Krwawa Mary (Bloody Mary) 212Kochani mamy weekend, więc impreza! ;)Składniki na 1 porcję:40 ml wódki80 ml soku pomidorowego (u mnie wyciśnięty ze świeżych pomidorów, ale może być
Bon Appetit Małgorzaty
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 202Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki
Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 196W tym roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie
Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z bobem i z chorizo 242Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż
Bon Appetit Małgorzaty
Kwiaty cukinii w ketchupowej tempurze (kolokitholoulouda gemista) 188Po tygodniowym urlopie w Grecji wróciłam natchiona nowymi pomysłami na grecką nutę ;) Kolokitholoulouda gemista to potrawa grecka. Kwiaty cukinii nadziewa się serem feta a następnie macza
Bon Appetit Małgorzaty
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 262DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te
Bon Appetit Małgorzaty
Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i świeżymi orzechami włoskimi 194W takiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże
Bon Appetit Małgorzaty
Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą 194Mój tata prawie ze łzami w oczach oddawał mi swoje 6 prawdziwków... Ponieważ w naszych pobliskich lasach ciężko o tę borowikową przyjemność, (a planował
Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 222Pożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :) Składniki:0,5 kg mięsa mięsa z indyka
Bon Appetit Małgorzaty
Żarłostacja vol. 2 edycja jesienna 158Już 6.10.13 w Opolu odbędzie się najsmaczniejsza impreza w Opolu. Żarłostacjavol. 2 - edycja jesienna. Opolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się
Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z serków kanapkowych (Ostrowia) 408Jest to mojego ulubione ciacho, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama robi je chyba już od 20 lat :) uwielbiam krem z serków ostrowia. Następnym razem
Bon Appetit Małgorzaty
Caprese ze szpinakiem, chili i orzechami 230Odnowiona wersja caprese. Ostra i aromatyczna :)Składniki:1 duża kulka mozzarelli2 pomidory2 garści liści młodego szpinakugarść orzechów włoskich1/4 papryczki chiliocet winnyoliwasuszona bazylia i oreganopieprzSer, pomidory kroimy
Bon Appetit Małgorzaty