przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:49/765)

Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 338

aromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z różnymi dodatkami które lubimy, np. z konfiturą z czerwonych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 179

bowiem podkręciłam ich smak świeżym tymiankiem a podałam z przesmażoną szynką parmeńską i cebulką. Wyszły obłędne. Wiem, że w niektórych rejonach jada się ruskie pierogi w Wigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach(...)gałką muszkatołową, skórką z pomarańczy i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość gotujemy jeszcze 5-7 minut. Następnie kompot przecedzamy, podajemy ciepły napój z plastrami pomarańczy. Smacznych Świąt życzy Wam Klaudia. Po więcej świątecznych inspiracji zapraszam na stronę: http://mojpieknystol.pl

Mango Papaja
Śledzie marynowane w zalewie imbirowej i kwasie buraczanym z korzenną przyprawą 179

ledzie na Święta muszą być... tak samo jak i po Świętach :), np. marynowane w kwasie buraczanym i zalewie imbirowej, do podania z ulubionymi dodatkami. Porcje: 5 Czas przygotowania: min. 6 godzin Składniki: 150 g śledzi z zalewy solankowej  a’la matjas, 150 ml kwasu buraczanego , 150 ml zalewy z marynowanego imbiru, 1 cebula czerwona, 1/2 łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Wegański piernikowy sernik 182

środkowej półce piekarnika, wystudź i schowaj do lodówki, bo jak znam życie to Twoje Miśki zjedzą jeszcze przed świętami :”Nie jeść, bo to na święta”- najlepiej przyklej taką kartkę Smacznego

greenscarf
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 200

szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulki rybne w zalewie octowej 155

Klasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia jako kolejna, rybna przekąska obok śledzi. Więc i w tym roku nie może ich zabraknąć na wigilijnej kolacji. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik na piwie 215

również tak pachnie świętami? Macie przygotowane świąteczne menu? Jeśli nadal zastanawiacie się nad wypiekami na zbliżające się Święta to mam dla Was najlepszy przepis na piernik z dodatkiem ciemnego piwa. Idealny, długo świeży, ładnie wyrośnięty, mocno korzenny i bardzo smaczny. Warto upiec go w okresie świątecznym. Składniki (na keksówkę 25 cm x 11 cm): 2 szklanki

Mango Papaja
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 195

Pierogi z grzybami i kapustą .Wigilijna tradycja Święta za pasem , tak więc tematyka kulinarna zawsze się nieco(...)nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już

Ogrodnik w podróży
Miodowo-korzenny schab pieczony 257

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska

Moje Kuchenne Rewelacje
Śledzie a'la milanówek 154

Moje ulubione śledzie, bez który nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt. Jest to danie, którym mogę zajadać się przez całe święta i w ogóle mi to nie przeszkadza. Pyszne śledzie w pomidorowej, lekko słodkiej zalewie z cebuli i koncentratu z dodatkiem przypraw: Śledzie należy odstawić do lodówki na kilka dni by smaki się przegryzły. Dodatkowo można je przechowywać

Mango Papaja
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 186

cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie na stałe w moim menu na święta i nie tylko.  500 gram świeżego łososia  2 jajka 1 spora cebula 1 czerstwa bułka na zakwasie łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka

AZgotuj!
Galaretka z soku jabłkowego z pieczonym jabłkiem - lekkie święta 188

Wczoraj zrobiłam galaretkę z soku jabłkowego.  Jest pyszna. To alternatywa dla tych, którzy wolą lekkie święta, a też chcą dobry deser. Przepięknie pachnie świętami.  1 jabłko cukier trzcinowy do posypania jabłek litr soku jabłkowego klarowanego ekologicznego 3 laski cynamonu 1/2 opakowania żelatyny 2 łyżki syropu klonowego nada jeszcze mocniejszej bursztynowej barwy niewielka ilość wrzątku

AZgotuj!
Mazurek wielkanocny 270

Święta Wielkanocne coraz bliżej, pewnie większość z was zaczyna zastanawiać się co na nie przygotować. Zachęcam Was do zrobienia mazurka, który jest tradycją Świąt Wielkanocnych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka

Marta Gotuje
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 195

wielu lat korzystały z własnych receptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć :) Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku

Moja Delicja
Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej 162

Makówki to u mnie obowiązkowa potrawa wigilijna i  zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis.  U mnie w domu(...)wrzucała do masy makowej oprócz drobno posiekanych bakali jednego migdała w całości, który miał przynieść szczęście temu, kto na niego trafił. W tym momencie chciałyśmy życzyć Wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższym w atmosferze miłości i szczęścia!! Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra mleka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki