Matyjasy - 10 płatów ocet - 1/2 szkl olej - 3/4 szkl woda - 2 szkl cebula - 4 szt cukier- 2 łyżki ziele angielskie -10 szt listek laurowy - 5 szt śledzie odmoczyć z nadmiaru soli. z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem(...)skruszała, co jakiś czas mieszać ją delikatnie. śledzie wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół, na każdym płacie ułożyć trochę cebulki i zwinąć je w rulony spinając wykałaczką. Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać oliwą i przesypać resztą cebulki. Naczynie zamknąć i wstawić na 4 dni do lodówki
Camilla w kuchniZrobiłam te śledzie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Najlepiej smakują jak postoją w lodówce dwa, trzy dni. Chociaż można jeść już na drugi dzień, to dla niecierpliwych :) Ja próbowałam na drugi dzień, ale moim zdaniem z każdym dniem były smaczniejsze. Składniki: 9 średnich filetów śledziowych a'la matjas (miałam w oleju) 500 g. cebuli 1/2 szklanki oleju(...)liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 4 płaskie łyżki cukru 8 łyżek octu 1 łyżeczka soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (210 g.) pieprz do smaku ziarenka gorczycy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Odstawić na godzinę. Olej wlać na patelnię i chwilę podgrzać, dodać cebulę pokrojoną w pióra. Chwilę podsmażyć, dodać resztę składników. Cały czas mieszać. Podgrzewać około
Agusiowe smakołykiimprezach towrzyskich. Można je wyczarować w kilka minut z ulubionych składników. Koreczki w mojej wersji przygotowane są z dodatkiem słodkiego buraka, który świetnie komponuje się ze lekko słonym śledziem, ostrą cebulą i korniszonem, tworząc znakomity efekt smakowy. składniki na około 20 sztuk 5-6 płatów śledziowych w oleju 1 średni ugotowany burak 5 kromek chleba tostowego 2 cebule(...)małych korniszonów 1 łyżka soku z cytryny czarny pieprz kilka gałązek koperku dodatkowo 20 wykałaczek przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w niewielkie dzwonka. Obraną cebulę kroimy w plastry o średniej grubości. Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowanego, wystudzonego i obranego ze skórki buraka, po czym skrapiamy go sokiem z cytryny i łączymy z czarnym pieprzem
Smakowite Daniaśledziami specjalnie nie przepadam ale te choć zrobione z tego co akurat miałam pod ręką wyjątkowo mi smakowały. Spasowało mi połączenie słonego śledzia z orzeźwiającym jabłkiem. Idealnie te smaki do siebie pasowały. W ciągu tygodnia zrobiłam je dwa razy więc musiały być dobre;) Składniki: 4 filety śledziowe a'la matias kwaśne twarde jabłko 2 ogórki konserwowe 1/2 czerwonej cebuli szczypiorek(...)szklanki oleju majeranek szczypta cukru szczypta pieprzu ząbek czosnku łyżeczka soku z cyrtyny Śledzie namoczyć w wodzie na około 2 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie wymieniając wodę. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekać. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać z olejem. Dodać majeranek, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZobacz jak najszybciej przygotować prostą sałatkę z ikry lub mleczu ze śledzia ze słonej zalewy. Zarówno ikra, jak i mlecz z ryby morskiej - np. ze śledzia, można bardzo smacznie przyrządzić. Kawior z ikry ze śledzia wystarczy wymoczyć w zimnej wodzie i zalać olejem z siekaną cebulą. Jak przyrządzić mlecz ze śledzia? Tak samo.. Mlecz i ikrę można łączyć
AniaGotuje.plWigilię. Niezwykły moment, pełen wzruszeń, gdy do stołu zasiadamy w niezmienionym składzie. Na tym wyjątkowo zastawionym stole dominować będą rybki. W różnej postaci, w różnych smakach. Wśród nich pan śledź. Najprawdopodobniej w kilku wariantach smakowych. A w tym taki musztardowy. Nowość na moim stole. Gwarantuję, że na pewno zasmakuje śledziożercom. Jest to jedna z dwunastu tegorocznych wigilijnych potraw, które zagoszczą(...)moim stole. Składniki: 1 słoik płatów śledziowych Beczka Śledzi z olejem wiejskim SEKO 1 czerwona cebulka 1 czerwona papryka 12 oliwek zielonych musztarda francuska pieprz Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z oleju. Kroimy na mniejsze kawałeczki, Układamy na półmisku. Każdy płat smarujemy musztardą. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulkę w półpiórka, oliwki i ogórki w plasterki. Na śledzie wykładamy
Z Majeczką w kuchniKolejna odsłona śledzi -tym razem padło na sos chrzanowy-bardzo smaczne połączenie-wypróbujcie koniecznie Przepis zaczerpnęłam ze strony Domogród - dziękuję za pomysł Składniki:: 5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias 2-3 łyżki najlepiej majonezu 2 łyżki śmietany 18 % 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości 1 małe(...)jabłko 1 mała czerwona cebula pęczek natki z pietruszki(można dać w zamian koperek jak ktoś woli) 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie wymoczyć w wodzie ok 2-3 godz,następnie pokroić w kawałeczki (na jeden kęs). Cebulkę posiekać drobniutko,wymieszać z cukrem i posolić ,odstawiamy na kilka minut.Majonez mieszamy ze śmietaną i bardzo
Swojskie jedzonkoTUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ 8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ 9. Ryba w zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie 10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w zalewie pomidorowej PRZEPIS TUTAJ 11. Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś
