przepisy z cukinią - 1500 przepisów (strona:14/100)

Cukinia faszerowana warzywami 200

Cukinię mogłabym jeść niemal codziennie. O ile sama w sobie jak na mój gust jest mdła, i brakuje mi w niej wyraźnego (ostrego) smaku to w połączeniu z innymi dodatkami smakuje rewelacyjnie. O ile zimą jest to towar wręcz luksusowy ( ceny dochodzą do 15-20 zł za kg), to w sezonie wiosenno-letnim pozwolić na nią może sobie każdy :) Cukinia(...)rewelacyjnie smakuje w połączeniu z pomidorami w postaci zupy krem , którą bardzo często przygotowuję w sezonie jesiennym. Idealnie sprawdza się też  jako dodatek do sałatek . Faszerowana  cukinia z powodzeniem może stanowić samodzielne danie podane na obiad bądź na kolację. Cukinia faszerowana warzywami jest przepyszna i mało kaloryczna. Polecam. Składniki: 3 cukinie 10 pieczarek 1 czerwona papryka

Pobite gary Barbary
Wegańskie kotlety z cukinii 449

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach.  Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące(...)zewnątrz, a w środku miękkie.  Kotlety z cukinii Składniki (na 8 średnich kotletów): 600 g cukinii (2 średnie cukinie) 5 łyżek bułki tartej* + bułka do obtoczenia 3 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Zetrzyj cukinie na małych okach tarki

wegujemy
Pide z cukinią i fetą 181

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci(...)Seal "Istanbul" :)Taka cukinia doprawiona słoną fetą i pikantnym chilli smakuje wyśmienicie. Trzy składniki i nie potrzeba już nic więcej :) Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania do akcji Emilii "Turcja od kuchni". Co ciekawe, tematem naszego wirtualnego pichcenia miało być lahmacun, które w oryginale przygotowuje się z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony

Chilli Czosnek i Oliwa
Smażona cukinia na ostro 207

Wiecie, że jestem ogromną fanką cukinii (ze względów smakowych - tu garść cukiniowych przepisów KLIK! , jak i zdrowotnych -  tu kilka ciekawostek KLIK!  ). Tak usmażona cukinia będzie świetną przekąską, przystawką lub dodatkiem - np. do mięs :) Gorąco polecam! SKŁADNIKI (jako dodatek 4 porcje - 1 porcja 45,5 kcal!) 300 g cukinii 1 pęczek dymki (biała i zielona część) 3 ząbki czosnku(...)czerwona papryczka chili 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy i bez obierania kroimy w słupki (wielkości kciuka). Skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy tymiankiem i odstawiamy na kwadrans. Czosnek, dymkę i papryczkę siekamy na plasterki. Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni i na małym ogniu przesmażamy cebulkę z czosnkiem i chili. Dodajemy cukinię, zwiększamy ogień

Moje Kuchenne Rewelacje
Jesienny keczup z cukinii 173

Mówi się, że od przybytku głowa nie boli, ale jakoś tego roku nie mogę nadążyć żeby przetworzyć cukinię :), moja siostra obdarowuje mnie nimi w przekonaniu, że nie dam się im zmarnować, a że ja nie lubię zawodzić to z potrzeby chwili i zalegających cukinii powstał keczup z cukinii. Jest super smaczny i co ważne zdrowy, bo wiemy co zawiera!. Ilość(...)przypraw, pikanterię i smak możecie sami dowolnie modyfikować wedle upodobania Waszych kubków smakowych. Na zdrowie!. Ja miałam różne rodzaje cukinii, zarówno jeśli chodzi o kolor, jak również o wielkość, najsmaczniejsze są te mniejsze z miękką skórką, ale duże też się nadają. Składniki na ok. 13-14 słoików "dżemowych", takich o pojemności ok. 220 ml 3,2 do 3.5 kg cukinii

Apetyczna babeczka
Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana 179

kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna w smaku i nie zdominuje dania, jak mogą to zrobić inne strączkowe.  Dziś parę słów o cukinii, czy kabaczku, jak jest ona nazywana w niektórych regionach Polski. Tak, zgadza się- cukinia i kabaczek to tylko dwie nazwy tej samej rośliny;) Cukinia jest łagodna w smaku, lekkostrawna. Dzięki(...)Jakie ma więc wartości odżywcze? Zawiera żelazo, magnez, wapń i potas (szczególnie ważny dla organizmu po wysiłku fizycznym lub podczas upałów, gdyż powodują one utratę potasu drogą pocenia się). Cukinia ma też sporo witamin: B1, B2, C, PP i K. Jest też cennym źródłem karoteny, czyli prowitaminy dla witaminy A.  Co więcej, cukinia to warzywo, które umożliwia detoks

