Ciasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)Biszkopt z makiem4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl suchego makuKrem z mascarpone375 g mascarpone (1,5 standardowego(...)Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Ułożenie ciasta:Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (czekoladą do dołu), na to wyłożyć odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką
Kto ugości moich gości?Wiem, wiem... miałam napisać przepis na paluszki rybne... strasznie długi i zawiły... a dopiero wróciłam do domu z podróży do stolicy naszej kochanej. Teraz ciasto, potem rybka. Oki???Galette to już tylko wspomnienie wypieku wtorkowego. Zjadłam go sama z psiapsiółkami. Lekkie ciasto, delikatne choć dość rustykalne. Proste w przygotowaniu i pyszne! przepis z Kuchni Agaty :)Galette
Dzieje kuchennej WiewióryHej!, dziś zapukamy do nieba bram!. Śmietankowy mus z mega aromatycznej persymony i chińskiej śliwki podamy z talarkami banana i orzechem brazylijskim. Mus podamy w
Kuchnia PROzdrowotnaCzas na dziecinnie proste danie czyli ryż na mleku, coś co lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Żeby nie było tak banalnie dodamy dobrze komponujące się
Kuchnia PROzdrowotnaKolejna propozycja sałatkowa dziś to mocny akcent cukinii i czosnku niedźwiedziego. Najpierw musicie przygotować smakowy olej który szybko można zrobić. Zaopatrzcie się w dobrej jakości olej
Kuchnia PROzdrowotnaNazywam się Tobiasz jestem technikiem żywienia i kucharzem. Pasjonuję się zdrową żywnością dlatego też zdecydowałem się by powstał ten blog. Blog który połączy pasję gotowania z
Kuchnia PROzdrowotnaNiedziela to dzień w którym... odpoczywamy! i dlatego też w tym dniu możemy sobie pozwolić na ciut więcej, nie będzie to skrajność a zdrowy i pyszny
Kuchnia PROzdrowotnaHej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry
Kuchnia PROzdrowotnaWitam Was gorąco!, dziś zaczynam cykl musów i koktajli PROzdrowotnych po których gwarantuje efekt w spożyciu. Brzmi niczym namowa dilera, lecz rośliny użyte w koktajlach mówią
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania, polecam również
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie
Kuchnia PROzdrowotnaprezentów kulinarnych dostałam już jakiś czas temu wraz z pakietem niezbędnych kluczowych produktów (na szczęście)... Jeszcze święta nie nadeszły, a już kolejne Sylwestrowe zamówienia płyną..., a wytchnienia znikąd :) Żeby ciasto się udało na 100%, sięgnęłam po przepis Doroty, który tylko nieco zmodyfikowałam. Przekonała mnie jej rekomendacja dla tego keksu, a zwłaszcza fakt, że nie jest przeładowany bakaliami, czego nie lubię(...)każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać do połączenia. Wmieszać ręcznie posiekane bakalie, namoczone rodzynki i oraz pozostały rum z miseczki. Ciasto przełożyć do formy (użyłam keksówki o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC
Delicious Titbitswyrośnięcia około 20 -30 min. Następnie gdy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym
Bon Appetit Małgorzatyugotowanych ziemniaków500 g twarogu chudego (2 kostki)2 cebuleząbek czosnkusól i pieprzNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju z obu stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę
Bon Appetit Małgorzaty