przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:700/934)

Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 198

Święta, święta i po świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom

Gosia gotuje
Racuszki z serem i rodzynkami 1593

Jeśli lubicie racuszki na śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao...polecam. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 100 g białego twarogu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 1/3 szklanki rodzynek masło klarowane do smażenia cukier do posypania Sposób

Gosia gotuje
Domowy makaron 179

gazowana( tyle ile zabierze mąka, u mnie 3/4 szklanki )  szczypta soli 1 łyżka oleju Sposób przygotowania : Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, wodę i sól, wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować, zwinąć kilkakrotnie w rulon i kroić w cienkie paseczki. Wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotować do momentu, aż nie wypłynie na wierzch. Smacznego

Gosia gotuje
Muffinki z dynią i rodzynkami 147

mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię, Do składników mokrych dodać sypkie i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełozyć do foremnki na mufiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180C przez 25 minut. Smacznego

Gosia gotuje
Sorbet truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone 123

serka mascarpone.Często wykorzystuję taki zestaw do przekładania biszkoptu kakaowego.Dzisiaj jednak nie miałam czasu na pieczenie, koleżanka była już w drodze i trzeba było szybko działać.Tak więc zamiast ciasta powstał szybki smaczny deserek. Składniki : 500 g śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 500 g mrożonych truskawek sok z 1 mandarynki 2 łyżki cukru pudru

Gosia gotuje
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 266

prawdziwy energetyczny zastrzyk.  MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta orzeźwia, a kardamon dodaje nieco egzotycznego aromatu. Idealny na drożdżowe ciasto! Do pokochania nawet przez tych, którym się zdaje, że nie lubią marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru  1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka

KUCHARNIA
Crepes Suzzete w porto 207

dobrze przełamuje smak pomarańczy i podkręca smak deseru. Jeśli samodzielnie robicie owocowe nalewki, na pewno sprawdzą się równie dobrze. Owoce z nich również mogą stanowić świetny dodatek. Polecam! :) Składniki ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 3 jajka 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki stopionego masła dodatkowo 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 200g masła

W kuchni wieczorem
Roladki ze świeżego ogórka z twarożkiem 1588

warzyw. Można przygotować z niego farsz do paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki. Myślami wybiegam już do jutrzejszego śniadania i nastawię wieczorem bułki. Takie nocne bułeczki bo ciasto wyrośnie kiedy ja będę smacznie spała a rano tylko szybko je uformuję i upiekę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Muffinki jogurtowe z żurawiną i płatkami migdałowymi 145

kawałeczki i dodajemy do suchych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając jedynie do połączenia składników i zniknięcia mąki, pamiętając, że zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości wypieku.  Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie lub do silikonowych foremek. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi. Pieczemy 22-24 minuty w 175*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tiramisu pancakes 154

deser, ale również propozycja śniadaniowa "na bogato" pachnąca kawą, podana z włoskim mascarpone i oprószona ciemnym kakao. Brzmi kusząco? :) Składniki: 3-4 łyżki mąki pszennej ( lub więcej, tak, aby ciasto nie było za rzadkie) 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka serka mascarpone Rozgrzewany patelnię*. Kawę rozpuszczamy w wodzie

Chocolate Muffin Blog
Mufinki mocno czekoladowe 146

miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości). Gotowe ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie lub do foremek silikonowych. Piec 20-25 minut w 190*C.  Przepis  Pani Doroty

Chocolate Muffin Blog
Domowe nachosy 298

ostrej 240 ml wody  Wodę zagotować z olejem. W misce umieścić mąki i przyprawy. Wlać olej i wodę, wymieszać widelcem do wchłonięcia płynu, a następnie zagnieść ręką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na ok. 2 mm (im cieńsze tym lepsze). Pokroić na paski, a następnie na trójkąty. Układać na blaszce

Chocolate Muffin Blog
Placuszki marchewkowe 145

Troszkę zdrowia przemycone w puszystych placuszkach, które, dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw, smakują jak najlepsze ciasto marchewkowe! Zapisane jako ulubione obok kokosowych :) Składniki: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta cynamonu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka skórki otartej ze sparzonej  pomarańczy pół marchewki startej na drobnych oczkach 1 łyżeczka miodu    Rozgrzewany patelnię

Chocolate Muffin Blog
Baby cookies z kleiku ryżowego 154

jednym dodawać jajka i miksować do połączenia. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180*C. Łyżeczką nabierać ciasto i formować małe kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok 3 cm (urosną). Delikatnie spłaszczyć i palcem robić małe dziurki. Napełnić powidłami.  Piec

Chocolate Muffin Blog
Omlet z serkiem homogenizowanym, kokosem, kakao i migdałami 172

homogenizowanego ciemne kakao migdały wiórki kokosowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Na omlet nałożyć serek - rozsmarować. Podawać z dodatkami. Smacznego! *wartości obliczone na podstawie danych

Chocolate Muffin Blog