przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:472/765)

Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 197

Zarzekałam się, że poczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapach piernika w butelce 166

słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną się zupełnie wyjątkowe. Wychodzi go niewiele - zawartość słoiczka znika błyskawicznie. I chyba Świętami pachnie coraz bardziej...Syrop pierniczkowySkładniki:(na ok. 300 ml syropu)250 ml wody220 g cukru3 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka kestraktu z waniliiWodę, cukier i przyprawę do piernika zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyzwanie miesiąca: suflet 148

czekoladowe. Ale kilka dni temu, biorąc prysznic, nie tylko udoskonaliłam pomysł na sernik, który chodził mi po głowie od jakiegoś czasu (a który z pewnością upiekę jeszcze przed Świętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej pomarańczy.Z pewnością widzieliście ciasta, do których dodaje się ugotowane i zmiksowane pomarańcze lub mandarynki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 222

zdecydowanie zdominowała smak tych ciasteczek, ale to nic złego - smakują bowiem wybornie. W dodatku są cudownie mięciutkie od razu po upieczeniu - dlatego sądzę, że dziurki okażą się zbędne - do Świąt nie będzie już po nich śladu...Przepis na lukier królewski wzięłam z niezawodnego bloga Moje wypieki. Wyszedł idealny - śliczny, biały, a kiedy zastygł, nie sposób było go zepsuć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Już jestem. I krem w wyjątkowym kolorze 173

się nie chciało... Ale to chyba taki rodzicielski instynkt. Czy coś.Dzisiaj będzie zupa. Tak sobie pomyślałam, że skoro Wigilię spędziliśmy po duńsku, to zrobimy sobie namiastkę polskich Świąt. Myślałam o barszczu, ale to jednak zadanie dla wtajemniczonych. Muszę jeszcze trochę poczekać... Zamiast barszczu znalazłam na blogu Matka wariatka bardzo ciekawy zamiennik - krem z buraczków z malinami. Brzmi ciekawie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 173

mniejsze naczynie z wodą.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Tak naprawdę w folderze do publikacji mam prawie samo pieczywo. Jakieś ciasteczka ze Świąt, moja niemal dietetyczna szarlotka, i... I nie powiem co. Niespodzianka. Bardzo słodka, raczej spora, absolutnie wyjątkowa. Już niedługo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka budyniowa 311

Babki, babki... Nie ma Świąt Wielkanocnych bez babki chyba w żadnym domu. Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z wyzwaniem. Babki bowiem to mój koszmar - bardzo często wyciągam z piekarnika wzorcowe zakalce, i nie potrafię nic na to poradzić. Przestrzegam wszystkich zasad, a i tak efekt jest raczej opłakany. Jednak tym razem się udało - i to dwa razy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 224

cieszę się towarzystwem Rodzinki. Jutro będzie jeszcze o jednej pysznej babce; mam pewne kulinarne plany, ale nie wiem, co z nich wyjdzie. I czy zdążę o nich napisać przed Świętami. Zobaczymy.Tymczasem idę cieszyć się urlopem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 191

brulee.Smacznego!Mao, Tato, przyjdzie paczka! Tylko proszę się nie denerwować - tym razem to nie książki.Udało mi się wygrać u Beaty zestaw miodów - akurat by mi się przydały przed Świętami... Nic to, miody przechowują się dobrze, więc poczekają na mnie tę chwilę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki Katarzynki 200

cm.Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde.Katarzynki należy upiec i  przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach na około 1 miesiąc przed świętami.Czasami katarzynki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można

Gospodyni Miejska
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 221

Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka...Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie.Oblane słodkim, białym lukrem.Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku.Wesołych Świąt i smakowitej Święconki!Składniki:4 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2,5 łyżki majonezu;Margaryna do wysmarowania foremek

Gospodyni Miejska
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 259

Ciasteczka miodowo - cytrynowe...Delikatne, puszyste, świąteczne.O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku.I aromacie skórki cytrynowej.Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki:300 g miodu;100 g masła;150 g białego cukru;1/4 łyżeczki imbiru;3 łyżeczki startej skórki z cytryny;1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków;1/4 łyżeczki cynamonu;750 g mąki pszennej;1/2 płaskiej łyżeczki soli;2 łyżeczki sody oczyszczonej

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 365

Będąc w Gruzji koniecznie spróbujcie chaczapuri, lobio, ajapsandali, rolowanego bakłażana i szaszłyka. Ja będę powracać do gruzińskich smaków. Na blogu na pewno pojawią się przepisy – jednak dopiero po świętach.Jestem bardzo ciekawa co najbardziej Wam się podobało oceniając po zdjęciach, a czego byście nie tknęli? #blogerzywbatumi Post Kuchnia gruzińska pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sok buraczano-marchwiowy z chili 139

Czas świąt minął - czas obżarstwa :) Najwyższa pora, aby zacząć pić soki warzywne. Bogactwo witamin, które  bardzo nam się przyda po zimnie. Można je bardzo prosto i szybko wykonać w domu. Potrzebna nam do tego jest sokowirówka w niektórych koktajlach przydatny też jest blender.Dziś pokaże wam jeden z moich ulubionych soków połączenie buraka- marchwi-jabłka z dodatkiem papryczki

Basia w kuchni
Pasta jajeczna z avokado 206

Jest już po świętach i zapewne w niejednym domu  pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią niż takie tradycyjne ugotowane. Z reguły robię pasty do chleba. Tym razem jajka połączyłam z avokado, połączenie jest pyszne. Uzyskujemy pistacjowy kolor co dodatkowo oprócz smaku przyciąga wzrok. Pasta szybko znika z miseczki

Basia w kuchni