Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:)Mięso warto upiec dzień wcześniej
Czerwona Porzeczkapasztetu? U nas nie tylko zastępuje on wędlinę, ale stanowi też pyszną zakąskę na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie - ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie bez niego nie tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski zimne. Przepis na ten pasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty
Kto ugości moich gości?może obejść się bez rybnych potraw. Podobnie jest w krajach śródziemnomorskich. Choć nie zawsze w czasie wieczerzy zachowuje się post, ryby a także owoce morza pełnią ważną rolę w świątecznym menu. W końcu dostęp do Morza Śródziemnego, a w konsekwencji do wspaniałych i świeżych morskich stworów zobowiązuje prawda? :)Dlatego Wigilia w krajach południowej Europy to prawdziwy festiwal frutti di mare
Chilli Czosnek i Oliwanabiera lekko kwaskowego smaku. Piernik jest taki jak lubię: wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki i pysznie korzenny... Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku. Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm)Ciasto:125 g masła250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody
Mia Cucina SofietaToskański placek świąteczny jest wyjątkowo „długowieczny’. Można go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce i chrupiące migdały. Smakiem przypomina najlepszy na świecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy.Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą
Moniki SmakołykiPyszne kokosowe kulki rafaello z białej czekolady - w wydaniu świątecznym - z dodatkiem skórki pomarańczowej :)SKŁADNIKI300g białej czekolady3 łyżki mleka1/2 szklanki cukru pudru100g masła2 łyżki kandyzowanej skórkipomarańczowej150g wiórków kokosowychPRZYGOTOWANIEMasło ucieramy z połową cukru. Czekoladę z mlekiem roztapiamy na parze. Dodajemy masło z cukrem, połowę wiórków i kandyzowaną skórkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 45 minut,aż masa
Moje Kuchenne RewelacjeDziś testowałam kutię i owoce suszone od Helio. Wykorzystałam je do babeczek i choć są to zwykłe babeczki to jednak po dodaniu tych produktów wyszły bardzo świąteczne. Czyli nietypowe wykorzystanie kutii a jakie smaczne. Warto jednak nie trzymać się zasad a eksperymentować.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDługo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia!Składniki na zielony sernik:1 kg twarogu z wiaderka6 jajek w temperaturze
My Culinary Artjednak pobawić się z nimi, bo efekty są piękne i apetyczne :) Będzie to też wspaniały drobiazg, jaki można ciekawie zapakować i wręczyć komuś w prezencie podczas świątecznej wizyty.Szukałam przepisu na ule i byłam zaskoczona, że tak mało ich jest. Przygotowałam zatem swoją własną wersję. Proponowane w przepisach surowe białko zastąpiłam żółtkiem utartym
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na drożdżowy świąteczny wieniec:1 jajko30 g świeżych drożdży1/4 szklanki cukru15 g cukru waniliowego2 szklanki mąki50 g miękkiego masła1/2 szklanki mlekaszczypta soliSkładniki na nadzienie:100 g suszonych śliwek100 g suszonych moreli100 g rodzynek100 g orzechów włoskich1 duże jabłkoPRZYGOTOWANIE: 90 MINWYRASTANIE: 45 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, delikatnie
My Culinary Artłatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu "Magazynu Maszkety". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdobrze. Mimo choroby, pracy i śniegu doszłam do wniosku, że nie może być tak zupełnie nieświątecznie. Chcę czy nie - mamy Wielkanoc! Postanowiłam więc jednak przygotować paschę...Pascha intrygowała mnie od pierwszych blogowych Świąt. W domu nie przygotowywało się tego smakołyku - ani Mama, ani Babcie nigdy jej nie robiły. Nie mam pojęcia, czy kiedyś próbowałam jej u którejś z koleżanek - jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniezwykle istotne było dla mnie - są dużo łatwiejsze do zabrania ze sobą niż babeczki z górą kremu na wierzchu. I dzieciom się je łatwiej je... Mogą stanowić uroczy świąteczny prezent.A jeśli nie jesteście w stanie opędzić się od cynamonu, to koniecznie przypomnijcie sobie o tych babeczkach po Świętach - zdecydowanie bowiem zasługują na uwagę.Przepis z Saved by cake Marian Keyes
