kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:196/735)

Kruchy jabłecznik z migdałami 148

Już za oknem bardziej zima jak jesień, ale nie ma to znaczenia bo ciasto z jabłkami jest dobre o każdej porze roku. Postanowiłam przygotować kruchy jabłecznik z jabłkami i płatkami migdałów. Istne niebo. Polecam!  Składniki : * 200g masła  * 200g cukru  * 450g mąki pszennej tortowej(...)jajka * kg dobrych jabłek * łyżka cukru * łyżka cynamonu  * 100g płatków migdałowych  * opcjonalnie cukier puder do posypania  Przygotowanie : Masło zagnieść z cukrem, mąką i jajkami. Wyrobić kruche ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jabłka pokroić w kostkę, przesypać cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wysypać jabłka i migdały. Przykryć drugą

Magiczne Życie Marty
Tarta z owocami morza 277

wysmarowania formy - sól, pieprz Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i pokrojone na małe kawałki masło. Ciasto wyrabiać rękoma do całkowitego połączenia się składników. Należy pamiętać, że kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, dlatego trzeba robić to sprawnie i szybko. Ciasto uformowane w kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie zaczynamy

Cook&Love
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 206

Tarty to ciasta dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 178

Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku

SMYKWKUCHNI
Jabłecznik z budyniem. 196

cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki 100 g przesianego cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (choć w tym przypadku lepiej użyć 100 g masła

Rozpustne gotowanie
Ciasto z rabarbarem 168

pokrojonego w plasterki rabarbaru, beza: 9 białek, szklanka cukru pudru. Sposób przyrządzenia: Mąkę (2 i ½ szklanki) mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i kostką masła. Ciasto ugniatamy jak ciasto kruche za pomocą dłoni. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy powstałym ciastem. Pieczemy w tem. 180 stopni C około 15 minut (aż się lekko zrumieni). W misce mieszamy ½ szklanki mąki, brązowy

Pobite gary Barbary
Placek pełen botwinki i koziego sera 182

Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w babcinej zupie. Dzięki temu eksperymentowi odkryłam jej nową twarz, w duecie z kozim serem na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;)) Placek z botwinką i kozim serem: Składniki: Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g)  1 jajko  60 ml wody 2 łyżki oliwy

Spektrum Smaku
Różyczki 228

jabłko  1 rolka shortcrust pastry (ciasto kruche)   cynamon  Jabłko myjemy, wykrajamy środek i kroimy w cieniutkie listki  Ciasto rozkładamy, dzielimy na 12 takiej samej grubości wstążki Na każdą wstążkę układamy po kilka listków jabłek posypujemy cynamonem i zwijamy tak aby wyszedł nam kształt przypominający różę  Wkładamy do brytwanek na babeczki i pieczemy

Klaudynkowa kuchnia
Szarlotki w słoikach 191

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki

Anioły w kuchni
Styropian – sernik bez sera 2134

addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do styropianu kupuję cztery duże opakowania śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią wylepiamy spód blachy do pieczenia o rozmiarze

Poezja smaku
Tarta z masą czekoladową 129

blogu From movie to the kitchen, gdzie pysznie są połączone filmy z kuchnią. W planach mam również ciasto z Leonardo DiCaprio, ale to na kolejny raz. Miłego! Składniki kruche ciasto 2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru

Pink Envelope
Tarta z masą czekoladową 151

movie to the kitchen , gdzie  pysznie są połączone filmy z kuchnią. W planach mam również ciasto z Leonardo DiCaprio, ale to na kolejny raz. Miłego!   Składniki kruche ciasto   2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g masła masa czekoladowa 350 g mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki 2 jajka Sposób

pink envelope
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 155

Pani Walewskiej przez kilka dobrych lat ;) w tym roku się udało i przyznać muszę że dawno tak dobrego ciasta nie jadłam. Polecam!! Pani Walewska z żurawiną SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 8 białek 1,5 szklanki cukru pudru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarletki z borówkami 164

dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;)  Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.  Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić

Lawendowe Niebo
Tarta z kurkami i kozim serem 242

Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w  książce "Pie" Angeli Boggianoskładniki (forma 20 cm)Kruche ciasto serowe200 g pszennej mąkiszczypta soli150 g masła50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego2 - 3 łyżki wodynadzienie200 g kurek100 g koziego serka np rolady1 jajo

Stare Gary
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 179

uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję. Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto:  4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy

Walijskie Pichcenie
Szarlotki w słoikach 160

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki

Anioły w kuchni
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 195

tortowa), idealna do wypieku ciast tortowych.Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich.Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów.Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek.Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami

NaKońcuJęzyka
30. Pyszny deser na okrągłą trzydziestkę: czyli sernik złota rosa! 230

przesianego2łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią1 łyżka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy)białkowa pianka:5 białek3 łyżki cukruodrobina soli Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Rozwałkowujemy, wylepiamy dno formy tortowej (o śr. 24-28cm)  Ciasto wstawiamy do lodówki na 20 minut. Kolejno nakuwamy je na całej powierzchni widelcem lub wysypujemy ziarna fasoli

Symfonia Smaków
Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart 288

kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki: podpieczony kruchy spód na tarty słodkie z tego przepisu, lub gotowy ze sklepu 400 g puszka kajmaku

karmelowy
Kruche babeczki z budyniem i owocami 171

Babeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka

Szefowa kuchni
Tarta czekoladowa z truskawkami 159

krem czekoladowy: 250ml śmietanki kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady   Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej   Wykonanie:   Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia(...)Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem.   Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do stężenia do lodówki.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
bezglutenowe kruche ciasteczka z czekoladą 147

domownicy (w tym i ja) również załapali się na degustację i każdemu ciastka smakowały :) Są baaaardzo kruche, z nutką czekolady i nie za słodkie. Pierwszy raz pracowałam z bezglutenowym ciastem kruchym i szczerze mówiąc jest zupełnie inne niż pszenne - sprawiło mi nieco trudności przy wałkowaniu i wycinaniu ciastek, ale później odkryłam patent który trochę mi pomógł - podsypywanie (niestety sporą ilością(...)mąką. Ciastka nie tracą przez to na smaku, za to my nie musimy się denerwować, że coś nie wychodzi :) Ciasteczka są naprawdę warte upieczenia! I to na każdą okazję :) KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // ok. 50-60 ciasteczek o śr. 3cm ~125g mąki ryżowej ~125g mąki kukurydzianej ~25g czekolady gorzkiej klasycznej Goplana 60% ~125g margaryny ~65g cukru pudru

chili & sugar