przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:182/421)

MAZUREK KAJMAKOWY LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 600

Mazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel

Ola la LCHF
Życzenia na Wielkanoc od Aleex 140

duchowość gdzieś nam umyka, rozmywa się między kolejnymi obowiązkami. Warto w tym świątecznym czasie na chwilę się zatrzymać, zastanowić się nad sobą – swoim życiem, relacjami z ludźmi, swoimi dążeniami. Wielkanocny stół nas jednoczy, warto tę wspólnotę wykorzystać na odbudowanie I wzmocnienie więzi rodzinnych. Są one bardzo ważne w codziennym życiu. Niech nadchodzące święta sprawią, że w Waszym życiu zagości miłość

W mojej kuchni
Pascha Wielkanocna 287

Jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych! Koniecznie musicie spróbować bo wyszło przepyszne! Przed robieniem ciasta wyciągamy z lodówki masło, jajka oraz ser aby były w temperaturze pokojowej. Składniki: 1 kg zmielonego trzy razy twarogu lub dobry jakościowo ser z wiaderka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 5 żółtek 100 g suszonej

Gotuj z Mąką
rolada z sera i warzyw 205

składniki: 500 g sera żółtego w kawałku 100 g masła, miękkiego 200 g serka topionego (np. śmietankowego, z szynka) 2 jajka, ugotowane na twardo 1/2 papryki

Domowy Smak Jedzenia
Mus z tuńczyka. 201

tuńczyka jest bardzo prosty w wykonaniu. Wkładając niewiele pracy można zrobić smaczne i efektowne danie. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetów czy galaret. Mus z tuńczyka  jest czymś pośrednim, wygląda jak pasztet, a zrobiony jest jak galareta. Tuńczyk to ryba o niezbyt wyrazistym smaku. Dobrze jest dodać do niego coś ,,z pazurem". U mnie są to oliwki, kapary

Codziennik Kuchenny
Szynka confit idealna na Wielkanoc 238

Zgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne jest posiłkiem bogatym, obfitującym w różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona

Kierunekuchnia
Dodatki na święta 153

już nasi przodkowie wiedzieli, że chrzan nie tylko podkreśla smak wędliny jako ostra przyprawa, lecz także neutralizuje tłuszcze i dlatego od wieków gościł na stole wielkanocnym... Oby pieczona biała kiełbaska i boczek nie poszedł nam w boki... 😁 RANKING dodatków neutralnych, pod kątem świątecznego zdrowia:  Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g Tł) Buraczki z chrzanem (podobnie jw.) Musztarda

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wielkanocny cytrynowy baranek 135

Klasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.  Składniki: Ciasto: 100g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny Masa śmietanowa: 200g śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki

Szalona Kuchnia Eweliny
Słodkie koszyczki 138

koszyczki, które zwiastuje wiosnę i święta. Kruche, pyszne i zarówno dzieci jak i dorośli nie oprą się nim. Nic wielkiego a ile radości przy ich robieniu. Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę każdemu z osobna radości, słońca, pogody ducha, odpoczynku, zdrowi i miłości. Niech ten czas będzie dla was chwilą wytchnienia, i da wam dużo siły. Wesołego Alleluja i smacznego jajka

wesoła kuchnia
Obsmażane jajka faszerowane wędzoną rybą 309

ostatni w tym roku świąteczny przepis. Miał się pojawić znacznie wcześniej, ale jakoś zagapiłam się. Jest zatem dopiero dzisiaj.  To przepis, który wykorzystuję nie tylko z okazji świąt wielkanocnych. Powstał zupełnie przypadkowo, kiedy nie miałam pomysłu jak wykorzystać wędzoną makrelę. Połączenie jej z ugotowanymi jajkami, a potem obsmażenie na maśle, w pierwszym momencie wydawało się dziwne. Był to jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek wielkanocny 290

Tradycyjny mazurek wielkanocny. Kruchy spód połączony z masą kajmakową to coś pysznego do kawy. Składniki:  SPÓD: 160 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 250 g mąki MASA KAJMAKOWA: 150 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel

Gotuj z Mąką
Prosta sałatka wielkanocna 411

Prosta sałatka wielkanocna i nie tylko. Tę sałatkę z gotowanymi na twardo jajkami i sosem chrzanowym polecam również jako dodatek do wiosennego, tradycyjnego obiadu. Sałatka smakuje świetnie do mięs pieczonych. Polecam sprawdzić też jak ugotować jajka na twardo oraz zerknąć na przepis na domowy sos chrzanowy na zimno

AniaGotuje.pl
Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi 199

króliczków :) Wszystkie szukają marchewek... a raczej czekoladek, które są ukryte wewnątrz muffinek. Proponuję fajny przepis na mięciutkie babeczki z lekkim aromatem waniliowym, z dodatkiem płatków czekoladowych i oryginalną dekoracją wielkanocną z masy cukrowej. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dzieciom ;) Składniki na muffinki (12 szt.): 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g  drobnego cukru

Świat Ciasta
Tsoureki, grecki chlebek wielkanocny z pisankami 192

Grecji, równie dobrze możemy postawić na inne kolory. Myślę, że chlebek udekorowany pisankami w kolorze żółtym i zielonym prezentowałby się pięknie na naszym polskim stole! :) Tsoureki , grecki chlebek wielkanocny Składniki:   500 g mąki pszennej typ 650 3 saszetki drożdży instant (21 g) 50 g cukru szczypta soli skórka otarta z 2 ekologicznych pomarańczy 2 łyżeczki kardamonu 125 ml mleka

Chilli Czosnek i Oliwa