Galette to inaczej tarta rustykalna. Robi się ją z kruchego ciasta, ale do jej pieczenia nie używa się formy. To, co się w niej znajdzie, po
W SMAKPomidory sprzedawane w sklepach pod koniec października raczej nie nadają się już na zupę. Zwykle dostępne są owoce odmian, do których wprowadzone zostały geny rin (opóźnionego
W SMAKTo proste danie można przygotować w niecałe pół godziny, więc świetnie sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, na przykład podczas wizyty niespodziewanych, głodnych gości. Ja użyłem makaronu
W SMAKTo moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem
W SMAKLatem zupę pomarańczową robię tylko z marchewką, ale jesienią i zimą szkoda byłoby nie wykorzystać innego cudownie pomarańczowego warzywa - dyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały
W SMAKŁosoś ze szparagami najbardziej kojarzy mi się z wiosną, ale skoro szparagi można kupić już w grudniu, jak mogłem oprzeć się przed przyrządzeniem tego dania? Łosoś
W SMAK"Mule", czyli omułki jadalne, to małże występujące w morzach na półkuli północnej. Długość muszli omułka to mniej więcej 3-5 cm. Jest ona ciemna, prawie czarna
W SMAKZima to doskonały czas na przygotowanie wytrawnych tart na kruchym cieście. Jedną z moich ulubionych jest ta z zapieczonym camembertem, wyłożonym na warstwie świeżo zmielonego pieprzu
W SMAKPor to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości
W SMAKTajski czerwony ryż to niekleisty, częściowo oczyszczony ryż długoziarnisty. Jest bogaty w witaminy B1 i B2, żelazo i wapń. Gotuje się go dłużej niż ryż
W SMAKTarta cytrynowa z bezą jest jedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki. Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak
W SMAKWszyscy znają purée z ziemniaków, ale nie każdy wie, że można je przygotować także z innych warzyw, w tym z dyni. Sekretem dobrego pur ée jest
W SMAKDorsz atlantycki to drapieżna ryba morska występująca w Oceanie Atlantyckim i morzach północnej Europy. Dorasta do niespełna 2 m długości, a żyje nawet 20 lat. Obok
W SMAKMakaron z sosem z sera gorgonzola i czarnych oliwek to propozycja na szybki obiad. Na przygotowanie sosu nie potrzeba więcej czasu niż na ugotowanie makaronu, więc
W SMAKPilaw to popularne w kuchni orientalnej danie na bazie ryżu. Do jego przygotowania używa się niekleistego ryżu patna albo - łatwiejszego do dostania w
W SMAK