyjść bardzo(...)równo wyrośnie, zwiększyć temperaturę do 170-180 stopni i piec do suchego patyczka - w zależności od rodzaju piekarnika, keks może się piec krócej lub dłużej niż przewidziany w przepisie czas, należy zawsze sugerować się wyglądem ciasta i sprawdzić patyczkiem stan jego upieczenia - upieczony keks wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier
Smakołyki Berenikimożna przygotować jak dla wszystkożerców, a nawet dla wegan, gdyż składniki w niej zawarte są dostępne również w wersji wegańskiej. Dodatkowo, świetnie sprawdzi się na imprezie sylwestrowej, więc łapcie przepis i podziwiajcie jak szybko znika z talerzy! :) Z tego przepisu wychodzi +/-8 tacos'ów, lecz ja zawsze robię w ilości 1,5 lub 2 razy większej. Składniki na mini placki
Be Fit Be Strongobiektem do fotografowania. Nie są również sprzymierzeńcem porządku w kuchni - wszędzie, dosłownie wszędzie jest kakao. Ale to nic, bo smak rekompensuje wszystko. Nie jest to typowy fit czy dietetyczny przepis. Poszłam na spory kompromis w kwestii składników, dlatego niech to będą słodycze od tzw. wielkiego dzwonu. Podstawę stanowią twaróg i czekolada. Jeśli wasz ser okaże się zbyt suchy, możecie dolać(...)nadaje się też do robienia polewy. Ma krótką listę składników, dużą zawartość kakao, ale niestety także cukier. Wciąż szukam tej idealnej, póki co muszę zadowolić się tą. Wracając do przepisu, oto twarogowo-czekoladowo-jagodowe kulki, które powstawały w wielkich bólach. Mimo wszystko warto było się pomęczyć! Są delikatne, nie za słodkie, ale też nie za bardzo gorzkie, lekko jagodowe. Składniki
Powiedz dietom nieumiem (wcale zresztą nie próbuję...) się powstrzymać przed wyszukiwaniem nowych przepisów na pierniczki, a później ich wypróbowywaniem. Te maleńkie, korzenne ciasteczka mają niesamowitą właściwość - znikają z puszek szybciutko, w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach, a Rodzina i znajomi ciągle domagają się kolejnych porcji. Naprawdę ciężko jest uchować jakieś do Świąt... Trzeba je chować głęboko, gdzie nikt nie spodziewałby się ich znaleźć. Albo(...)konsumenci, zrażeni i nieusatysfakcjonowani, dadzą im poleżeć i w spokoju doczekać Wigilii... Cóż, pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, mają być chrupkie, więc zbyt długie leżakowanie im nie grozi. Przepis znalazłam w książce Scandilicious baking Signe Johansen i muszę uczciwie przyznać, że marzyłam o nich już od dawna. Kupiłam nawet specjalne foremki w Ikei! Ale tak jakoś... Lata mijały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam serdecznie Propozycja na pyszny domowy chleb z dynią na drożdżach, chleb ma piękny żółty kolor, pięknie pachnie i jest puszysty. Polecam wypróbować przepis póki jest sezon na dynię bo chlebek jest naprawdę smaczny. Będziemy potrzebować: chlebek upiekłam w dwóch foremkach o wymiarach : dług.18 cm x szer.10 cm x wys. 8 cm ale możemy upiec w jednej większej(...)puree z dyni 125 ml (1/2 szklanki) letniego mleka 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do przepisu na puree z dyni: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Link do filmu z przygotowania: Domowy chleb pszenny z dynią https://www.youtube.com/watch?v=B5eUdbfhQ-A Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 250 ml (1 szklanka
Uwaga Babcia Piecze ChlebPiekę i dekoruję ,,, dekoruję i piekę pierniczki rzecz jasna ... Na te do dekorowania , do powieszenia na choince mam swój ulubiony sprawdzony przepis. ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników(...)posypać cukrem pudrem , można również oblać polewa czekoladową. Ja natomiast dla wzmocnienia pomarańczowego smaku oblałam je lukrem. W tym celu należy zrobić gęsty lukier , tak jak w tym przepisie ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych łyżek gęstego lukru dodajemy 3 - 4 łyżki soku pomarańczowego. W takim płynnym lukrze moczymy wierzch ciastek i odkładamy do zastygnięcia. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkazweganozować, za punkt honoru ustanowiłam sobie karpatkę, prawie się udało, bo smak dokładnie taki jak być powinien ale nie ma fal ;-( Nie poddam się, ale podzielę się z Wami przepisem na ciasto które udało się wykombinować, trzy razy dziś piekłam, zmieniając recepturę, aż wg mnie była zadowalająca. Wyjątkowo podam ilość składników na szklanki (bardzo nie lubię takich przepisów, bo szklanka
greenscarfpomysł. No i wreszcie bulion – najlepiej warzywny i najlepiej samodzielnie zawczasu ugotowany, choć można użyć i tego z kostki. To wprawdzie zbieg okoliczności, że w ostatnim wpisie publikowaliśmy właśnie przepis na bulion warzywny , ale nada się jak ulał! Wśród składników jest również sól i warto posypać nią nieco łososia, ale bądźmy ostrożni – bulion, musztarda Dijon oraz kawior zawierają jej łącznie(...)Oryginalny, ale bardzo prosty w przygotowaniu łosoś z sosem porowym i kawiorem – doskonały zarówno na szczególną okazję, jak i na co dzień. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 filety z łososia (po 250-300g) 300g pora (dolna i środkowa część) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki masła 150ml (pół)wytrawnego białego wina 150ml bulionu warzywnego sól
Kulinarna Pokusanaprawdę istnieje wiele rodzajów bulionów. Już dosyć dawno temu opublikowaliśmy przepis na bulion mięsno-warzywny , gdyż jest on prawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego odmianą. Czasami jednak czy to z racji specyfiki potrawy, czy też np. hołdowania diecie wegetariańskiej, właściwszy będzie bulion ugotowany z samych warzyw. Bulion warzywny jest w pewnym sensie łatwiejszy do przygotowania aniżeli bulion z mięsem(...)lodówce. Bulion warzywny 2015-12-09 02:36:07 Samodzielnie przyrządzony bulion warzywny to doskonałe rozwiązanie, gdy z jakiegoś powodu nie jest wskazane lub możliwe użycie wywaru mięsnego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry wywaru) 2 duże marchewki (400g) 1 średni seler (450g) 2 średnie cebule (300g) 250g pora pęczek natki pietruszki (5-6 gałązek) mały pęczek lubczyku
Kulinarna Pokusajedne z lepszych na całym świecie. Smaczne, delikatne i nie wymagające zbyt długiego ozdabiania. Piękne są już same w sobie. Uparłam się w tym roku na upieczenie ich, pierwszy przepis zmodyfikowałam do tego stopnia, że pierniczki nie udały się i nadawały się jedynie do konsumpcji przed telewizorem, z pewnością nie na bloga- chociaż były przepyszne! Drugi przepis udał się
Mango PapajaSobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów
W kuchennym oknie Ewy