kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:545/735)

Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 193

zrobiłam sernik cytrynowo-pomarańczowy na kakaowym spodzie. Do serniczka idealnie pasują macerowane truskawki - sezon już niedługo, więc trzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D Spód: 180 g krakersów 150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych )      200 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 1 i 1/2 szkl(...)soku z cytryny 5 jaj 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo. Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa

kolorowotorcikowo
SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny! 196

mleczną i białą czekoladą! Połączenie, które sprawiło, że wszyscy z przyjemnością sięgali po dokładkę! Koniecznie spróbujcie, a ja pędzę robić kolejne wafelkowe słodkości. Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×20 ) SPÓD: * kruche, kakaowe herbatniki – 250 g * orzechy włoskie – 50 g * masło – 120 g * miód – 1 łyżka MASA SEROWA: * twaróg 3x mielony – 500 g * cukier drobny(...)kakao, jajkiem i ziarenkami wanilii, wylewamy na schłodzone ciasteczka , wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego a 180C piekarnika ( z termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut. Następnie całkowicie chłodzimy już poza piekarnikiem. GÓRNA WARSTWA: Czekoladę siekamy, zalewamy gorącą śmietaną kremówką, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli

Ostra na Słodko
Tort Czarny Las 254

Taki oto tort przygotowywałam ostatnio z okazji 40 lecia ślubu moich rodziców. Tort był niespodzianką, niestety mogę Wam go tylko przedstawić w takiej wersji, bez pokazania

kruche babeczki
Kruche rogaliki z marmoladą 260

W grupie kulinarnej na FB, na której również się udzielam znalazłam przepis na te trzyskładnikowe rogaliki. Przepis ten cieszy się dużym powodzeniem więc i ja postanowiłam

Monia miesza i gotuje
Mini bezy 179

Mini bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 144

Pyszne, kruche ciasteczka, z mnóstwem marmolady w środku, proste w wykonaniu. Dość długo zachowują swoją świeżość, jeśli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku. A chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowe najlepsze ;) Składniki: * 200 g mąki pszennej * 1 żółtko * 3 łyżki kwaśnej śmietany * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 70 g masła * marmolada różana (użyłam marmolady  Stovit )  Wykonanie(...)stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę, masło i żółtko, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powstały płat ciasta dzielimy na kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm. Na każdy  położyć po łyżeczce marmolady różanej. Następnie ciastko zwijamy w rulonik. Ciasteczka pieczemy w 180'C przez 15 minut na złoty kolor

Zrób to smacznie
Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami 222

mnie był to śliwkowy grzaniec) 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być skrobia) lub ziemniaczanej , czyli około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika: 200 g kruchych ciastek (u mnie były to te ) 50 g dowolnego delikatnego w smaku oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy) Przygotowanie: Zaparz herbatę (200 ml wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny(...)dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie spodu: pokruszone ciasta zblenduj na „piasek” z dodatkiem oleju, wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i podpiecz w temp. 180 C przez

greenscarf
Paluszki czekoladowe z bakaliami i białą czekoladą 137

Jedne z najbardziej urodziwych ciasteczek, jakie miałam okazję przygotowywać :) Wyglądają zachwycająco i bardzo pasują mi na baby shower, przyjęcie dla dziewczynki albo na Walentynki. W smaku również bardzo dobre, kruche, czekoladowe, z kawałkami żurawiny i orzechów. Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 225 g mąki pszennej 75 g cukru trzcinowego 10 g cukru z wanilią jajko(...)czekoladowa lub tabliczka białej czekolady Czekoladę gorzką połamać, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i jajko włożyć do miski. Dodać ostudzoną czekoladę i zagnieść ciasto. Dodać posiekaną żurawinę i orzechy oraz migdały, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować słupki (ok 5 x 2 x 20 cm), zawinąć w folię

Słodkie inspiracje
Kruche ciasteczka ( z dżemem) 219

Zapraszam do przepisy na bardzo łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne kruche ciasteczka przekładane dżemem. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kr uche ciasteczka Smacznego:) Składniki : 300 g mąki tortowej 200 g masła ½ szklanki cukru pudru 3 żółtka  1 łyżeczka proszku do pieczenia Dowolny dżem Cukier puder do oprószenia   Przygotowanie(...)Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i wrzucamy całość do miski. Na koniec dodajmy 3 żółtka i ciasto dokładnie wyrabiamy. Wstępnie można użyć miksera. Wyrobione ciasto zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po upływie czasu ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Śledzie na pierniku 216

gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody 50 gram masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej(...)rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch

Mango Papaja
Pierniczki amarantusowe na szybko 210

powrzucałam wszystkie składniki i zaczęłam lepić. Ciasteczka chwilkę się piekły, a ja zaraz po wyciągnięciu i ich przestygnięciu zabrałam się za dekorowanie. Ciasteczka faktycznie do kawy sprawdziły się idealnie. Kruche z wierzchu, miękkie w środku, słodkie i mocno piernikowe. Użyłam do nich przyprawy od  www.galeriaherbat.pl .Wiecie co jest najlepsze?Nie ma w niej ani grama cukru!  Składniki(...)masła orzechowego 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada, kajmak, słodkie dekoracje Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w maszynie lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto się lepi więc wyrabiając i formując ciasteczka najlepiej moczyć co 1-2 ciasteczka ręce. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo powykrawałam z nich gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy

Czarnawisienka
BEZGLUTENOWE CIASTECZKA KOKOSOWE 162

Bezglutenowe i kruche, z wyraźną kokosową nuta, a dodatkowo bez laktozy.  Biały cukier zastępuję miodem, więc nie są przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy. POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego  Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. Po wystudzeniu możemy polać roztopioną czekoladą. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: 100 najlepszych przepisów Bez glutenu

WYSPA SZCZĘSLIWA
Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe z czekoladą (z mąki ryżowej) 173

przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze.   Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć! (max 10 sztuk) 90g mąki ryżowej 30g wiórek kokosowych 1 jajko(...)wersji dla diabetyków polecam zmielić ksylitol ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady (dla diabetyków polecam gorzką) Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być plastyczne i niezbyt suche.) Na końcu dodać posiekaną (na większe kawałki) czekoladę. Całość odstawić na 10-15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała. (W razie potrzeby dolać odrobinę

Di gotuje
Ciasteczka z płatków owsianych z pestkami dyni 180

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Ciastka te są super kruche i niezbyt słodkie. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. (około 20 sztuk) 150g płatków owsianych 100g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru (można więcej) 60g masła/margaryny 1 jajko 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 1 szczypta soli 50g łuskanych pestek dyni   Do miski wsypać płatki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i pestki. Wszystkie składniki polać stopioną i ostudzoną margaryną, dodać jajka i wymieszać (najlepiej dłonią). Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczać je tak, aby powstało ciasteczko o grubości około 1 cm. Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zrumienione od spodu

Di gotuje
Tarta z warzywami! 141

się schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wykładamy do okrągłej formy na tartę. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Składniki na nadzienie: 3 duże ziemniaki, 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia  250ml śmietany 18% 1 jajko sezam sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy(...)śmietaną, solą, pieprzem i sezamem. Masę śmietanową wylewamy na warzywa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20-30minut. Na koniec pieczenia możemy dodać starty żółty ser. Kruchy spód, przypieczone warzywa i lampka wina to idealne połączenia na sierpniowe gorące wieczory. Pyszna, lekka kolacja! Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny