pierniczki piekę zawsze na święta Bożego Narodzenia,są bardzo smaczne,po kilku dniach są już miękkie .Można je upiec zaledwie kilka dni przed świętami.Zawsze piekę ich dużą ilość bo mam do nich dużą słabość. Składniki : 1 kilogram mąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody
Bajeczna Kuchniapiekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili ;) ale też, żeby Was drodzy Czytelnicy na Święta zainspirować ;) dodatek chili w wypiekach ostatnimi czasy bardzo mi się podoba, spróbowałam więc i tu :) i zachwycona w dalszej kolejności smażyłam przepyszne TE pankejki , którymi już Was częstowałam
Kolorowy Przepisownikgęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina na Świętego Marcina”, gęś wreszcie też zawitała na nasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta Niepodległości. Na stole króluje u nas gęsina pod postacią pasztetu z gęsi z żurawiną. Lubicie domowy pasztet? My bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBożego Narodzenia, życzę Wam dużo nadziei, refleksji i magicznej atmosfery. Prawdziwych wzruszeń, miłości i szczerych przyjaciół. Melodii kolęd i migoczącej choinki. Zasłużonego odpoczynku. Kojących i wartych zapamiętania Świąt :) Wyszeptane w biegu, zapisane w śniegu, niech się spełnią Wam wszystkie marzenia te dalekie i bliskie
Kuchnia Pani WiosnyPowoli chyba muszę zaakceptować myśl, że święta się skończyły i znów nadeszła szara rzeczywistość do następnych świąt jeszcze daleko a mnie lenistwo życiowe jakoś nie opuszcza. Więc wraz z padającym za oknem śniegiem - wierzcie lub nie ale u mnie własnie coś tam z nieba pada - biorę się do roboty. Gotuje dziś eintopf - serbski bigos - pyszny... idealny
sierotka maRysia w kuchnitrunki. Ale dorzucić do zdrowego rozsądku coś na usprawnienie wątroby i tych podobnych narządów i święta zaliczone. Zatem życzę wszystkim smakołyków, smakołyków i jeszcze raz zdrowia, spokojnych świąt i sympatycznego przywitania Nowego Roku
Right Behind The KitchenMakowiec w wielu domach piecze się tylko na Święta, ale u mnie pojawia się on w ciągu całego roku. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się(...)upieczenia spodów. Wiem, że zaraz pojawią się głosy krytykujące używanie masy makowej więc od razu mówię, że czasem używam ale tylko masy z puszki. Ta z torebek sprzedawana przed Świętami jest przeważnie kiepskiej jakości. Tort sam w sobie był bardzo smaczny. Mak i kawa fajnie ze sobą współgrały a kwaśne wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafakt, że makaron ma swój dzień, "przecież to tylko jedzenie, mamo, jak może mieć swoje święto?!". Ano może, i to światowe... Spaghetti wieczorem jedliśmy nie z okazji tego święta, tylko z okazji bardzo zajętego dnia, w którym nie było czasu na gotowanie obiadu. U nas jest to danie ratunkowe, bo super ekspresowe, a jednak pożywne, więc nadaje się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEskórki) jajka jabłko Składniki wymieszałam. Dodałam sól,pieprz,łyżkę musztardy dijon, łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu bałkańskiego. Sałatka gotowa, idealnie pasująca do kanapek. Nie tylko od od święta a wręcz na co dzień. Smacznego
potrawyregionalnesię przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np. rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto
potrawyregionalneczasu. Zabieg był mało inwazyjny i w sumie w szpitalu spędziłam jedynie dwie doby, jednak po takim zabiegu należy zachować ścisłą i dość restrykcyjną dietę. Dlatego też minione Święta nie były dla mnie miłe, ponieważ nie mogłam zjeść żadnej z tradycyjnych wigilijnych potraw, a w pozostałe świąteczne dni musiałam ograniczać się do wybranych, delikatnych dań. Możecie sobie wyobrazić(...)katorga dla kogoś kochającego jedzenie i na dodatek prowadzącego bloga kulinarnego?! To było na prawdę duże wyzwanie! Brak możliwości skosztowania tych wszystkich pyszności odjęło mi radość Świąt, mimo że spędziłam je w domu rodzinnym. Pewnym pocieszeniem było dla mnie przygotowanie kilku jadalnych prezentów dla rodzinki, o których mam nadzieję wkrótce uda mi się napisać. Uważam takie kulinarne upominki
Codzienne GotowanieŚwięta za pasem i czas na białą kiełbasę . Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego specyfiku .Tak mówiła moja babcia ,mama i ja za nimi powtarzam. I tak jak One, ja robię ją sama. Jest to naprawdę banalnie proste, łatwe i o niebo smaczniejsza od kupowanej. Co najważniejsze wiem co tam jest i co jemy. Składniki
Eli Gotowanieszklanka = 0,25 l) 1 szklanka cukru 2 jajka 70 g margaryny 1 łyżka czubata miodu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie na święta można dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika Masa : 1/2 l mleka 4 czubate łyzki kaszy manny 1 szklanka cukru 1 jajko 250 g masła lub margaryny sok wyciśnięty
cucinareZeszłoroczne dzieło. Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je powtórzyć, albo wyjść ciut dalej..ale o tym kiedy indziej. Składniki(...)uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość płynne. Następnie przekładamy je do kamionki, lub stalowej miski i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na leżakowanie w zimnym miejscu. I tak aż do świąt. Piec można tydzień wcześniej, ale jak obiecałam o tym będzie później
Karczma Honoriettymnie na święta, dokładnie na wigilię. Uwielbiam te chrupiące warzywa i rybę która przejdzie ich smakiem. Może więc na waszych stołach również pojawi się w czasie świąt. Składniki: Dowolna ilość filetów rybnych ( ryba jaką kto lubi ) Kilka marchwi Korzeń pietruszki Korzeń selera Cebula Olej Koncentrat pomidorowy Sól Pieprz Cukier ( dla podkreślenia smaku, około 1 łyżeczki ) mąka Woda
Smaki Ewy