Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych(...)pył orzechów laskowych 4 łyżki cukru brązowego lub miodu Przygotowanie: * ciastka: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Wszystkie składniki kremu zblendowałam (gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej płatków lub orzechów, a gdyby była
Kulinarny PamiętnikWafel z kajmakiem każdy lubi, słodziutki jest niesamowicie, ja tym razem tą słodycz przełamałam troszkę. Dodałam powidło ze śliwek węgierek i dodatkowo ciastka petitki. Wafel wyszedł
kruche babeczkiRogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam
ciastkarnia na kruchym spodziechrust ‚. Typowy przysmak na tłusty czwartek . Bardzo lubię je smażyć, bo śmiesznie zachowują się rzucane na patelnię Troszkę skróciłam znany mi przepis, a faworki mimo to wyszły delikatne i kruche . Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)soli smalec lub inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać żółtka , śmietanę, łyżkę cukru pudru, spirytus i szczyptę soli . Wyrabiać ciasto na faworki do momentu kiedy będzie zwarte i miękkie. Czytałam wiele przepisów, w tym momencie były takie historie jak tłuczenie wałki, leżakowanie ciasta 40 min w lodówce i tym podobne
Za drzwiami kuchniKruche babeczki z malinami i kremem malinowym szybko znikają ze stołu. Są pyszne. To idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 3 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny Kasia 1 jajko 3 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem malinowy do tortów Oetkera 0,5 litra śmietany(...)maliny Przesianą mąkę łączymy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Foremką wycinamy kółka i wylepiamy nim środek. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubijamy. Dodajemy proszek - krem malinowy do tortów Oetkera. Ostudzone
Pyszności Słodkościupiekłam. Oba rodzaje wyszły baaaardzo pyszne i cudownie pachnące. Sama nie wiem, które są lepsze i przy kolejnej okazji nadal będę robiła ich dwa gatunki. Ciasteczka z patelni są kruche i delikatnie miękkie. Natomiast te pieczone - w całości chrupiące. Sami spróbujcie i zdecydujcie, która opcja dla Was bardziej odpowiada. Wybór naprawdę jest trudny! (około 20-23 sztuk) 225g mąki pszennej(...)jajko 2 łyżki mleka Dodatkowo: 50g czekolady Ponadto: olej do ciastek smażonych (użyłam kokosowego) Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki zagnieść i połączyć z czekoladą. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego kółka (u mnie o średnicy 6 cm). Wersja smażona: Ciasteczka smażyć na patelni lekko natłuszczonej olejem - po 3 minuty z każdej strony
Di gotujeMała Cukierenka . Ciasteczka dosłownie są rewelacyjne i znikają w oka mgnieniu, dlatego polecam ich przygotowanie z podwójnej lub nawet potrójnej ilości składników. Nie pożałujecie. Kuszą swoim zapachem, są lekkie, kruche i takie delikatne. Na stałe wpisały się do moich ulubionych wypieków. Swoją wersję wzbogaciłam nasionami chia. (około 20 sztuk) 100g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru pudru(...)obtoczenia Masło/margarynę utrzeć z cukrem pudrem - do puszystości. Dodać mąkę i sól. Po wymieszaniu wsypać resztę składników i całość dokładnie połączyć - za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości pośredniej między orzechem włoskim, a laskowym. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg
Di gotujePrzepyszne kruche ciasteczka z naszą ulubioną masą kajmakową :) W pieczeniu oczywiście pomagała mi Oliwka, do niej należało wykrawanie ciasteczek i posypywanie sezamem. Nie wspominając już o podjadaniu! Ciasteczka trzeba było schować bardzo wysoko aby nie zniknęły do przybycia gości ;))) Wam też polecam :) 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli ok 250g masy kajmakowej 1/3 szkl(...)sezamu 1 białko Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwiatuszki. W co drugim ciastku wyciąć dziurki. Ciastka ułożyć