Wegańska kuchnia orientalna
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 188

wersja jest niskokaloryczna ze względu na wybór mięsa z indyka i niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Co nie znaczy, że to danie smakuje jak jałowe dietetyczne potrawy. Nic podobnego! Cukinia jest pełna smaku, lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g(...)pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej bazylii  2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 100 ml passaty pomidorowej 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cukinie dokładnie umyć i odciąć im kapelusze. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć jak najwięcej miąższu, zostawiająć ścianki grubości do 1 cm. Jeśli używamy cukinii podłużnych należy je przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ

DefinicjaSmaku
Carbonara z cukinią 226

Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek w postaci cukinii. Jednak dodatek cukinii to nie jedyna modyfikacja w stosunku do klasycznej carbonary. W tym przepisie nie użyjemy śmietany :) No dobrze, to aby się dłużej nie rozwodzić nad tym tematem, poniżej podaję(...)listę składników i przepis. Składniki makaron do spaghetti 6-7 plastrów boczku 1 mała cukinia 2 jajka 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa Carbonara z cukinią – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie nam się gotował makaron, na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojony czosnek, a następnie przesmażamy pokrojony w paseczki boczek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Curry z kalafiora i cukinii 260

Curry z kalafiora i cukinii z mlekiem kokosowym, z ryżem jaśminowym lub ryżem basmanti to moja propozycja na zdrowy i sycący obiad lub kolację. Danie jest bez mięsa, bez glutenu i bez nabiału. Świetne dla wegetarian i wegan oraz wszystkich tych, którzy ograniczają ilość mięsa w swojej diecie. Intensywny kolor żółtego curry otrzymujemy dzięki przyprawie curry oraz obecności szafranu. Szafran(...)używamy na całe danie tylko 0.5 g, czyli mniej jak 1 g). Szafranu nie powinny spożywać także kobiety w ciąży. Składniki: (4-5 porcji) 2 duże cukinie – ok. 800 g do 1 kg w sumie 600 g kalafiora 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule (ok. 350 g) 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 200 ml wody

Moja Delicja
Bób z cukinią 126

Bób z cukinią Gotowy bób z cukinią Składniki 500 g bobu dwie niewielkie cukinie 4 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka miodu czosnek Sposób przygotowania Bób gotujemy z ząbkiem czosnku w osolonej wodzie, a  następnie  obieramy z łupin i wkładamy do miski.  Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy(...)niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.  Na tą samą patelnię wrzucamy

Miód i pieprz
Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu 317

Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu najlepiej smakuje w upalny dzień. Super sprawdza się na lunch (można zapakować ją w pojemnik i zabrać do pracy czy szkoły). Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Czerwony ryż ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego(...)sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia odświeża całość. Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu: 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie lub 1 duża 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego

Poezja smaku
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ – FIT, BEZ CUKRU, BEZ MĄKI 456

Lubicie cukinię ? Ja bardzo! Kiedy tylko zaczyna się sezon zaraz pędzę na targ, by zaraz potem przygotowywać z niej przeróżne smakołyki. Risotto z cukinią , cukinia faszerowana , zupa krem z cukinii , placki z cukinii albo przeróżne zapiekanki. Dziś postawiłam na słodkości i przygotowałam genialne ciacho, które totalnie podbiło serca domowników. Ciacho jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Zamiast mąki wykorzystałam(...)daktyle. Dzieki takim zamiennikom ciasto jest świetnym pomysłem dla osób na diecie albo osób z alergiami pokarmowymi. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI: ( tortownica 18-20 cm ) * cukinia – ok. 250 g * płatki owsiane zmielone na mąkę ( do kupienia TU ) – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 3 łyżki * miękki banan

Ostra na Słodko
Pikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup 205

Pikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup Doskonały sos kanapkowy z cukinii , można by powiedzieć ketchup z cukinią . Mimo ,że sceptycznie zabierałam się do jego wykonania , to efekt przerósł oczekiwania , sos mimo znacznej ilości octu w przepisie , nie ma octowego smaku , którego ja osobiście nie znoszę . Wychodzi pyszny-taki akurat ,wręcz obłędny , a moi chłopcy stwierdzili ,że to ketchup doskonały(...)Zwał jak zwał , dla jednych sos , dla innych ketchup , najważniejsze ,że robi furorę . No i przy okazji jest gdzie zagospodarować nadmiar cukinii . Składniki : 2 średniej wielkości cukinie ( takie bardziej duże niż małe ) 4 cebule – też średnie 4 słoiczki małego koncentratu ( robiłam na biedronkowym ) 2 czubate łyżki soli 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki

Ogrodnik w podróży
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy 460

Koleżanka z pracy przyniosła ketchup domowy do pracy. Robi go z mężem co roku. Gdy skosztowałam okazał się pyszny. Trudno mi było uwierzyć, że jest z cukinii. Postanowiłam go zrobić. Jest trochę roboty, jak to z przetworami, ale naprawdę warto! Gdy wzięłam już zrobiony przeze mnie ketchup na grilla do sąsiadów to miał największe wzięcie. Goście dosłownie wszystko chcieli(...)polewać :) Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Składniki: 3 kg cukinii (obranej i bez pestek) 1 kg cebuli 4 papryki czerwone 800 gram przecieru pomidorowego (dałam 700 gram przecieru i 100 gram koncentratu pomidorowego) 2 garści soli do przetworów 4 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 kopiaste łyżeczki cayenne Ketchup

Pyza i Surówka
Cukinia faszerowana mozzarellą i łososiem z warzywami 247

Uwielbiam połączenie cukinii z łososiem. Do tej pory była to zwykle cukinia grillowana. Tym razem pomyślałam, że można by moje ukochane warzywo nafaszerować łososiem, dodałam mozzarellę i warzywa i wyszło naprawdę pyszne danie. Polecam - wypróbujcie ten przepis. SKŁADNIKI 4 niewielkie cukinie  150g łososia wędzonego  (na zimno) 2 kulki mozzarelli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 duży pomidor(...)ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odcinamy końce i przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ. Mozzarellę, łososia i warzywa kroimy w małą kostkę i mieszamy w misce. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Napełniamy cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Zapiekamy przez 20-30 minut. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
NADZIEWANE CUKINIE 171

NADZIEWANE CUKINIE Dzisiaj dzielę się z Wami, pomysłem na szybkie nadziewane cukinie. Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam cukinie, chyba w każdej postaci. Nadziewana cukinia, to też u mnie zawsze taki obiad, typu nie mam nic w lodówce, nie chce mi się gotować itp. Zerknijcie, jak zrobiłam ten obiad, a być może się zainspirujecie. SKŁADNIKI:  - 1 duża cukinia(...)dwie małe - 1 paczka mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 100 g komosy ryżowej białej - po 1 jajku na połówkę cukinii - 1 szalotka - chili - 2 jajka - 2-3 łyżki serka śmietankowego - 3-4 łyżki masła dodatkowo: posiekane migdały do posypania Na maśle podsmaż czosnek i posiekaną szalotkę, dodaj szpinak i serek śmietankowy, dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną komosę

SMYKWKUCHNI
Placki z cukinii 151

Cukinia okazuje się warzywem genialnym :) Można z niej zrobić bardzo dużo rzeczy. Do tej pory znałam leczo i cukinię panierowaną. Teraz poznaję placki, ketchup i dżem. Rewelacja. Dziś przepis na placki z cukinii. Zaskakująco pyszne. Efekt lepszy niż się tego spodziewałam. Składniki na placki z cukinii (3 porcje): cukinia około 900 g 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek mąki(...)jajka cebula 2 ząbki czosnku garść koperku sól pieprz Cukinię wyszorować i odciąć końcówki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć przez sito nadmiar wody z cukinii. Przecisnąć czosnek przez praskę, a cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać. Dodać do odsączonej cukinii. Wbić jajka, dodać

Karola gotuje
Lekki bigos z cukinii 250

Lato to mój ulubiony czas jeśli chodzi o gotowanie. Świeże warzywa na działce = dużo możliwości. Dziś miałam ochotę na coś lekkiego. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii. Zobaczcie sami co wyszło;) Lekki bigos z cukinii 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną(...)papryka zielona i czerwona mały por 2 pomidory łyżeczka słodkiej papryki 3 średniej wielkości marchewki natka pietruszki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 dag wiejskiej kiełbasy sól, pieprz, łyżeczka vegety Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm.  W garnku gotujemy szklankę wody wymieszaną z vegetą lub szklankę bulionu warzywnego. Wrzucamy

Kuchnia moimi oczami