Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pikantny makaron z potrawką
karmelowymoże porywająco, ale za to całość w garnku wygląda świetnie. Bulion wołowy, który otrzymujemy, przy okazji tej potrawy możemy potem wykorzystać do przygotowania np. zupy cebulowej . Podaną w przepisie goleń wołową możecie zastąpić innym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Składniki 80dag wołowiny 2 plastry goleni wołowej 3 marchewki 2 duże białe cebule
W kuchni wieczorembezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka beza idealnie kontrastuje z kwaskowym kremem cytrynowym. Bezę najlepiej przełożyć kremem tuż przed podaniem, będzie wtedy chrupiąca. Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". Cytrynowa beza Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki na 2 blaty: 6 białek 300 g drobnego
Kulinarne przygody Gatitypierwszy raz. Ugotowana, zmiksowana kasza jest jak budyń i można z niej zrobić cudowne desery a nawet coś w rodzaju sernika . Nie wierzycie? Koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni! Zobacz przepis na budyń jaglany z rabarbarem i orzeszkami Kasza jaglana ma czasami lekko gorzkawy posmak. Aby go nie było trzeba kaszę najpierw wypłukać dobrze w zimnej wodzie a następnie sparzyć wrzątkiem
Smaczna PyzaJako, że idą Święta Wielkiej Nocy, postanowiłam zrobić Babę jak się patrzy. Przepis znalazłam w zeszycie mojej ciotki. Zmieniłam tylko wypełnienie baby, bo w orginale są tylko rodzynki, a ja dałam żurawinę i rodzynki korynckie, bo mniejsze. Składniki: -3 i pół szklanki maki pszennej typ 500 MŁYN KOPYTOWA -5 dag świeżych drożdży piekarskich -6 roztrzepanych żółtek -pół szklanki drobnego
Z Kuchni Do Kuchnizostał uruchomiony wolnowar. Poza tym kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się tym przepisem składniki 1 perliczka 1-2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk
Stare Garypomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na obiad w tygodniu. Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy Drukuj przepis Składniki 2 duże czerwone papryki 4 małe pietruszki 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki, czy w butelkach) 2 średnie cebule 2 łyżki masła 4 duże ząbki
CoolinarniePLrobię je czasami, a co, przecież przez brak cierpliwości nie pozbawię się smacznej zakąski :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 10 foremek: 4 łyżeczki żelatyny 0,5 litra wywaru warzywnego 2 puszki polędwiczek z łososia w sosie koperkowym Super Fish Prestige garść
Blondynka GotujeŚlimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym to danie, którego nietypowa forma może zachęcić dzieci do jedzenia. Potrawa jest jednocześnie delikatna i wyrazista, a co najważniejsze całość
Poezja smakusłonecznej Hiszpanii dzisiaj zapraszam na moją wersję jednego z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej paellę. W Hiszpanii z paellą jest trochę jak u nas z bigosem - ilu kucharzy tyle przepisów. Ja proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania
Wyprawy kulinarneBrokuł, ciasto francuskie, papryka.. No dobra! W takim razie jest myśl! Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie! Ale smakuje genialnie! To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw w cieście francuskim ciasto francuskie (ja kupiłam gotowe) pół papryki czerwonej pół czerwonej cebuli średniej wielkości brokuł 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 20 dag sera żółtego 1 białko
Kuchnia moimi oczamiPrzedstawiam Wam przepis na bardzo prostą pastę serbską AJVAR która urzeka smakiem i aromatem. Pieczony bakłażan i papryka łączy się z pomidorami i czosnkiem i w moment mamy idealną pastę na np. chrupiący chlebek, do makaronu czy jako baza do aromatycznego gulaszu czy farszów. Ze swojej strony dodam suszone pomidory by dodać ich niesamowity aromat do już znanego połączenia smakowego
Kuchnia PROzdrowotnabardzo efektowne ciasto. Wyszło naprawdę bardzo fajnie, a całość dopełnił smak kiwi :) Jest to ciasto idealne dla fanów nie do końca słodkich ciast. Nuta cytryny jest rewelacyjna. Polecam :) Przepis z książki "Moje wypieki i desery". Bardzo dziękuje za inspirację :) SKŁADNIKI: CIASTO: 220 g mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 120 ml mleka 150 g cukru 2 łyżeczki proszku
Serce zamknięte w formie pysznościMój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) : kruche ciasto - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła - 2 łyżki
Kuchnia Ellieużywam masła do smarowania kanapek. Jeśli już muszę to smaruję pieczywo masłem roślinnym. Zamiast tego staram się urozmaicać swoje posiłki przygotowując różne pasty do pieczywa. Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pastę z sera feta i czerwonej papryki. Może stanowić główny składnik kanapki, albo właśnie pełnić rolę smarowidła ;-) Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy
W kuchni Katie