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNastępna potrawa świąteczna. Łazanki. Przyznaję że uwielbiam dobrze doprawione i lekko ostre łazanki. Jest to prosta potrawa, nie zajmująca dużo czasu, którą polecam na Wigilijny stół. Rewelacyjne też, wtedy gdy nie mamy obiadu lub goście zaglądają nam do drzwi :)ZaczynamySkładniki:2 małe główki białej kapusty1-1,5 szkl suszonych grzybów400 gr makaronu łazankowegosól, pieprzolej do smażenia Wykonanie:Skroiłam dwie
Smaki Edytyfrajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć :) A wy już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :)porcja na ok 160 piernikówSkładniki:200 g masła550 g miodu250 g cukru1200 g mąki 1 opakowanie przyprawy di piernika1 łyżka kawy rozpuszczalnej4 łyżki kakao2 łyżki cynamonu2 jajka1
Niezły Młyneksię mogło, że nadaje się ona typowo do piernika i podobnych słodkich wypieków. Otóż nic bardziej mylnego, gdyż mając już jej zapas możemy zafundować sobie przepyszną śniadaniową owsiankę w świątecznym klimacie.Zazwyczaj nie lubię rezygnować z mojej ulubionej wersji z masłem orzechowym, malinami i serkiem wiejskim, którą wprost ubóstwiam. Jednak muszę przyznać, że dzisiejszej zmiany nie pożałowałam. Owsianka okazała się obłędnie
peanutbuttermonsterDzień dobry!Coraz mniej czasu do świąt Bożego Narodzenia, więc pora nastawić ciasto na staropolski piernik świąteczny! Nigdy takiego piernika nie jedliśmy, tym bardziej też nigdy go nie przygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce.Ciasto przygotowuje się bardzo prosto
Pora coś zjeśćDzisiaj przepis na kolejny domowy dodatek do ciast - tych świątecznych i nie tylko. Poza ekstraktami cytrusowymi bardzo przydaje się też ekstrakt waniliowy. Jest bez cukru więc nie dosłodzi nam dodatkowo ciasta czy innej potrawy tak jak cukier waniliowy. Można go przechowywać bardzo długo i wtedy tylko zyskuje na aromacie.ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprodukowane najczęściej ze sztucznych aromatów więc przynajmniej niektóre warto zrobić samemu. Ja już nastawiłam ekstrakt pomarańczowy i w drugiej buteleczce cytrynowy. Za kilka tygodni przydadzą mi się podczas świątecznych przygotowań.Zachęcam Was także do zrobienia innych, swoich własnych, dodatków co ciast takich jak cukier z wanilią czy przyprawa piernikowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra. SKŁADNIKI 100 g. suszonej żurawiny
W kuchennym oknie EwyTradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki
prawdziwe jedzenieDodajemy serek i mieszamy. Wsypujemy budyń lub cukier i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy żurawina albo rodzynkami. Pieczemy przez 25-30 min. w 180 stopniach. Sernik jedno-porcjowy jak świąteczny
Czarnawisienkaschłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka szwarcwaldzka. Udziec polewamy na osobnym półmisku a następnie po zastygnięciu śmietany przekładamy np. półmisek z wędliną. Bardziej doświadczeni mogą naszpikować udziec
Kulinarny karnet ChristopheraŚwiąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4 łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto: Mąkę przesiać i posiekać z margaryną
Kulinarny karnet Christopherajuż nie było nam za słodko od nadmiaru lukru to postanowiłam je bardzo delikatnie przyozdobić i przykleiłam tylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao
Kulinarne przygody GatitySpośród przepisów jakie znajdują się na moim blogu, wybrałam te, które według mnie są łatwe i dość szybkie do wykonania.Mam nadzieje, że każdy znajdzie tu coś na swój świąteczny stół :)Zapraszam.Mięsa : karczek pieczony w ziołach i winie żebraka w miodzie boczek pieczony w folii karczek pieczony w rękawie galaretka z mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka z cynamonem
