Lubię dania kuchni meksykańskiej, zwłaszcza jesienią. Sycą, poprawiają nastrój swoimi pięknymi kolorami i fajnie rozgrzewają. Dziś mam dla Was przepis na pyszne burrito, które ostatnio zrobiło u mnie furrorę, jedliśmy je przez 2 dni i nie mielismy dosyć. Z podanych składników wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest
Zawsze głodna!zmięknie. Następnie przekładamy blachę na najwyższy poziom piekarnika i podpiekamy jeszcze przez kilka minut, aż frytki się przyrumienią. Gotowe frytki świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym :) Przepis dodaję do akcji
Zawsze głodna!kluseczki do najzdrowszych co prawda nie należą, ale myślę, że taki słodki obiad raz na jakiś czas jest miłą odmianą. Ponieważ jest to jedno z ulubionym dań mojego Mężczyzny, przepis podpinam do kategorii "Danie dla osoby, którą kochasz" w Wyzwaniu Kulinarnym. 400 g twarogu półtłustego 2 jajka (osobno żółtka i białka) 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru
Zawsze głodna!dobrego. W szafce znalazłam zapomniany słoik grzybów suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda wołowinę gotuje się długo, ale samo przygotowanie składników zajmuje kilka minut. Później mięso "dochodzi" samo w garnku, a my możemy zająć sie czymś
Zawsze głodna!przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice, a później nawet Młodsza Siostra. Więc i ja w końcu musiałam spróbować
Zawsze głodna!samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe lub z kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni często mieszając, aż się zarumienią
Zawsze głodna!warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy :) Przepis dodaję do Wyzwania Kulinarnego jako "Nowy produkt w roli głównej". Porcja dla dwóch osób: Pół batata Duża marchewka Dwa korzenie pietruszki Odrobina oleju rzepakowego Jedna łodyżka selera naciowego Pół szklanki
Zawsze głodna!Pyszna, kremowa, lekko kwaskowata tarta na kruchym spodzie z karmelizowanymi pomarańczami, sokiem z pomarańczy, serem ricotta i mascarpone <3 Z wymienionych składników przygotujecie tartę o spodzie 24 cm. Przepis pochodzi ze styczniowego magazynu 'KUCHNIA' i zawiera niewielkie zmiany :) Zapraszam do pieczenia! (zdjęcia niestety są robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość ;) ) Składniki na spód (forma 24 cm): 250 g mąki
My Culinary Artplastry. Mozzarellę rozdzielić palcami na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i dodać do oliwy z oliwek. Całość zmiksować na jednolity sos. Wszystkie składniki wymieszać i całość posypać parmezanem. Przepis jest bardzo prosty a efekt wyśmienity
Kuchenne syntezycukinii (oczyszczonej z miąższu pestkowego) 30 dag makaronu - muszelki puszka pomidorów 4 ząbki czosnku chilli peperoncini ser parmezan oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotuję al'dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię oczyszczam z miąższu pestkowego i zależnie od wielkości kroję w ćwierć lub pół plastry, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy doprawiając solą i dodając 3 papryczki chilli peperoncini
Mechanik w kuchnipapryki i bakłażanów, na całych Bałkanach jest niezastąpionym dodatkiem do pieczonych mięs. Doskonale sprawdzi się jednak także na kanapkach z wędliną czy serem - zamiast ketchupu. W sieci znajdziecie wiele przepisów na ajvar, różniących się zarówno proporcjami papryki i bakłażanów, jak i dodatkami do pasty. Mój ajvar jest mocno paprykowy, z wyraźnym posmakiem ziół, ale radzę Wam eksperymentować, by opracować skład
W SMAKPrzepis na małe pieczone pączki został mi jeszcze z tłustego czwartku ale myślę, że takie małe słodkości będą odpowiednie również na inne dni. Składniki na 30 mini pączków 20 g drożdży 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka 2 jajka 150 g masła 300 g mąki pszennej Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy w rondlu i wlewamy do drożdży
ciastkarnia na kruchym spodziesobotni wieczór zapiekanka w sam raz. Przepis każdy tworzy tak naprawdę sam, dodajemy to co lubimy- u mnie wygląda to tak... SKŁADNIKI: 25dag. suchego makaronu 10 dag. szynki 10 dag. kiełbasy 1 średnia cebula kilka pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1 łyżka masła klarowanego 1/2 szkl. mleka 1 jajko 10 dag. sera żółtego sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie WYKONANIE: makaron
Kuchnia BeatyDzisiaj u mnie pancakes- bo kto ich nie lubi? Smażyłam je razem z innymi blogerami w akcji "Wypiekanie na śniadanie", a przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypieki z moimi małymi modyfikacjami :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, 1,5 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, 30 g masła roztopionego, szczypta soli, dekoracja: konfitura poziomkowa, chipsy kokosowe, syrop
Aga w kuchniwpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak … Któż z nas tego nie zna?! ;) Znam jednak doskonałe rozwiązanie na taką sytuację! Dziś mam dla Was przepis na super, ekspresowe ciasto ! Robi się 2 minuty … piecze 6 … a znika w tempie równie błyskawicznym! Ciasto z mikrofalówki! Oblane czekoladowym glasażem i obsypane prażonymi orzechami nie tylko
Ostra na Słodko