kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:204/735)

Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 214

łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami 113

Sezon owocowy w pełni, stąd pomysł na kolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru

Milion Smaków
A na deser szarlotka z wiśniowego sadu, czyli słodkich chwil u Mamy czar 140

Wprawdzie drzewka w ogrodzie Mamy już ogołocone, ale na targu wiśnie jeszcze są ;) Tym razem podczas produkcji ciasta towarzyszyłam Mamie z aparatem fotograficznym. Przedstawiam ilustrowany przepis na przepyszne niby-kruche ciasto ze świeżymi jabłkami i wiśniami. Składniki ( na dużą blachę): 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru  kostka margaryny lub masła 4 żółtka (białka do piany) 1łyżka octu

Kuchnia po mojemu
Ciasto budyniowe 171

Ciasto jest przepyszne i do tego banalne w wykonaniu. Ot zwykłe/niezwykłe kruche ciasto przełożone budyniem. Po spróbowaniu jednego kawałka, ma się ochotę na kolejny i tak dalej... Ciasto idealnie słodkie. Z blachy znika w mgnieniu oka. Kroi się go idealnie, tylko należy pamiętać, żeby przed podaniem całkowicie ciasto wystudzić. Polecam z czystym sumieniem, nie tylko do niedzielnej kawki

CookYourself
Karpatka 206

ciasto uwielbiane u nas w domu, jak mało które. Wypróbowałam już ogromną ilość przepisów na to ciasto i to znalezione u Marty jest według mnie idealne. Budyniowy krem i kruche ciasto pięknie rosnące. Zniknęło u nas w mgnieniu oka. Akurat sposób przygotowania tej karpatki nie jest skomplikowany, a ja nie przepadam za mocno maślanymi kremami, a tu tego masła

dom-agi.pl
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 170

Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach. Z czym serwować? Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe.  3. Julie i Julia (2009) Jednym zdaniem Nigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami. Uzasadnienie nominacji Uwielbiam ten film za wszystko

W kuchni wieczorem
Jabłecznik z różową pianką 198

jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam!Składniki: Ciasto:3 szklanki mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonulub1 kg jabłek

Kuchnia domowa Ani
Stefanka 363

szklanki białego cukru;200 g margaryny;1 cukier wanilinowy;9 łyżek kaszy manny.Polewa:100 g gorzkiej czekolady;125 g margaryny.Sposób wykonania:Ciasto:Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.Ciasto podzielić na 3 równe części

Gospodyni Miejska
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 229

cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz podczas pieczenia). Z lodówki wyciągamy ciasto kruche, wałkujemy i układamy na formie do tarty (polecam wysmarować formę oliwą by ciasto nie przywarło, ja użyłam oliwy z oliwek z oregano, ciasto nabrało pięknego smaku i zapachu). Nakłuwamy

Mango Papaja
Mini mazurki z masą orzechową i marakują 193

wahania kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;)     Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta  350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka  1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pomarańczy (lub wody) 1 łyżeczka agar-agar syrop klonowy do smaku dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut. Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy pomocy pędzla, posyp mąką

SzczyptaSmaQ
Sernik śmietankowo-malinowy 181

cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Ciasto: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu zmiksować ser z żółtkami, cukrem, olejkiem śmietankowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z bezą, truskawkami i bitą śmietaną. 131

może być lepszego od bitej śmietany z truskawkami okruszonymi bezą? Może wszystkie wymienione ułożone na kruchym cieście tworzące wyśmienitą tartę? Składniki na spód: 150g masła 280g mąki 3 łyżki schłodzonej śmietany (36%) 3 łyżki cukru Dodatkowo: 500ml śmietany (36%) 150g truskawek bezy (50g) 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować kruchy spód mieszamy wszystkie składniki

wysmienity
TRUSKAWKI I MOJE POMYSŁY NA ICH WYKORZYSTANIE 127

jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-kruche-z-truskawkami-i-delikatna.html 5. Cuszima s.Anastazji http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/06/cuszima.html 6. Ciasto z truskawkami i masą budyniową http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-truskawkami-i-masa-budyniowa.html 7. Truskawkowy torcik z delikatnym kremem http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/torcik-truskawkowy-z-delikatnym-kremem.html 8. Ciasto kruche z owocami i budyniem http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/03/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-budyniem.html 9. Placuszki serowe z sosem truskawkowym http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/06/placuszki-serowe-z-sosem-truskawkowym.html 10.Knedle serowe z truskawkami http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/06/knedle-serowe-z-truskawkami.html

Niespełnione zdolności kulinarne
Szarlotka (jabłecznik) 196

myśli o szarlotce, myśli najczęściej o pysznym półkruchym lub kruchym cieście z dodatkiem owoców – szczególnie jabłek. Jabłek z dodatkiem cynamonu i pysznej (jak dla mnie obowiązkowo!) kruszonki na wierzchu. Wspaniałe ciasto, które często pojawiało się w moim rodzinnym domu witając gości na różnych domowych imprezach. To ciasto jest nie tylko przepyszne, tradycyjne ale także proste w przygotowaniu. Na taki(...)cieście, wyrównuję. Przykrywam drugą połową ciasta, pokruszoną lub startą na tarce o dużych, grubych oczkach. Szarlotkę piekę około 1 godziny w temperaturze 180 C grzaniem góra-dół na środkowej półce, bez termoobiegu. Lekko wystudzony jabłecznik posypuję delikatnie cukrem pudrem. Teraz wystarczy zaparzyć kawę lub herbatę, usiąść wygodnie, zrelaksować się i smakować wspaniałą, domową, pyszną, kruchą szarlotkę z jabłkami i cynamonem

Zasmakuj Kuchni
Sernik z bananowym shake i pianką Milky Way 250

trzcinowego 1 śmietan fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm.  Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg(...)wszystko krótko wymieszać.  Nie miksować długo aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza –wtedy sernik może popękać a ma być równy jak stół. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 50 minut. Wystudzić. PIANKA MILKY WAY:Batoniki rozdrobnić przełożyć do rondelka wlać 3 łyżki śmietany kremówki

Wanilia i Kardamon