korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy do niej roztrzepane jajko i przelewamy do mąki.Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około 0.4 mm. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 10 minut - w zależności od grubości. Ciastka
Słodkie Przyjemnościłyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony
Słodkie Przyjemnościdorzucamy dwie łyżki cukru z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy.Do białek dodajemy jogurtową masę i mieszamy łyżką, mąkę przesiewamy i ponownie mieszamy.Banany kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do ciasta, ostrożnie mieszając.Smażymy w kilku kroplach oleju z obu stron.Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i owocami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsoli2 łyżki smalcuSposób przygotowania:Mąkę pszenną przesiewamy razem z solą do miski. Dodajemy wodę i smalec. Wyrabiamy (można to robić ręcznie, ja to jednak robię za pomocą robota kuchennego).Ciasto dzielę na kilka części, w zależności od wielkości placków jaką chcecie uzyskać ( wychodzi 8 średnich placków ). Każdą część rozwałkowuje cienko na blacie oprószonym mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni około
Słodkie Przyjemnościskórką przez sitko. Dodajemy jajka i kiksujemy na najwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę
Słodkie Przyjemnościcytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w 180`CStudzimy na blaszce.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmisce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym palcem i odwracamy
Słodkie Przyjemnościwczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam
Słodkie Przyjemnościpieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie dekorować nasz chlebek.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 minut. Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościproszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Podajemy na ciepło i na zimno!Smacznego
Słodkie Przyjemnościfety - 45% tłuszczumały jogurt naturalnysól i pieprz10 szparagówłyżeczka majonezuSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ).Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować
Słodkie Przyjemnościmłodapomidor1/4 zielonego ogórkajogurt naturalnypół łyżeczki musztardysól i pieprzSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, oliwę i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi od końca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie
Słodkie PrzyjemnościSzykujecie się już do zimy? Tak wiem, śmiesznie brzmi w trakcie pełni sezonu letniego, ale pytam całkiem serio - ja poza wekowaniem, zaczęłam przygotowywanie dodatków do ciast na zimę, na przykład smakowe cukry. Dziś Lawendowy - świetnie nadający się do wypieków, deserów czy napojów. Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Zapraszam!"Składniki:Cukier biały - ilość dowolnaSuszone kwiaty lawendyszczelny pojemniczek - słoiczek, buteleczka z korkiem
Słodkie PrzyjemnościJestem znana z mało tradycyjnych tortów urodzinowych. Po pierwsze sama nie przepadam za ciężkimi kremowymi ciastami, po drugie te klasyczne są takie oklepane! Tym razem na urodziny bratowej przygotowałam tort arbuzowy. Zdjęcie znalezione jakiś czas temu na Pinterest, zainspirowało mnie do jego przygotowania. Tort nadaje się właściwie na każdą okazję w czasie letnich spotkań. Grill, urodziny, niedzielny deser. Zapraszam
Słodkie Przyjemnościłyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około
Słodkie Przyjemności