Część z nich trafia też na świąteczne drzewko. To już taka moja mała tradycja :) W tym roku zdecydowałam się na białe pierniki, które w swej prostocie są naprawdę piękne. Przepisu na pierniczki tym razem nie podaję, na blogu możecie znaleźć ich już kilka i wybrać swój ulubiony. Do dekorowania pierników, dobry jest każdy przepis, z którego wykrawane pierniczki nie rosną
DefinicjaSmakuPrzepis autorski (mój). Jestem dumna z tego przepisu, bo muffinki wyszły takie pyszne, że nawet mąż załapał się na jedno ciastko (a niekoniecznie jada babeczki). Smakują rewelacyjnie i cudownie pachną - tym samym kusząc podczas pieczenia. Nadzienie z twarożku również okazało się doskonałym pomysłem i połączeniem dla suszonych jabłek! Każdego muffina uwieńczyłam posypką z cukru karmelowo-waniliowego , która oprócz efektów smakowych
Di gotujeChipsy marchewkowe 4 duże marchewki (ok. 1kg) Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 80-100 g chipsów Przygotowanie: Marchewki muszą mieć średnicę co najmniej 3-4 cm
Pij soki wyciskaneDzisiaj jeszcze taki nie świąteczny przepis na pyszne niedzielne popołudnie, batoniki znalazłam już jakiś czas temu na pewnym blogu, ale nigdy nie mogłam się za nie zabrać aż w końcu znalazłam trochę czasu i zrobiłam, a dla tych którzy potrzebują świątecznych inspiracji wysyłam linki do moich świątecznych przepisów w następnym poście:) Składniki : jasna część
zdrowa vege kuchniaSoczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod
Kuchcik gotujeBez niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam
COOKMAGAZINENajpopularniejsze śledzie w Szwecji. Marynowane śledzie w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Przepis na te śledzie jest bardzo prosty w wykonaniu i już teraz możecie je zrobić i trzymać do miesiąca w lodówce. Składniki : - 4 filety matjas z zalewy solnej, wymoczone min 6h - 1 czerwona cebula - 1 średnia marchew - 10 kulek ziela angielskiego - 3 liście laurowe(...)umieścić w słoiku i zalać marynatą (razem z cebulą i marchewką - można warstwami poukładać). Wstawić do lodówki na min 24h i można konsumować. Przechowywać do miesiąca w lodówce. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga Pistachio
CookYourselfprzepis na szybkie i pyszne świąteczne ciasteczka imbirowe. Dekoracja zależy już tylko od Waszej inwencji twórczej, ja wybrałam lukier i pisaki cukrowe. Ciasteczka są dość słodkie, ale chyba o to chodzi w słodyczach? Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków. Składniki /ok. 15 szt/: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pasja SmakuJeżeli jeszcze nie macie pierniczków, a chcecie je upiec to polecam wam przepis na szybkie i pyszne, chyba najpyszniejsz jakie do tej pory upiekłam. Jest to przepis na fefernuski kociewski znaleziony na tej stronie, z lekkimi moimi modyfikacjami. Z tej porcji wyszło bardzo dużo pierników, ale to nie problem, są pyszne i jeżeli stwierdzicie
Polska ZupaPrzepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach . Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że: " Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić
Proste Potrawylżejsza wersja popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ . Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek
Szefowa kuchniŚwięta, święta, święta... uwielbiamy ten czas w roku, kiedy wszystko pachnie piernikami, a w radiu rozbrzmiewają świąteczne hity. Targ Świąteczny już w nadchodzący weekend w Katowicach
COOKMAGAZINEprzez to ciężko o fajną przekąskę do filmu czy wina, od której dupa nam za dużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy . Dlaczego takie to dobre dla naszego zdrowia? O amarantusie poczyniłem już krótką rozprawkę, do której przeczytania Was zachęcam -> Amarantus . Powiem tylko na szybko, że poza świetnej
BlendmanDelikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki
Tagebuch po polsku