Blog z Apetytemziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu. Jabłko skropiłam octem jabłkowym, który zatrzymał i wzmocnił jego smak. W sałatce użyłam śledzi matiasów, które są mięsiste, pełne smaku i po pokrojeniu zachowują kształt. Mam nadzieję, że również lubicie sałatkę śledziową i gości ona na Waszym stole nie tylko od święta. Zachęcam do wypróbowania(...)mojej wersji z dodatkiem jabłka, u mnie wszyscy byli nią zachwyceni. Składniki: 500 g śledzi matiasów 3 średnie buraki 3 - 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 1 duże winne jabłko 250 - 300 ml dobrego majonezu 5 jajek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz i sól Jak przygotować warstwową sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem? Buraki i ziemniaki
Kuchcik gotujemnie to tak już jest, że jak zrobię śledzie to zaraz znikają i do Świąt jeszcze raz trzeba od nowa zabierać się za robotę. Ale w sumie z drugiej strony tylko się cieszyć, że smakują. Gotowe ze sklepu nigdy nie będą takie pyszne i aromatyczne jak te przygotowane własnoręcznie, a jak macie dobrą wędzoną śliwkę to już po prostu bajka(...)potrzebujecie: - 8 płatów solonych śledzi a'la Matias, ok. 70-80 dag - 6 średnich cebul - 8 łyżeczek cukru - 8 łyżek octu jabłkowego - 8 łyżek koncentratu pomidorowego lub passaty - 6 wędzonych śliwek z pestką - 6 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka białej gorczycy - olej 1. Śledzie na noc zostawiamy w dużej ilości zimnej wody, w dniu następnym odcedzamy
Apetyczna babeczkajuż pisaliśmy ostatnio - śledziowe szaleństwo w pełni. Dlatego dzisiaj coś pysznego i ładnego zarazem. Przedstawiamy tatar ze śledzia, który z pewnością będzie ozdobą każdego wigilijnego stołu. Dla nieprzekonanych zapraszamy po przepis na tatar z wędzonej ryby (klik ), a dla śledziolubnych przedstawiamy przepis poniżej :) SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 filet ze śledzia kilka gałązek natki pietruszki 1 ogórek kiszony(...)średniej czerwonej cebuli 1 łyżka rodzynek 2 łyżki orzechów arachidowych niesolonych Śledzie moczymy przez minimum 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Odsączamy i kroimy drobno w kostkę. Pietruszkę siekamy drobniutko, ogórka kroimy w drobną kostkę, a orzechy kruszymy na małe kawałki. Można to zrobić w moździerzu, maszynką do mielenia kawy ( 2 obroty wystarczą) lub wałkiem do ciasta. Ring
Kuchnia od dwojgaświątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, moja wersja tradycyjnych śledzi w oleju z cebulą, z dodatkiem czerwonego pieprzu. SKŁADNIKI 3 filety matiasy, 1 cebula, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego i czerwonego, olej rzepakowy Semco WYKONANIE Śledzie moczymy w wodzie ok. 6 godzin, co 2 godziny wymieniam wodę. Następnie osuszam ręcznikiem, kroję(...)mniejsze kawałki. Cebulę obieram, kroję w piórka. Do słoika wkładam na przemian śledzia i cebulę, dodaję przyprawy, zalewam olejem. Najlepsze na drugi dzień
słodki bratekSałatka w trochę innym wydaniu, do której wykorzystałam pieczone buraki i marchewkę gotowaną. Polecam przemycać witaminy w połączeniu ze śledziami. Polecam na świątecznym stole. 3 płaty śledziowe matias 1/2 jabłka 1/2 cebuli białej natka pietruszki 1 burak pieczony 1 marchewka gotowana sól, pieprz 2 łyżki śmietany ukwaszonej 1 jajko Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję(...)twardo. Marchewkę wykorzystałam z gotowania bulionu warzywnego. śledzie kroję paski małe, połowę przekładam do miski, dodaję śmietanę jedną łyżkę, jabłko pokrojone, cebulę pokrojoną drobno, natkę, sól, pieprz i mieszam. W miseczce układam folię spożywczą i mocno dociskam do brzegów. Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję
wesoła kuchniaOstatnio w naszej kuchni przedświąteczne szaleństwo. W tym tygodniu postawiliśmy na śledzie. Zostały przygotowane na przeróżne sposoby, a jeden z nich prezentujemy poniżej. Pomysł na to danie, a właściwie przystawkę powstał z sentymentu do dzieciństwa. Michał za dzieciaka wszystko smażył na musztardzie, więc dzisiaj usmażył na niej jabłka. Jak się okazało, powstało coś mega smacznego, co stworzyło towarzystwo dla klasycznego(...)matjasa. SKŁADNIKI (na 4 porcje): 2 filety ze śledzia 1 małe jabłko 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka cukru koperek do posypania Śledzie moczymy przez minimum 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Pół łyżki musztardy mieszamy z całą śmietaną i chrzanem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy
Kuchnia od dwojgaWielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi po różną postacią. Dziś przestawiam Wam przepis na pyszne śledzie po tatarsku. SKŁADNIKI: 6 płatów solonych matiasów, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE(...)Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na ukos na mniejsze kawałki. 2. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także kroję w małą kostkę. Do salaterki przekładam cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodaję majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Przygotowaną
Tradycyjna kuchnia Kasi