Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego masła dodajemy przesianą mąkę tortową, sodę, kakao i jajko. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, starte obydwie czekolady i suszoną żurawinę, oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki do lodów układałam kulki. Ciasto delikatnie spłaszczyłam drewnianą
Lili w kuchnicukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki. P ieczemy 15 min. w tem. 170 stopni. Tartaletki zostawiamy aż wystygną i dopiero
Lili w kuchniPisałam wam że wyczarowałam deser. Mama pokazała mi jak jej znajoma Mała Mi z AS w kuchni już kilkakrotnie otwierała książkę i wyskakiwały jej z niej ciasta. Co się na próbowałam otwierałam wszystkie książki i nic z nich nie chciało wyskoczyć. Wreszcie wzięłam czarodziejską różdżkę wypowiedziałam zaklęcie i pojawiły się deserki. Nie wiem teraz czy warto, żebym pisała przepisy skoro(...)było takie proste. Napiszcie czy wam też się udała ta sztuczka? Tak na wszelki wypadek, gdyby deser nie chciał wam wyskoczyć ze zdjęcia podam przepis. Przepis pochodzi z książki ciasta i desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka. Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej
Lili w kuchniBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek(...)minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się
Mała CukierenkaLody o wyraźnym smaku kawy z delikatną nutka wanilii,takie właśnie lubię najbardziej. Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250
RAROSSAKlasyczny kruszon w wersji sezonowej-truskawkowej. Kruche ciasto, truskawki i beza tworzą tu wyśmienite połączenie. Pomimo tego, że owoce podczas pieczenia robią się wodniste i ciasto nie wyrasta jak w oryginalnym kruszonie, idealnie sprawdzi się w letnie popołudnie tworząc domową słodką przekąskę
Milion Smakówkozi ser używasz ,który jest kruchy i trudny do rozsmarowania,to należy go , podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund .Teraz rozsmaruje się z łatwością jak lukier na cieście.Na kwadracie arbuza polożyć ser na to zwinięte paski ogórka .Posypac orzechami i udekorowac liśćmi mięty ,lub bazylii.ps.u mnie polożone na grubszym orkiszowym naleśniku.:) ingredienti(...)capra , che è fragile e difficile da sbavature , deve essere, il calore nel forno a microonde per 5-10 secondi Ora facilmente striscio la ciliegina sulla piazza cocomero cieście.Na mettere il formaggio su di esso arrotolato strisce di cetriolo noci .Posypac e decorare con foglie di menta , o bazylii.ps.u mi orkiszowym situato sulla più spessa frittella
w mojej kuchniserek do serników, ale można dodać zwykły twarożek. Zioła opłukać, drobno posiekać i dodać do miski razem z sezamem. Całość wyrobić na gładką masę, stopniowo dodając mleko. Z gotowego ciasta formujemy wałek o średnicy 8 cm i kroimy na 10-12 części. Ciasto się troszkę klei, więc trzeba oprószyć ręce mąką i uformować okrągłe bułeczki. Na każdej z nich
KasiaiKrzysiu.plłyżki cukru 1 łyżka śmietany 12% szczypta soli Mąkę wymieszać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki wkroić margarynę i smalec. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na części i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do robienia ciastek
kulinarnyswiatdomibył niesamowity! Ale być może ja nie jestem obiektywna bo połączenia słodko-słone zawsze mi bardzo smakują ;) Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. Ja z powodzeniem użyłam go przy robieniu Mini serniczków orzechowych , gdzie dodany do masy serowej fajnie podkreślił smak serniczków. Dodałam je także do kremu orzechowego(...)Cieście z kremem wafelkowo-orzechowym a'la Kinder Bueno. Podsumowując: masło jak najbardziej sprawdziło się w mojej kuchni, zwłaszcza jako dodatek do wypieków. Jego niewielka ilość zapewnia pyszny smak i orzechowy aromat. Nie ukrywam, że dużo jego część po prostu wyjadłam ze słoiczka łyżeczką, gdyż straszny ze mnie łakomczuszek i fan wszystkiego, co orzechowe, a smak tego maśła wyjątkowo przypadł
Kto ugości moich gości?łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem
Mango Papajałyżeczki sody łyżeczka cynamonu lub kakao Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę. Można podzielić ciasto na 2 części. Do jednej możemy dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy foremki ( 1 czubata łyżeczka). Do tych z cynamonem dodajemy kawałki jabłek, do kakaowych(...)orzechy i czekoladę. Wychodzi ok 12-13 muffin. Następnie wkładam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piekę w tej temp. ok 15- 20 minut. Często mieszam ciasta ze sobą, Uzyskuje bardzo ładnie wyglądające i smaczne muffiny. Ozdabiam je: czekoladą wiórkami kokosowymi jabłkami orzechami
The Sweet Damselmieszamy razem. W drugiej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich olej i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy do składników suchych. Wszystko razem mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Gotowe ciasto nakładamy do foremek ok. 1 cm (żeby zakryło dno). Następnie nakładamy po małej łyżeczce budyniu i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piec w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut. Wszystko
The Sweet Damselcynamonu lub kakao powidła śliwkowe Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuję na gładką gęstą masę. Do foremki nakładamy troszkę ciasta- tak aby zakryć dno. Następnie dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i zakrywamy je ciastem tak, żeby nie było ich widać. Wierzch posypałam cukrem cynamonowym, karmelem i wanilią oraz czekoladą. (Przyprawy
The Sweet DamselSkładniki: Ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Ser feta pokrojony w kostkę Łosoś wędzony pokrojony na mniejsze kawałki Białko do posmarowania rogalików Przygotowanie: Ciasto pokroić w trójkąty, W podstawie trójkątów poukładać ser i łososia. Zawinąć i posmarować na wierzch białkiem. Piec w temperaturze 180*C do momentu, kiedy rogaliki się ładnie zarumienią
The Sweet Damsel