Proste Potrawydrobną kostkę. Dodajemy do warzywDodajemy majonez, sól i pieprz i mieszamyW pomarańczach odcinamy około 1/4 jej części robiąc daszek...wydrążamy miąższ i w jego miejsce wkładamy sałatkę...Idealna ozdoba świątecznego stołu, na pewno spodoba się całej rodzinie...Smacznego
NaKońcuJęzykapowstanie tam oddzielny ekosystem. Piernik będziemy piec najpóźniej jakieś 8 dni przed Bożym Narodzeniem. Skoro w centrach handlowych są już choinki, a w promocji w Tesco świąteczne Mikołaje z czekolady, nie mam innego wyboru jak dorzucić
sama złodyczJednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki:2 szklanki mąki4 jajkaszklanka bakaliipół szklanki orzechów drobno
ciastkarnia na kruchym spodzieJedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz
Kolizje Smakówokazji Tygodnia Wypieków w Lidlu. Było naprawdę w czym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt.Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi Składniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika
Mania Gotowaniawłaśnie ten. Wymaga nieco pracy i sporo cierpliwości ale naprawdę warto… Kremowa masa serowa z kawałkami czekolady i rozpływającym się w ustach ganach. Sernik grzechu wartJ Polecam!!! Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche Składniki: Spód: około 450 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła 1 łyżka kakao 1/3 puszki masy krówkowej Masa serowa: 750 g sera na serniki
Mania Gotowanianiebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób na taką dynię wystarczy odrobina przypraw oraz mały trick i dynia w zalewie staje się cudownym dodatkiem i dekoracją na Świątecznym stole. Czytaj więcej
FarmażonyPost Świąteczne pierniczki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Świąteczne ciasteczka renifery pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Świąteczne pierniczki na szybko pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenich upiekłam dzisiejszy serniczek.Do upieczenia sernika zainspirowały mnie przepisy z blogów "Bake or Break" i "White Plate". Połączyłam je i wyszło pyszne świąteczne ciasto :).Składniki na 23 cm tortownicę :)CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryrodzinnych tradycji... Mistrzostwo świata w moim wykonaniu... ciasto gotowe, czeka w lodówce, a ja szukam moich foremek w kształcie choinek i gwiazdek... szukam, szukam... gwiazdki, motylki, serduszka... a gdzie świąteczne klimaty - dzwonki, choinki, renifery? No tak - nigdy takich przecież nie kupiłam :D Niedzielny rajd po sklepach zakończył się klapą. Będzie trzeba do tematu podejść kreatywnie ;) Z gwiazdek i kółek
Kraina Tysiąca SmakówSzybkie świąteczne pierniki! Składniki:- 1kg mąki pszennej- 250g cukru trzcinowego- 250g miodu- 2 jajka- 2 łyżki kakao- 2 łyżki sody- 1/2 paczki cukru waniliowego- 1 mały proszek do pieczenia- 150g masła- 3/4 paczki przyprawy do piernikówPodgrzewamy miód z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Łączymy mąkę z przyprawą i kakao. Dodajemy sodę. Mieszamy z jajkiem i miodem. Odstawiamy na godzinę. Następnie
Smaczne Zdroweświąt zostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć o potrawach jakie pojawią się na naszym stole lub w świątecznym koszyczku. Przepis ten jakiś czas temu znalazłam w gazecie, a do jego wykonania "zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole
Smaczne Zdroweokresie świątecznym zawsze robię sałatkę warstwową z dodatkiem buraczka i śledzia marynowanego ( matjasa nie lubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i jest pyszna. Można wykorzystać do niej buraczki które zostają nam z gotowania barszczu czerwonego oraz ziemniaki z wieczerzy wigilijnej. Jest rewelacyjna a dzięki kolorowym warstwą bardzo efektownie wygląda. Proporcje zwiększamy w zależności od ilości jaką
Ala piecze i gotujemnóstwa prezentów, a przede wszystkim peeełnych brzuchów i rodzinnej atmosfery! (; Dziś krótko i na temat: zapraszamy Was na tartę z makiem! Ze względu na mak danie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka
