przepisy - 15596 przepisów (strona:326/1040)

Galette pigwowo-cytrynowa 186

Galette to inaczej tarta rustykalna. Robi się ją z kruchego ciasta, ale do jej pieczenia nie używa się formy. To, co się w niej znajdzie, po

W SMAK
Zimowa pomidorowa z ryżem i bazylią 153

Pomidory sprzedawane w sklepach pod koniec października raczej nie nadają się już na zupę. Zwykle dostępne są owoce odmian, do których wprowadzone zostały geny rin (opóźnionego

W SMAK
Makaron rigatoni z delikatnym łososiem w śmietanie 228

To proste danie można przygotować w niecałe pół godziny, więc świetnie sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, na przykład podczas wizyty niespodziewanych, głodnych gości. Ja użyłem makaronu

W SMAK
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 223

To moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem

W SMAK
Zupa pomarańczowa z dynią i marchewką 148

Latem zupę pomarańczową robię tylko z marchewką, ale jesienią i zimą szkoda byłoby nie wykorzystać innego cudownie pomarańczowego warzywa - dyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały

W SMAK
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 176

Łosoś ze szparagami najbardziej kojarzy mi się z wiosną, ale skoro szparagi można kupić już w grudniu, jak mogłem oprzeć się przed przyrządzeniem tego dania? Łosoś

W SMAK
Mule w białym winie z szafranem 170

"Mule", czyli omułki jadalne, to małże występujące w morzach na półkuli północnej. Długość muszli omułka to mniej więcej 3-5 cm. Jest ona ciemna, prawie czarna

W SMAK
Zimowa tarta z camembertem i migdałami 182

Zima to doskonały czas na przygotowanie wytrawnych tart na kruchym cieście. Jedną z moich ulubionych jest ta z zapieczonym camembertem, wyłożonym na warstwie świeżo zmielonego pieprzu

W SMAK
Krem z pora 212

Por   to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości

W SMAK
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 216

Tajski czerwony ryż to niekleisty, częściowo oczyszczony ryż długoziarnisty. Jest bogaty w witaminy B1 i B2, żelazo i wapń.  Gotuje się go dłużej niż ryż

W SMAK
Tarta cytrynowa z bezą 233

Tarta cytrynowa z bezą jest jedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki. Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak

W SMAK
Maślane purée z dyni 166

Wszyscy znają purée z ziemniaków, ale nie każdy wie, że można je przygotować także z innych warzyw, w tym z dyni. Sekretem dobrego pur ée jest

W SMAK
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 225

Dorsz atlantycki to drapieżna ryba morska występująca w Oceanie Atlantyckim i morzach północnej Europy. Dorasta do niespełna 2 m długości, a żyje nawet 20 lat. Obok

W SMAK
Makaron z sosem z gorgonzoli z dodatkiem czarnych oliwek 218

Makaron z sosem z sera gorgonzola i czarnych oliwek to propozycja na szybki obiad. Na przygotowanie sosu nie potrzeba więcej czasu niż na ugotowanie makaronu, więc

W SMAK
Pilaw z kurczakiem i warzywami 206

Pilaw to  popularne w kuchni orientalnej  danie  na bazie ryżu. Do jego przygotowania używa się niekleistego ryżu patna albo - łatwiejszego do dostania w

W SMAK