cukier waniliowy wymieszać. Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść ją, tak jak na kruszonkę. Dodać jaja i trochę zagnieść. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać śmietanę i dalej zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinać ciasteczka lub rozgnieść dłońmi. Układać na blasze (może być wyłożona(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Piec na złoto. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu będą lekko twarde i chrupiące. Na drugi dzień zmiękną i będą idealnie kruche. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuoknami szaro, buro i ponuro. Na poprawę nastroju proponuję Wam przepis na pyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki, 100g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki(...)ZENTIS , kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko. 3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut
Tradycyjna kuchnia KasiCiasteczka są kruche, lekko chrupiące i takie... słodziutkie. Ich armat jest tak niezwykle kuszący, że trudno im się oprzeć. Piekłam je już mnóstwo razy i zawsze znikają... zbyt szybko. Orzechy brazylijskie możecie podmienić na inne - praktycznie każde się sprawdzą. Pychota! (około 16-18 sztuk) 140g mąki żytniej 50g orzechów brazylijskich (mogą być dowolne) 70g cukru 100g masła/margaryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem). Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem, wtedy będą
Di gotujesię przepisem z blogu: Ciasteczkowy-potwór.pl . Zmodyfikowałam niektóre składniki i sposób przyrządzania ciastek. Wyszły przepyszne! Jedne z lepszych - wytrawnych wypieków, które idealnie nadają się na szybką przekąskę. Są kruche i takie mocno serowe. Podawałam je z sosem czosnkowym (moja rodzina uwielbia go do wszystkiego), ale doskonale smakują też bez żadnych dodatków. Zapewniam, że podjadanie ciasteczek - niesamowicie wciąga! (u mnie(...)łyżeczka soli 1/4 łyżeczki chili Dodatkowo: papryka słodka i czarnuszka do posypania sos czosnkowy ( Develey ) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z solą i chili) na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotujejednym zamieszaniem. Dziś zrobiłam cztery rodzaje, niestety jedne z nich nie ładnie wyszły na zdjęciach więc ich nie pokażę. Przedstawię za to niewątpliwy hit wśród kruchych ciasteczek. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka z nutą dzikiej róży. Znikają w błyskawicznym tempie, mimo iż są dość słodkie. Przyciągają nie tylko smakiem ale też uroczym wyglądem. Piękny różowy kolor(...)szklanki cukru pudru 3-4 łyżki syropu z dzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciastek. Taką cudowną niespodziankę sprawiły mi dzidy. A ja wiedziałam, że rolowaniu nie będzie końca. Na dodatek bardzo szybko przyszedł mi pomysł z czym ciastka zrobić. I tak powstały: KRUCHE CIASTKA Z RÓŻĄ Na ciastka (wg przepisu dostarczonego od Stodoła wraz z wałeczkiem<3) 1 jajko 150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania(...)Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, szczyptę soli i mąkę. Ciasto można wyrobić mikserem, ale jest tak gładkie i przyjemne w dotyku, że polecam choć przez chwilę je pomiętolić. Kiedy masa jest jednolita i aksamitna rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5mm (pamiętając
les mirabellesdziecko zwróciło uwagę, że bardziej przypomina centki żyrafy niż paski tygrysa… Zobaczcie zresztą sami: http://i.imgur.com/5CwIw.jpg Chleb tygrysi (czy może żyrafi) jest bardzo mięciutki, pulchny i ma kruchą powłokę. Niezbędne do jego przygotowania są olej sezamowy i mąka ryżowa, ale poza tym jest prosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! Chleb tygrysiSkładniki:Chleb:500 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soli1(...)mąki ryżowej1 łyżeczka drożdży instant1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru150 ml ciepłej wody1 łyżeczka oleju sezamowegoPrzygotowanie:1. Do miski dodać wszystkie składniki i dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane składniki przełożyć na blat i wyrabiać około 10-15 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia
UgotujmyTo.plZnam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka(...)żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką
Salonik smakówwrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone. Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję, bądź na poprawę nastroju. Nie wiem, jak to u Was wyglądało gdy byliście małymi maluchami, którzy z tornistrem na plecach nosili elementarze(...)nigdy mnie za to nie zrugała. Raczej zawsze na tzw. "pocieszenie" (nie wiem do dziś czy bardziej mnie czy mamy ;-) ) przyrządzała jakieś pyszności, a to pączki, faworki, babeczki na kruchym spodzie, albo knedle z owocami. Niewątpliwie w moim rodzinnym domu gotowało i piekło się na cztery "fajery". Dzisiejszy mój deser też jest na poprawę nastroju przyjaciółki studentki, też za dwóje
SMYKWKUCHNIZrobiliście ??? Ja robiłam wczoraj wieczorem. Skorzystałam z przepisu z bloga zjem to . Miałam w domu serek i tak na szybko, spontanicznie wybraliśmy te. Faworki troszkę inne
kruche babeczkiniego są lekkostrawne, smaczne i wartościowe. Nie uczula, dodaje energii. Zalecany jest w rekonwalescencji osobom po operacjach. Mąka ryżowa ma delikatną, lekką konsystencję i idealnie sprawdza się w pieczeniu kruchych ciasteczek, jako dodatek do innych mąk w pieczeniu chleba, jako zagęstnik do sosów. Składniki : 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki ryżowej Radix-Bis 2 jajka olej kokosowy(...)cukier waniliowy około 3 łyżki masła do smażenia Wykonanie : Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka i dobrze mieszamy, następnie dodajemy mąkę ryżową i jeszcze raz mieszamy. Ciasto najlepiej zrobić i zaraz smażyć bo szybko gęstnieje. Na patelni do naleśników rozpuścić 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, nalewać chochelką porcję ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Ser,cukier, serek waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliroku zamiast pączków upiekłam kruche ciasteczka. To bardzo prosty przepis, potrzeba nam tylko 3 składników. Można je zrobić na dwa sposoby - na słodko (jak u mnie) lub wytrawnie, ale o tym już w przepisie. Mam nadzieję, ze ktoś się skusi na takie małe słodkie wypieki. Bardzo polecam. Ciasteczka wyszły kruchutkie i smaczne! Składniki: 25 dag masła / margaryny w pokojowej temperaturze(...)mąki pszennej 25 dag białego sera twarogowego Dodatki: cukier kryształ - w wersji na słodko gruboziarnista sól / kminek - w wersji wytrawnej mąka do podsypania Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto połączyć, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykrawać radełkiem dowolne kształty. Wałkowałam ciasto troszkę cieniej, wyszły bardzo delikatne i kruchutkie. 2. Ciastka maczać w cukrze z jednej strony
Kuchnia domowa Animałe słodkości, kiedy w koło rozbrzmiewa świąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Bardzo szybko znikają, dlatego proponuję Wam przygotowanie ciasteczek z podwójnej porcji. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania(...)budyniu waniliowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo cukier puder Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy
Wędrówki po kuchniWpisując w wyszukiwarkę hasło dołki przepis, wyskakuje masa propozycji. Kruche, francuskie, półkruche z wgłębieniem. Są nawet takie smażone na patelni do sadzenia jajek. Tylko że nie o takie dołki mi chodzi. Aby nie być gołosłowną i nie narazić się nikomu, że obalam czyjeś racje, postanowiłam znów pogrzebać w archiwach, później zajrzałam do MRiRW . Na stronie rządowej opisali(...)wyrostki Kształt: Nieregularny; na przekroju owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo woj. śląskie Ta potrawa
Dieta moja pasjaPrzepis autorski (mój). Lubcie chałwę? Jeśli tak, to pokochacie te ciasteczka! Są kruche, z posmakiem chałwy i dodatkiem... czekolady! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu. (około 17 sztuk) 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista) 70g mąki pszennej 100g masła 75-80g pasty sezamowej - tahini 80g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)Wszystkie składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć widelcem. (Odstępy nie muszą być zbyt duże.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
Di gotuje