Smakołyki AsiPyszne i słodziutkie maślane ciasteczka dla dzieci i dla Świętego Mikołaja ;) Jeśli dzieciaki zostawią je dla Mikołaja razem z kubkiem mleka - na pewno dostaną super prezenty
Moje Kuchenne Rewelacjelodówki na ok. 30 minut. Miód przelać do miseczki i włożyć do mikrofali na dosłownie 10 sekund. Do miodu dodać pestki i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać po kawałku, poczym formować w rękach kulkę, lekko ją spłaszczyć i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczka nakładać mieszankę pestek i miodu. Włożyć(...)Studzić na kratce. Smacznego :) Uwagi: *Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie i delikatnie więc najlepiej zdejmować je z blaszki łopatką. Po ostudzeniu ciastka stwardnieją i staną się kruche
chili & sugarchrust ‚. Typowy przysmak na tłusty czwartek . Bardzo lubię je smażyć, bo śmiesznie zachowują się rzucane na patelnię Troszkę skróciłam znany mi przepis, a faworki mimo to wyszły delikatne i kruche . Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)soli smalec lub inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać żółtka , śmietanę, łyżkę cukru pudru, spirytus i szczyptę soli . Wyrabiać ciasto na faworki do momentu kiedy będzie zwarte i miękkie. Czytałam wiele przepisów, w tym momencie były takie historie jak tłuczenie wałki, leżakowanie ciasta 40 min w lodówce i tym podobne
Za drzwiami kuchniTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, należy więc odświeżyć przepisy na pączki i faworki:) Dziś proponuję Wam pyszne, kruche faworki bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Za to z dużą ilością kalorii:))) Czyli takie jak trzeba! Przepis dodaję do akcji: Faworki, chrust, chruściki 2015, Smakołyki na Tłusty Czwartek. Składniki: 500g mąki pszennej(...)masła, smalec do smażenia, cukier puder do oprószenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem, dodać żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, następnie "wybić" je wałkiem, czyli napowietrzyć. Owinąć w folię spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na możliwie jak najcieńsze placki i pokroić w wąskie paski o wymiarach
Z miłości do słodkościMaga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ! Często robię podwójną porcję bo moje małe ciasteczkowe potwory je uwielbiają... (i ja też;) ) Sa idealne do kawki
Pyry na GazWspaniałe kruche ciasteczka, podobne do piegusków, zarówno smakiem jak i wyglądem. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na 30 sztuk : 1 szklanka gorzkich czekoladowych groszków, lub drobno pokrojonej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 żółtko ½ łyżeczki soli 170 g zimnego masła, posiekanego 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1/4 szklanki drobnego cukru(...)wypieków – dałam zwykły ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto – czekoladę dodać na końcu. Z gotowego ciasta formować kulki i kłaść je w dużych odstępach na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby ich spłaszczać przed pieczeniem, bo one same się rozpłyną. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawniedwie recenzje wyżej wymienionych produktów. Zacznijmy od brownie. Powiem tak, ani ja ani Mama nie miałyśmy okazji jeść takiego prawdziwego brownie. Dziwne? :D Co prawda jadłyśmy różnego rodzaju ciasta czekoladowe, ale nigdy typowego brownie. Te od Harvest foods jest mocno czekoladowe, wypełnione czekoladowymi kawałkami i mocno słodkie :) Dla nas może aż za słodkie, ale to dlatego, że zazwyczaj nie przesładzamy(...)jest lekko wilgotne i co najgorsze.....szybko znika :D Nam smakowało bardzo i nawet Tata się załapał i pochwalił :) Następnie skosztowałyśmy ciasteczko "Chocolate Chip". Było ono bardzo kruche, przyjemnie się je jadło, zawierało duże kawałki czekolady i przepięknie pachniało, a to za sprawą laski wanilii :) Ciacho było duże, więc bez problemu najadłyśmy się we dwie :) Co do słodyczy
Zdrowie na języku :P