przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:474/765)

Makowiec Babci 491

ępnie smarujemy białkiem wierzch ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 - 200 st.C około 30-40 minut. Ciasto musi zbrązowieć z wierzchu.Życzę smacznego!!! :-)I wszystkim moim czytelnikom życzę Wesołych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia

Anielska Kuchnia Ani
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 249

pisać, nie ma,u mnie świąt, bez tego sernika. Jest pyszny. Mój faworyt. Zawsze wychodzi!Na średnią blachę lub tortownicę 26-28 cm.Składniki muszą mieć pokojową temperaturę.- 1 kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu- 200 g masła miękkiego- 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy- 10 jaj średnich- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej- 3 łyżki czubate kaszy

Pasje Jolki
Życzenia na Boże Narodzenia 183

karpik się uśmiecha Wnet na pierwszą gwiazdę czeka Uszka dziś się przysłuchują Jak kolędę podśpiewują Barszczyk pięknie jest czerwony Zaś jak zwykle zawstydzony Zdrowych Ciepłych i Pogodnych Życzę wszystkim Świąt Radosnych, Pachnących choinką, pomarańczami.Niech wasz świat na te kilka dni zwolni tępo  i zagości w was spokój.     Basia w kuchni

Basia w kuchni
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 244

przez 15-20 minut. Wystudzone już blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową

Food Square
Życzenia świąteczne 179

Radosnych, pogodnych i spokojnych pełnych ciepła i nadzieiŚwiąt Bożego Narodzeniawszystkim życzę.

Ewa w kuchni
Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym 180

Tradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki znudziły mi się. Postanowiłam zrobić z niedocenionej kaszy gryczanej oraz z tegorocznymi suszonymi grzybami. Jest to próba generalna przed świętami :) Składniki:1 główka kapusty500 g kaszy gryczanej2 cebule400 g suszonych grzybów1 łyżka śmietany1 łyżka mąki1 łyżka masłasól, pieprzGłówkę kapusty ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudzić i ściągnąć liście. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Karp w galarecie 172

Podstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :)Składniki:1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg) 3 cebule2 marchewki1 pietruszkapół pora3 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowepół łyżeczki pieprzusólszczypta cukru do smaku1 łyżka octu1 łyżka

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny barszcz z uszkami 207

nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka kleję z mamą w Wigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :)Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa

Bon Appetit Małgorzaty
Spring Rollsy z pieczoną kaczką 172

Okres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :)Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :)Składniki na 6 sztuk:40 dag pieczonej piersi z kaczki 6 papierów ryżowych2 marchewkipor - zielona cześć2 kwadratowe serki topionesól, pieprznatka pietruszkiUpieczoną

Bon Appetit Małgorzaty
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 173

Trochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P Składniki:Ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym 175

Czas na odchudzanko po świętach :) Oto przepis na polsko - orientalną, aromatyczną zupę :) Składniki:1 duży kalafior3 duże marchwie1 cebulaświeży imbir - 2 plastryszczypta gałki muszkatołowałyżeczka currysól, pieprzzioła do dekoracjipół szklanki mleczka kokosowegooliwa do smażeniaCebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy wodą (około 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 170

Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :)Składniki na farsz:0,5 kg kurzych wątróbek1 jajko2 łyżki masła1 łyżka bułki tartejpęczek natki pietruszkisól, pieprzSkładniki na pieczoną kaczkę:1 cała kaczka2 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku1

Bon Appetit Małgorzaty
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 185

cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)Składniki:4 średnie ziemniaki2 cebule2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach1 łyżka masła - do podsmażania1

Bon Appetit Małgorzaty
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 191

jeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij: tutajPodstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutajSkładniki: Naturalny zakwas z mąki żytniej30 dag wędzonego boczku4 białe, surowe kiełbasy3 ząbki czosnku1 mała cebula2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego2 łyżeczki suszonego majeranku2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka100 ml śmietany (wystarczy 12 %)Jajka ugotowane

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 228

zamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie)  więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki:1 kg ładnego schabu bez koś3-4 pęta białej, surowej

Bon Appetit Małgorzaty