 Francuska przystawka z buraczkami i śledzikiem 225
Francuska przystawka z buraczkami i śledzikiem 225Śledzie lubią towarzystwo buraczków, a buraczki śledzi - to bardzo zgrany i smaczny duet, dziś w towarzystwie serka Apetina i ciastka francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola 1 mały buraczek 1 słodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć
Jadło i czytadło ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą 293
ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą 293składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca
Domowy Smak Jedzenia Ekspresowe rogaliki z masą makową 275
Ekspresowe rogaliki z masą makową 275godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka
moj przepis na Rogaliki z pastą jajeczną 201
Rogaliki z pastą jajeczną 201kanapie . Wy też tak macie? Przychodzi wieczór. Cisza ,spokój , tylko telewizor bębni . Patrząc na te niekończące się powtórki chce się coś przekąsić lekkiego bo noc . W takiej sytuacji wykorzystuje ciasto francuskie gotowe. Skladniki 10 szt ! opakowanie ciasta francuskiego 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie jajka drobno siekam, rozgniatam, każdy ma swoją technikę rozdrabniania jajek . Można
Eli Gotowanie Parowki z nadzieniem w ciescie francuskim 238
Parowki z nadzieniem w ciescie francuskim 238mawia moja kolezanka Danusia- z ciasta francuskiego mozemy zrobic wszystko, dlatego zainspirowala mnie do zrobienia dzisiejszej kolacji.Parowki z nadzieniem w ciescie francuskim. Szykujemy farsz: Scieramy pieczarki na tarce, miekki ser, I kroimy szczypiorek Ciasto francuski krojemy na szesc prostokatow.Kladziemy farsz I parowke. Skladamy I przysciskamy boki- do sklejenia. Parowki kladziemy na forme wylozona papierem, do nagrzanego
Smaki Edyty Przekąska z oliwek w cieście francuskim 734
Przekąska z oliwek w cieście francuskim 734KROKAMI zbliża się Sylwester, to taka przekąska będzie w sam raz na przyjęcie. Poza tym bardzo pasuje do piwa :) Składniki: słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową 1 ciasto francuskie 1 jajko drewniane patyczki do szaszłyków Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek Na środku paska położyć oliwkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com Tarta z porem i boczkiem 201
Tarta z porem i boczkiem 201Uwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim. Tarta z porem i boczkiem - 1 op. ciasta francuskiego - 2 pory - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 18% - tymianek - sól - pieprz - oliwa - masło Przygotowanie: Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki(...)dusimy na maśle. Boczek i por odstawiemy do ostudzenia. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę i przyprawy dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej boczek i por przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut
Kulinarne życie Paluchy z parmezanem-błyskawiczne 210
Paluchy z parmezanem-błyskawiczne 210bardzo chrupiace i delikatne,a przygotowanie ich zajmie zaledwie kilka minut.Okrawki jakie mi pozostaly po wycieciu rybek,ponakladalam jeden na drugi i wywalkowalam prostokat na lekko omaczonym blacie.Skladniki:ciasto francuskie z rolki ( u mnie z okrawkow)starty parmezan moze byc rowniez mak lub sezamsol gruba morska1 zoltko rozmacone z lyzka mleka Wykonanie:Przygotowany blat ciasta francuskiego (pozostawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Roladki rybne ze szpinakiem 374
Roladki rybne ze szpinakiem 374Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę(...)rybę kroimy w paski. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę. Następnie nakładamy ostudzony farsz i całość zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
MarcinChef Proste ciasteczka truskawkowe 259
Proste ciasteczka truskawkowe 259Dziś początek truskawkowego weekendu na ciastkożercach (trzeba korzystać póki jeszcze są!). Ekspresowa i pyszna propozycja: ciasteczka-pierożki truskawkowe z ciasta francuskiego. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany :) Składniki: gotowe ciasto francuskie truskawki cukier puder Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką. Truskawki
Ciastkozercy Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 231
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 231Kupiłam szynkę szwarcwaldzką bo chodziła za mną i wołała: "Weź mnie!". No to wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 281
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 281ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY
Z Majeczką w kuchni Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita 237
Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita 237Robiłam już kiedyś ten placek tylko z ciastem francuskim [ klik ] . Oryginalna spanakopita jest z ciastem filo i tym razem tak właśnie zrobiłam. No i teraz mam porównanie czyli chrupiące placki ciasta filo mnie urzekły, polecam wypróbujcie koniecznie ale ten z ciastem francuskim też jest przepyszny. Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Sałatka we francuskich kokilkach 375
Sałatka we francuskich kokilkach 375opakowania gotowego ciasta francuskiego1 jajkodowolna sałatkaSałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób.Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem aż 18 szt.). Kółka wycięte
Świat Domowej Kuchni Tarta z łososiem na szpinaku 186
Tarta z łososiem na szpinaku 186Łosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy
ChilliJemy