Symfonia Smakówciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki tartej). Rodzina tak upodobała sobie ten farsz , że stał się ulubionym . Czemu by więc nie zrobić z nim pieczeni świątecznej . A jak Święta to muszą być korzenne przyprawy ( czytaj piernik) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMoja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą nitką by wyszły roladki. Polecam upiec swoje wędliny, bo wiemy jakie są sklepowe. Składniki : * pół kg karkówki bez kości * pół kg szynki wieprzowej * ulubione przyprawy * czosnek * 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie
Magiczne Życie MartyKolorowych pisanek Pudrowych babek Lukrowanych mazurków Oraz stołu obfitującego w świąteczne smakołyki i mokrego dyngusa dla Was wszystkich kochani czytelnicy bloga Magiczne Życie Marty życzy Marta
Magiczne Życie MartyCześć :)Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :)Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać przepisem dla leniuchów, mimo małego nakładu pracy gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni :) Bardzo smaczne ciasto! :)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćszybko minęły :)Otrzymaliśmy 33 zgłoszenia, które przez czas trwania całego konkursu mogliście oglądać w albumie konkursowym na facebooku.Jak pewnie zauważyliście prace były świetne! Piękne zdjęcia, apetyczne słodkie i świąteczne potrawy, które chciałoby się zjeść ze smakiem :)Wybór był trudny, nagrody tylko trzy... więc postanowiliśmy przyznać dodatkowo dwa wyróżnienia i nagrodzić je małym upominkiem :)Zatem przejdźmy do sedna...MIEJSCE 1 zdobywa
Pora coś zjeśćDzień dobry!Ostatnio rozmawiając z Mateuszem doszliśmy do wniosku, że nie ma świątecznych ciasteczek kardamonowych... są cynamonowe, imbirowe, korzenne, piernikowe, a nie ma takich, które miałyby tylko w sobie kardamon.Nieco niedoceniana przyprawa prawda? Kojarzy się większości tylko z dodatkiem do kawy, a przecież można zrobić z nią ciasteczka!I tak oto obrałam kardamon, roztarłam go dokładnie w moździerzu i zabrałam
Pora coś zjeśćroku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny prezent. W szczególności, kiedy dysponujemy eleganckimi, świątecznymi foremkami, w których możemy go upiec :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwiary i nadziei. Jednym słowem, życzę Wam wszystkiego, co potrzeba w nadchodzącym roku, mając nadzieję, że moje życzenia się spełnią! Wszystkiego dobrego, kochani, w ten radosny czas :] Ze świątecznymi pozdrowieniami, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipomarańczy. Takie były czasy - wyczekiwanie świąt czy właśnie smak takich z trudem zdobytych produktów były wyjątkowe. Dzisiaj łapię się na tym, że część magii gdzieś się ulatnia, znika i świąteczny czas jest nie taki jak kiedyś. Być może po prostu jest to związane z innym odczuwaniem gdy dawno nie jest się już dzieckiem a być może dlatego, że żyjemy szybciej
Smaczna Pyzatych co nie lubią czekać na leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 szklanka mleka- 1 szklanka cukru- 1/2 słoika dżemu truskawkowego- 1/2 szklanki oleju- 3 jajka- 2 łyżeczki kakao- 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówkiPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę
Zainspirowana w kuchniweekend przed świętami, byłem wraz z najbliższymi w Berlinie. Gdzie odbywał się wielki jarmark świąteczny. Stragany uginały się od różnych smakołyków oraz artykułów dekoracyjnych. Można było poczuć nadchodzące święta. Zresztą proponuję wam jechać tam za rok. A oto parę zdjęć, które wykonaliśmy
cookplWszystkim moim wiernym czytelnikom życzę bardzo radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia, a każdy dzień w Nowym Roku niech będzie lepszy od poprzedniego :-)
pieprzny smaczekPiernik, który upiekłam w ubiegłym roku na podstawie przepisu ewylukas z cincin
Praktyczna plPamiętam, że kiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie
CiastkozercyOzdoby wykonane z masy cukrowej prezentują się równie dobrze na tortach jak i na babeczkach. Ich wielką zaletą jest fakt, iż są trwałe (znacznie łatwiej przetransportować
CiastkozercyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko
Symfonia Smaków