przepisy. U mnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier lub syrop klonowy. WYKONANIE: Przepis na ciasto TU Szklanką wykrawamy okrągłe krążki. Truskawki płuczemy , osuszamy , duże kroimy na połowę
W kuchennym oknie Ewypieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy(...)dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron. Smacznego
Symfonia smakowaNaleśniki ze szpinakiem! Moje ulubione! ;-) Te naleśniki są jednymi z tych ulubionych, tych do których wracam najczęściej. Ciasto przygotowuje specjalnie z dodatkiem curry, dzięki temu naleśniki mają piękny słoneczny kolor a ich smak jest niepowtarzalny. Nadzienie to nie tylko szpinak ale też przepyszny ser ricotta, i... Zapraszam do wspólnego gotowania! Smażymy naleśniki! A co! Zapraszam! ;-) CIASTO NA NALEŚNIKI: - 2 szklanki
SMYKWKUCHNIBoczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się
kgwjanczewoPrzepis na ciasto na orzeszki zaczerpnięty stąd [ja zrobiłam z podwójnej porcji, dałam mniej masła...], takie orzeszki można nadziewać dowolną masą , tym razem skorzystałam z tego pzepisu. . 125 g masła rozpuszczonego i ostudzonego [ nie rozpuszczałam] 220 g mąki tortowej 1 jajko, roztrzepane 50 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli(...)podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Nadzienie do orzeszków 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki masła 3-4 łyżki kakao 1 szkl.płatków owsianych dowolne bakalie Płatki podpiec na suchej patelni i ostudzić.Mleko z cukrem , masłem i kakao podgrzać, dodać płatki
Moje domowe kucharzeniepyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 400 ml słodkiej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone(...)borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok 20 minut. Studzimy. Przyrządzamy galaretki, każdą rozpuszczamy w 250 ml wody, studzimy je.Powinny zacząć
Dzieje kuchennej Wiewiórysię świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki(...)osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić i połączyć z ugotowaną, odciśniętą kapustą. Następnie dodać pokrojone ugotowane grzyby, wymieszać i doprawić do smaku. Wyrobić ciasto, rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i pokroić w poprzek. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem (możemy posypać kminkiem). Piec pół godziny w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna KuchniaNiecodzienny sposób na przyrządzenie pizzy :) Spód z ciasta ziemniaczanego. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki masła 25 dag kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 papryka 1 puszka kukurydzy 10 dag sera żółtego 10 dag pieczarek ¼ szklanki śmietany 5 łyżek mąki Sól, pieprz Ketchup Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)śmietaną, stopionym masłem i żółtkami jaj. Następnie dosypać mąki z proszkiem do pieczenia i doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce rozłożyć ciasto ziemniaczane i nakłuć widelcem. Następnie posmarować ketchupem i układać kolejno: usmażone pieczarki z cebulą, kukurydzę, pokrojoną wędlinę i paprykę, na górę posypać startym żółtym serem. Piec w temp. 190 stopni
Tradycyjna Kuchniawieku. W Wenecji w połowie XIV wieku w książce kucharskiej można było znaleźć przepisy na ravioli z zielonych ziół z jajkiem, świeżym serem duszone w rosole. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki wody Sól do smaku Składniki na nadzienie: 10 dag pieczarek 10 dag czarnych oliwek 1 cebula 1 żółtko jaja 2 łyżki oleju(...)razem z cebulą usmażyć na oleju. Oliwki odcedzić i razem z pieczarkami rozdrobnić blenderem. Dodać żółtko, bułkę tartą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki. Na każdym kłaść porcję nadzienia, nakryć drugim krążkiem i zlepić brzegi widelcem. Gotować przez kilka minut w osolonej wodzie . Podawać w rosole lub polane
Tradycyjna Kuchniaprzyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy i kroimy paprykę, (oraz inne dodatki jakie mamy pod ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową) na ciasto kładziemy paprykę i inne dodatki, na które trzemy chudy ser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczki soli na wierzch: 450g mrożonego szpinaku 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku (ewentualnie czosnek) 2 jajka Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut, aż otręby spęcznieją wykładamy ciasto do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 10-15 minut w temp. 200 stopni w tym czasie rozmrażamy na patelni szpinak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie zalewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy na sicie i kroimy w mniejsze kawałki wszystkie składniki na spód mieszamy rozsmarowujemy ciasto na silikonowej formie lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia podpiekamy około 5 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu na wierzch ciasta wykładamy szparagi, pokrojoną w kostkę szynkę oraz plasterki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkakao (blendujemy lub rozduszamy na miazgę widelcem) Sposób przygotowania: Jedno białko z jajka ubijamy na sztywno resztę składników (całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu gotowe pancakes przekładamy czekoladowym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKażde danie smakuje lepiej z sosem! Dziś prezentuję wam własny przepis na sos z cukinii. Sos z cukinii idealnie dopełnia dania mięsne, ale tylko dopełnia
Kuchnia ŁukaszaRolada to prawdziwy majstersztyk kulinarny, tylko z pozoru skomplikowana, ale naprawdę przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, efekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a
kgwjanczewo