Dzisiejszy mój wpis dotyczy jajek faszerowanych suszonymi pomidorami i boczkiem. Jajka faszerowane doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska i królują na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Continue reading Jajka faszerowane at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plLubisz zdrowe jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich
Programista w kuchniKolejny przepis na domową wędlinę o pewnym i sprawdzonym składzie. Karczek pieczony sprawdzi się idealnie na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale i na Wielkanoc czy różnego rodzaju imprezy jak imieniny, chrzciny, komunie itp. A na co dzień doskonały zamiennik sklepowych. Przepis podobnie jak ten na znaną już Wam roladę z boczku i pasztet LCHF pochodzi z mojego domu rodzinnego
Ola la LCHFbabką cytrynową i była tak dobra, że postanowiłam zrobić swoją pierwszą. Jak się okazuje, jest ona bardzo prosta w wykonaniu i skoro babka przeszła pozytywnie test, będzie pieczona na Wielkanoc. Bazowałam na przepisie, który jest na margarynie „Kaśce”. Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki4 jajka2 szklanki mąki pszennej2 cytryny 1 łyżeczka proszku […] Artykuł Babka cytrynowa z lukrem pochodzi
Pink EnvelopePoza babką cytrynową nie piekłam nic innego na Wielkanoc. Dziś przygotowałam swój pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od Kaś, i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy ;) Składniki na spód60 g orzechów włoskich60 g […] Artykuł Pierwszy mazurek pochodzi
Pink EnvelopeWielkanoc moja mama zrobiła zawijany omlet z mięsem mielonym i z warzywami. Ciekawie prezentował się na naszym stole, a jeszcze lepiej na talerzu :) Danie nie jest trudne w przygotowaniu, jedynie na co trzeba uważać to przy zawijaniu. Jeszcze lepiej smakował na drugi dzień, kiedy smaki się połączyły ze sobą. Składniki omlet250 g […] Artykuł Zawijany omlet pochodzi z serwisu Pink
Pink Envelopegonitwie po sklepach, z przepoconą listą zakupów (żeby to chociaż jedną!), sprzątaniu i wymyślaniu potraw, chciałam tu podsunąć kilka swoich sprawdzonych przepisów. Mam nadzieję, że coś Wam […] Artykuł Wielkanoc pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeŚnieg spłatał Nam figla, byśmy poczuli się bardziej w klimacie pierników i karpia, niż Wielkanocy :) Mimo tego zimowego akcentu, życzę Wam przede wszystkim spokojnych świąt, udanych babek, pełnych koszyków jajek i miłej atmosfery przy świątecznym stole. Widzimy się zaraz po świętach :) Wesołego Alleluja! Artykuł Radosnych świąt! pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeZupa nie tylko na Wielkanoc. Składniki kilka kawałków białej kiełbasy 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 4 liście laurowe 2 cebule 2 łyżki masła kilka plasterków wędzonego boczku 4 ziemniaki pół litra zakwasu na żur 200 ml kremówki sól pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan 6 jajek świeży majeranek do dekoracji Przygotowanie Kiełbasę
R'n'G KitchenMagda Sianie rzeżuchy niezmiennie kojarzyć będzie mi się z Wielkanocą. Pamiętam jak w dzieciństwie rozkładałyśmy z mamą watę, siałyśmy nasionka, a potem obserwowałyśmy jej wzrost. A najlepsze jest to, że jako mały niejadek, nie lubiłam jej smaku i zazwyczaj wyrośnięta szła na zmarnowanie. Teraz jest zupełnie inaczej – rzeżucha to niezbędny dodatek do świeżego twarożku, jajek z majonezem
Smaczna StronaJeśli szukasz prostej ale niezwykle efektownej babki bezglutenowej na Wielkanoc, to świetnie! Właśnie taka jest babka kasztanowa z czekoladą, na którą przepis znajdziesz poniżej. Bezglutenowa babka wielkanocna jest pyszna i mocno czekoladowa a przepis wyjątkowo prosty dlatego jestem przekonana, że nie trzeba ograniczać się do świąt i można ją upiec kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę. Bezglutenowa babka wielkanocna
Book of spellsJeśli chodzi o Wielkanoc, to jest to chyba ostatni zaległy przepis. Co prawda nikt nie zabroni Wam przygotować szynki w galarecie na inną okazję, ale nie oszukujmy się- jest ona przede wszystkim kojarzona właśnie z tymi świętami. Zapiszcie sobie i wykorzystajcie przy najbliższej nadarzającej się okazji. Nie wiele z nią roboty, zwłaszcza jeśli gotujemy rosół i mamy go na tyle
Kuchnia w czekoladzieNiedługo Wielkanoc. czas pomału mysleć o tym co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania. Jedną z moich propozycji jest Tarta z żurkiem Składniki: CIASTO KRUCHE: 400 g mąki pszennej 200 g masła schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka soli 6 łyżek wody FARSZ: 4 cebule czerwone 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu biała kiełbasa
Kuchnia w oparachmożliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki z majonezem. Niestety po zjedzeniu wszystkiego ze stołu na brzuch jest pełny i ciężki dlatego w trakcie jedzenia należy wziąć Es pumisan Max . Dzięki wysokiej dawce symetykonu
Kuchnia w oparachmożliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki z majonezem. Wykorzystałam do babki majonez Winiary . Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli
Kuchnia w oparach